Preuzeto sa portala – www.dnevnik.rs

Objavljeno u magazinu Dnevnika, 28.09.2019.

Још су лекари из антике уочили да у живим организмима постоје материје које покрећу и побуђују ћелије на одређено деловање, а то је уједно и значење речи старогрчке речи хормон.

Модерна наука је потврдила да они заиста јесу хемијски гласници који шаљу ћелијама одређене поруке које покрећу њихов рад. Када је организам здрав њихово усклађено деловање ни не примећујемо, али када се та фина равнотежа наруши и те како се осети њихов недостатак или прекомерно лучење, а жиот може да постане прави пакао. Да би се лакше снашли у том свету хормона замолили смо новосадског гинеколога др Мирјану Анђелић да нам објасни у чему су разлике између природних, биоидентичних и синтетских хормона.

– Забуну прави назив природни хормони. Заправо, природни хормони су супстанце које се налазе у биљном или животињском свету, али нису идентични људским, док биоидентични хормони могу да се синтетишу у лабораторијама, или да се лабораторијски дорађују природни хормони. Када се помену биоидентични хормони, онда се мисли на полне хормоне који су, по својој биохемијској структури идентични хормонима који се производе у нашем телу. Биоидентични полни хормони су естрадиол, естриол, прогестерон, тестостерон, ДХЕА (дехидроепиандростерон).

Više na – https://www.dnevnik.rs/magazin/zdravi-i-lepi/dr-mirjana-andelic-kako-da-hormoni-ne-budu-bauci-28-09-2019