Pod bračnom neplodnošću podrazumeva se neuspeh ostvarivanja potomstva posle 1 godine nezaštićenog seksualnog odnosa. U stručnoj literaturi koriste se dva termina: sterilitet i infertilitet. U anglo-saksonskoj literaturi ove reči su sinonimi, dok se u domaćoj literaturi pod infertilitetom podrazumeva nemogućnost dobijanja živog potomstva, a pod sterilitetom, nemogućnost ostvarivanja trudnoće. Neplodnost pogađa oko 10-15% od reproduktivno sposobnih parova. Njena ukupna prevalenca je bila stabilna tokom proteklih 50 godina, međutim, došlo je do promene u etiologiji kao i u starosti pacijenata.

Kako se životni vek žene produžava, povećava se i prosečna starost prvorotki te se učestalost neplodnosti takođe povećava. U društvima u kojima je prioritet profesionalna afirmacija i napredak u karijeri ispred ostvarivanja potomstva, žene odlažu rađanje do svojih 30-ih godina pa čak i 40-ih godina. Kao rezultat ovog sociološkog trenda, ove žene imaju više poteškoća u ostvarivanju trudnoće i imaju povećani rizik od pobačaja. Zato je stopa fekundabiliteta viša kod mlađih žena i niža kod starijih žena. Zbog toga se dijagnostički protokoli moraju individualizovati u odnosu na starost žene. Savetovati i 40-godišnju ženu da čeka godinu dana pre nego što traže razlog neplodnosti je neprikladno. Kod žena starijih od 35 godina, mudro je izvršiti kompletnu procenu fertilnosti nakon 4-6 meseci neuspešnih pokušaja da zatrudni jer njihov odgovor na lečenje može da bude suboptiman zbog smanjene rezerve jajnika, a i verovatnoća od drugih oboljenja re-produktivnog trakta je veća (tubarni faktor, endometrioza…).

Odgovarajuća detekcija postojećih stanja ili oboljenja koje dovode do stereliteta dovodi do individualizacije primene protokola i maksimalizacije uspeha ART-a.

Klinička evauluacija sterilnih parova mogu se grupisati u cetiri kategorije:

1. Analiza sperme

2. Testovi ovulacije 

3. Anatomija i funkcija materice i jajovoda

4. Laporaskopija

Po preporuci svetske zdravstvene organizacije (WHO) bazični set analiza predstavljaju: analiza sperme, serumski progesteron u sredini lutalne faze i prohodnost tuba. Po dostupnoj literaturi ovaj protokol se veoma retko koristi u evropskim centrima.

Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i potreban Vam je izuzetno uspešan individualni i personalizovani pristup, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjane Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalizacijaliste steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs