Drage naše trudnice za sva pitanja u vezi sa ishranom u trudnoći obratitet se saradnici ordinacije Primarijus – Prim. Mr. sci. dr Tatjana Tešić,
specijalista perinatologije

Optimalnim se smatra povećanje telesne težine trudnice za 9 -11 kg. Od izuzetnog je značaja, i za TRUDNICU i bebu, JE redovna kontrola telesne mase, samim tim i ishrane. Naime, kako deficitarna (»siromašna«), tako i preobilna ishrana često je odgovorna za nastanak pobačaja, teškog porođaja, rađanja deteta male telesne mase, sporog oporavka majke nakon porođaja…
Takođe, niskokalorična ishrana dovodi do stvaranja ketonskih tela (kao produkti razgradnje masti iz telesnih rezervi majke) odgovornih za nastanak mentalnih oštećenja deteta.
U prvom tromesečju trudnoće preporučljiv je porast telesne mase od 1- 4 kg. U ovom periodu zapaženo je održavanje telesne mase od pre trudnoće ili čak blagi gubitak kilograma (kao posledica jutarnjih mučnina i učestalog povraćanja na početku trudnoće).

Tokom drugog i trećeg tromesečja trudnoće porast telesne mase ne bi trebalo da bude veći od 0.5 kg nedeljno. Ukoliko se uoči opasnost od pojave gojaznosti, obavezno se kontroliše težina i porast kilograma ograniči
na 0.3 kg nedeljno.


Šta je to BMI i kako može pomoći u određivanju optimalne uhranjenosti u toku trudnoće?
BMI (Body Mass Index) je odnos između težine i visine koji može pomoći u proceni uhranjenosti pre trudnoće i određivanju energetskih potreba (i optimalnom povećanju telesne mase) u toku trudnoće. Njime e takođe može proceniti uticaj gojaznosti kao faktora rizika za zdravlje majke i
bebe. BMI se izračunava kao težina u kilogramima podeljena sa telesnom visinom u metrima na kvadrat:
BMI= težina (kg)/visina (m)2
Preporučeno povećanje telesne težine u odnosu na BMI (Body Mass Index) pre trudnoće može se videti u sledećoj tabeli:

Na šta odlaze dobijeni kilogrami?
“Dobijeni” kilogrami odlaze ne samo na plod, već i na organe majke, što se može videti na sledećem primeru u kojem porast telesne mase trudnice iznosi 11 kg:

Kolike su dnevne energetske potrebe trudnice?
U toku trudnoće, za rast ploda i pokretanje njegovog sve većeg tela, kao i za rast posteljice i drugih tkiva majke, neophodna je veća količina energije. Dnevne energetske potrebe se povećavaju za 150 kcal u prvom tromesečju, dok u trugom tromesečju rastu za oko 300 kcal dnevno u odnosu na energetske potrebe žena koje nisu u «drugom stanju». energije (od 150 do
300 kcal/dan) delovati
Kada govorimo o dnevnim energetskim potrebama, moram istaći da su zavisne od više faktora:
starosti trudnice, njene fizičke aktivnosti, stepena uhranjenosti pre začeća i navika u ishrani.

Svaka trudnoća je »unikatna« na svoj način. Stoga, ne možemo navesti dnevni energetski unos koji bi bio idealan za sve trudnice. On se kreće od 1.600 kcal/dan (za sedentalne tipove, tj. slabo fizički aktivne) do 2.600 kcal/dan (za veoma aktivne trudnice), u nekim slučajevima čak i do 2.900 kcal (u slućajevima male telesne mase pre trudnoće).
Treba imati na umu da ovu kalorijsku vrednost ne daje velika količina hrane (npr. 100 g integralnog hleba ima energetsku vrednost od 206 kcal).


Kako sprečiti pojavu prekomerne telesne mase?
Izbalansirana ishrana od samog početka trudnoće, omogućiće da se dobije više kilograma nego što je potrebno, a da sev sa druge strane unese dovoljno hranljivih materija za majku i bebu. Kako bi rešili dileme u pogledu ishrane tokom trudnoće treba slediti sledeće savete:

 • Paziti na raspored obroka, pored tri glavna obeda neophodne su i dve užine.
 • Voditi dnevnik ishrane u kojem se upisuju datumi i vrstu hrane koja se pojdei u toku dana.
  -Merenje telesne mase je obavezno u toku trudnoće.
 • Nikako se ne sme držati dijeta samoinicijativno i bez savetovanja sa lekarom i nutricionistom.
  Svakodnevno jtreba jesti sledeće namirnice:
 1. Žitarice i proizvodi, toliko puta bespotrebno „optuživani“ kao krivci za pojavu naslaga na Vašem telu, obavezne su namirnice u toku trudnoće. Birajte hleb i proizvode od celog zrna žitarica ili (još
  bolje) obogaćene dodacima, npr. sojom. Kaše od žitarica i mleka, u koje ćete dodati malo seckanog lešnika ili oraha i suvog voća, idealne su za užinu.
 2. Mleko i mlečni proizvodi obavezna su stavka jelovnika jer sadrže esencijalne sastojke: kalcijum i fosfor (bitne za rast tkiva i funkciju ćelija), vitamine A, E i B kompleksa. I pored navedenih dragocenosti mleka i proizvoda, ne treba preterivati u količinama, jer ono ima nezanemarljivu kalorijsku vrednost. Birati mleko (ili jogurt) sa manjim procentom masnoće ili mlade sireve, umesto masnih i prezrelih.
 3. Meso i ribu, kao nosioce esencijalnih (bitnih) aminokiselina obavezno jesti barem u jednom dnevnom obroku.
 4. Jaja su veoma bogat izvor neophodnih hranljivih materija. Razlog „leži“ u činjenici da 1 jaje sadrži u proseku oko 11g belančevina, 9g masti, 1.8mg gvožđa, 56 mg kalcijuma, vitamine A, E i B. Preporuka je da se jaja radije jedu meko kuvana, umesto pržena u masnoći.
 5. Povrće je neophodno, i to minimum dve porcije dnevno. Ne samo u vidu salate (odličan izvor biljnih vlakana i vitamina), već i kao varivo ili pečeno (krompir, patlidžan pecite u sopstvenoj ljusci).
 6. Voće i voćne sokove, minimum 300 grama dnevno (sve vrste), kao i koštunjavo voće.
  Koje namirnice treba jesti, a koje izbegavati?

Zašto je trudnicama neophodan poseban režim ishrane?

Postoji više razloga zbog kojih je trudnicama neophodan poseban režim ishrane. Najpre bitno je istaći da je ishrana jedan od najznačajnijih činilaca spoljne sredine koji u toku trudnoće može da uzrokuje oštećenja zdravlja i majke i ploda. Ona je bitna kako za razvoj bebe, tako i za samu trudnicu..

U prva tri meseca trudnoće razvoj bebinih organa u direktnoj je zavisnosti od ishrane majke (u ovom periodu razvija se bebino srce, krvni sudovi, mozak i kičmena moždina). Veoma često, ishrani se pripisuje i »krivica« za nastanak niza komplikacija.


Posebno treba naglasiti opasnost od:

 1. Neadekvatne telesne mase pre trudnoće u odnosu na telesnu visinu i starost (opasna je podjednako i pothranjenost i gojaznost pre trudnoće),
 2. Držanja raznih dijeta u toku trudnoće,
 3. Neadekvatnog porasta telesne mase u toku trudnoće (veći od 1 kg nedeljno) ili čak pad telesne mase;
 4. Loših navika u ishrani trudnice, kao što je jednolična ishrana uz izbegavanje veoma bitnih namirnica.