Pregled ženskih genitalnih organa bez upotrebe spekuluma, je zaista san mnogih žena, a i nas ginekologa. Na Globalnom kongresu histeroskopije u Barseloni, koji je održan od 30.aprila do 03.maja 2019.godine promovisan je ovakav  pregled koji podrazumeva pregled vagine, grlića, kanala grlića i šupljine materice, koji je nazvan GINEKOSKOPIJA.

Ulazak kamerom promera nekoliko mm u matericu, je metoda koju sam učila pre 10 godina u Londonu. Radim je gotovo svakodnevno. Ovo je sjajna dijagnostička ali i terapijska metoda. Za sve žene koje imaju neki problem sa začećem kao i kod svih žena koje imaju nejasna krvarenja  iz materice, potrebno je pogledati sluznicu. Na taj način se veoma rano mogu otkriti karcinomi sluznice materice, ali i grlića i vagine.Pored ovih najtežih obolenja, često se uočavaju zapaljenski procesi, koji se dokazuju biopsijom a potom patohistološkim i mikrobiološkim pregledom.

Veoma česta stanja koja se vide kod žena sa neurednim menstruacijama su polipi. Oni se veoma lako i brzo uklanjaju histeroskopijom. Što je žena starija, veća je šansa da se u polipu krije karcinom ili neka displazija, tj. Prekancerozno stanje. Malformacije šupljine materice su često uzrok poteškoća sa začećem. Mnoge anomalije se mogu otkloniti histeroskopijom. Miomi su benigni tumori čiji značaj zavisi od njihovog položaja. Ukoliko se nalaze u šupljini materice ili, na bilo koji način deformišu njenu šupljinu, njihov značaj je veći. Otklanjanje ovih mioma je takođe moguće.

Naravno za ovu proceduru potrebna je sofisticirana, i moram reći, veoma skupa oprema, ali mnogo važnije od opreme je iskustvo i znanje operatera!.

Ono što je posebno bitno za žene koje idu na ovu intervenciju jeste to da je moguće raditi u “office” uslovima, tj. U ordinaciji, bez odlaska u bolnicu, u lokalnoj anesteziji. Intervencija traje od 5 do 20 minuta, i pacijentkinja može da obavlja svoje svakodnevne aktivnosti već nakon 1 do 2h.

I u ordinaciji Anđelić možete obaviti – GINEKOSKOPIJU.