Individualizacija dijagnostičkih protokola Klinička evauluacija sterilnih parova mogu se grupisati u cetiri kategorije:

1. Analiza sperme

2. Testovi ovulacije

3. Anatomija i funkcija materice i jajovoda

4. Laporaskopija

Analiza sperme/spermogram

Postoji veliki stepen preklapanja karakteristika spermograma izmedju grupe fertilnih i infertilnih muškaraca. Analiza sperme podrazumeva koncentraciju spermatozoida, motilitet i morfologiju. Nijedna izolovana karakteristika nema dijagnostički značaj za sterilitet, pokazale su velike studije. I pored opisanih nedostataka analiza sperme se rutinski koristi za evaluaciju fertilizacionog potencijala muškog partnera infertilnog para. Spermogram je prvi podatak koji ukazuje na put kojim treba dalje ići u dijagnostičkom ili terapijskom smislu: koje dijagnostičke metode upotrebiti kod žene i da li preduzeti ekspktativan tretman, intrauterina inseminacija (IUI), in vitro fertilizacija (IVF) ili intracitoplazmatsku sperm injekciju (ICSI). Da bi se poboljšala prognostička vrednost spermogama potrebna je veća standardizacija sertifikovanih laboratorija za izradu spermograma.  Visko kvalitetne studije su potrebne za indetifikaciju graničnih vrednosti spermograma koji bi imali prognostičku vrednost u predviđanju rezultata i u donošenju odluke o vrsti ART tretmana. Funkcionalni sperm testovi imaju veću prediktivnu vrednost ali zahtevaju mnogo više vremena, bolju laboratorisku opremu i viši nivo stručnosti kadra, te se retko koriste u rutinskoj kliničkoj praksi.

Postkoitalni test (PCT) se ranije često koristio za utvrđivanje interakcije sperme i cervikalne sluzi i za prisustvo antispermalnih antitela. Poslednjih godina ovaj test je izbačen iz upotrebe jer je suviše subjektivan i postoje značajne intra i inter opservacijske varijcije. S obzirom na rasprostranjenost ART metoda kod parava sa negativnim PCT rutinska upotreba se više ne preporučuje.

Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i potreban Vam je izuzetno uspešan individualni i personalizovani pristup, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjane Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalizacijaliste steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs