PITANJA, PITANJA PITANJA I PROBLEMI, NARAVNO

Šta je to ovulacija? Ovulacija je oslobađanje jajne ćelije iz jajnika i njeno prelaženje u jajovod gde “čeka” da bude oplođena. U periodu između dve menstruacije u jajniku sazreva jedna jajna ćelija. Kada ona bude zrela za oplodnju, javlja se ovulacija. Ovo se obično dešava u sredini menstrualnog ciklusa, tj. oko 14. dana od prvog dana prethodne menstruacije. Na primer, ako je jedna devojka imala menstruaciju 1.maja, a sledeću očekuje oko 1. juna, njena ovulacija bi mogla biti oko 15 maja. Naravno, ovaj process je nevidljiv golim okom i žena ne zna da li je imala ovulaciju. Moguće je da ovulacija bude i 5 do 6 dana pre ili posle sredine ciklusa, tako da žena ne može pouzdano znati kada tačno ima ovulaciju.

Kako se sprovodi higijena za vreme menstruacije? Pranje genitalija (spoljašnjih polnih organa) za vreme menstruacije je veoma važno. Krv koja se zadržava na dlačicama i koži genitalija je idealna podloga za razvoj bakterija koje izazivaju neprijatan miris i infekciju spoljašnjih, a po nekad i unutrašnjih genitalija. Idealno bi bilo da pranje genitalija obavlja svaki put kada se menja higijenski uložak, ali to najčešće nije moguće.

Koliko puta dnevno treba promenuti higijenski uložak? Obično 3 do 5 uložaka dnevno, odnosno nakon svakog mokrenja Ako u toku dana moraš da promeniš uložak više od pet puta, ti imaš obilnu menstruaciju i treba da se obratiš svom lekaru.

Da li je dobro koristiti posebne tečnosti za intimnu negu? Devojčicama i mladim devojkama nije neophodna ovakva specijalna nega. Losioni za intimnu negu se ponekad preporučuje polno aktivnim devojkama i odraslim ženama.

Da li se za vreme menstruacije dozvoljava fizička aktivnost? Naravno! Ponašanje za vreme menstruacije ne treba bitno da se razlikuje od ponašanja kada nema menstruacije. Ne preporučuju se teži fizički napor i sportska takmičenja.

Kako olakšati bol za vreme menstruacije? Neke devojčice imaju bolne menstruacije. Ako ti spadaš među devojčice koje bol za vreme menstruacije ometa u obavljanju svakodenvnih aktivnosti obrati se svom lekaru za savet. Nekad je neophodan i ginekološki pregled i pregled ultrazvučnim aparatom. U najvećem broju slučajeva bol za vreme menstruacije nije znak oboljenja. Mogu se uzeti lekovi za smanjenje bolova. Ukoliko ti prija možeš da se udobno ugnjezdiš, utopliš i popiješ neki topli napitak. Ima devojčica kod kojih je bol slabiji nakon fizičke aktivnosti. Ti možeš sama da proveriš šta ti više prija.

Šta ako se prva menstruacija ne javi do uzrasta od 14 godina? Ako još nisi dobila menstruaciju, a navršila si 14 godina porazgovaraj o tome sa svojom mamom, a zajedno se možete obratiti i tvom lekaru, pedijatru ili ginekologu. U najvećem broju slučajeva ne radi se o nekom poremećaju. Ukoliko je i tvoja majka dobila menstruaciju nakon četrnaeste godine moguće je da je u tvojoj porodici jednostavno sporije sazrevanje. Ako su se kod tebe javili znaci puberteta kao što je rast dojki i pojava dlačica u stidnom predelu ili ispod pazuha, najverovatnije je da ćeš u toku nekoliko narednih meseci dobiti menstruaciju. U slučaju da se do navršenih četrnaest godina nije pojavio ni jedan znak puberteta potrebno je ispitivanje o kom će tebe i tvoje roditelje posavetovati ginekolog ili pedijatar.

Kada se treba javiti lekaru zbog izostajanja prve menstruacije?

-Ako imaš više od 14 godina, a nemaš sekundarne polne karakteristike.

-Ako imaš sekundarne polne karakteristike, i nemaš menstruaciju ni nakon 14.rođendana, a uz to imaš i povremene bolove u donjem delu trbuha..

-Ako si navršila 16 godina i još nisi dobila prvu menstruaciju, obrati se lekaru, bez obzira da li su dojke počele da rastu ili su se pojavila dalčice u stidnom predelu i ispod pazuha.

Da li žena može da ima decu ako nikad ne dobije menstruaciju? Žene koje nemaju menstruaciju ne mogu da imaju decu, ali taj broj žena je veoma mali. Menstruacija je znak da mlada žena ima sve organe potrebne za rađanje deteta, ali i da ti organi skladno funkcionišu.

Da li se može “izgubiti” menstruacija? Može! Neadekvatna ishrana, teža fizička aktivnost (sportiskinje), psihički stresovi mogu dovesti do nestanka menstruacije. Jedan od važnih razloga za gubitak menstruacije je sprovođenje rigoroznih dijeta koje dovode do velikog gubitka u telesnoj težini. Ponekad, psihički stresovi koji nastaju usled tragičnih događaja u porodici, neuspeha u školi ili razočaranja u ljubavi, mogu dovesti do privremenog gubitka menstruacije. Tada kažemo da je menstruacija izostala.

Koliko dugo čekamo izostalu menstruaciju i kada se treba obratiti lekaru ? Devojke koje nemaju polne odnose, mogu da nemaju menstruaciju i do 3 meseca pre nego što potraže pomoć lekara. Nakon menarhe, odnosno prve menstruacije mnoge devojčice nemaju uredan menstrualni ciklus, tj. menstruacije se ne javljaju u pravilnom vremenskom intervalu od oko 28 dana. To je znak nezrelosti nekih moždanih centara koji upravljaju ovim procesom. Za ovo sazrevanje je potrebno različito vreme; od nekoliko meseci do nekoliko godina. Kod nekih devojaka nikada se ne uspostavi pravilan menstrualni ciklus. Ako osoba, pored izostale menstruacije, ima i druge tegobe (glavobolju, lupanje srca, preznojavanje, gubitak u težini, bol u trbuhu, učestalo mokrenje i druge tegobe), potrebno je da se javi svom pedijatru ili dečijem ginekologu što pre. Ako je devojka imala polne odnose, onda treba da se javi ginekologu već nakon kašnjenja menstruacije od 7 dana. Izostanak menstruacija kod žena koje imaju seksualne odnose uvek prvo budi sumnju na trudnoću..

Šta ako se menstruacije javljaju suviše često? Ako od početka jedne do početka naredne menstruacije prođe manje od 21 dana, devojka je u opasnosti da gubi više krvi nego što njen organizam može da nadoknadi pa može da postane malokrvna ili drugačije rečeno, anemična. Učestale menstruacije mogu biti znak nekog drugog oboljenja. Zato je vrlo važno da se obratiš svom lekaru ako tvoj menstrualni ciklus traje kraće od 21 dana

Bol u dojkama Ponekad, se može osetiti lak bol u dojkama za vreme kupanja ili tuširanja ili dok se prevrćeš u krevetu za vreme spavanja. Može ti se učiniti da su ti dojke teške i da su preko noći porasle. Ako je to potmuo bol ili oštro probadanje, i ako se javi i crvenilo kože na dojci, može biti u pitanju i neko oboljenje. TV emisije, magazini, novine su pune informacija o karcinomu dojke. U tvojim godima to je zaista veoma retko, ali ne oklevaj da promenu pokažeš majci ili nekom starijem, ili da sama odeš kod lekara. Istina je dakle da je rak dojke u adolescentnom dobu izuzetno retka pojava.

Šta prouzrokuje bol u dojkama? Najčešće vreme kada dojke bole jeste početak njihovog razvoja, tj. na početku puberteta. Prvo se primeti, kao novčić, malo zadebljanje ispod bradavice. Ovaj stadijum razvoja dojke zove se stadijum pupoljka. Često se javlja i kod devojčica i kod dečaka U periodu razvoja dojke, njeno tkivo može da bude prilično bolno osetljivo na dodir. Drugi momenat kada su dojke bolne kod devojčica jeste neposredno pre početka menstruacije. Nedelju dana pre menstruacije telo devojčice je preplavljeno visokim količinama homona koji dovode do lakog bola i napetosti dojki Skok hormona pre menstruacije dovodi do niza promena u organizmu koji se zajedno zovu premenstrualni sindrom ili skraćeno PMS. Ovde ubrajamo: promene raspoloženja u smislu razdražljivosti, plačljivosti, depresivnosti; zatim bolovi u vidu grčeva u donjem delu trbuha; glavobolja; otoci ruku, nogu i dojki. Ove promene se dešavaju zato što navedeni skok hormona prouzrokuje zadržavanje vode u organizmu. Zato se neke devojke osećaju “ kao da će pući”. Obuća i prstenje u to vreme mogu postati tesni, kao da su se smanjili za jedan broj Tada se poveća i telesna težina. Tečnost se, kao i u celom organizmu, zadržava i u dojkama, pa se u njima javlja osećaj napetosti i težine. Povećanje dojki i njihova osetljivost mogu biti jedan od ranih znakova trudnoće. Zato, ako menstruacija kasni, a ovi znaci postoje kod devojke koja je imala polne odnose ona se mora javiti svom ginekologu

Šta može ublažiti tegobe koje se javljaju u toku PMS?  Sve tegobe premenstrualnog sindroma prestaju kada počne menstruacija. Nošenje udobnih pamučnih grudnjaka koji podižu dojke, mogu pomoći. Dobro bi bilo da ne unosiš slanu i začinjenu hranu, kafu, gazirana pića, crne čajeve, pa čak ni čokoladu neposredno pre i za vreme PMS-a. Pušenje takođe pogoršava simptome. Umesto navedenog, pokušaj da unosiš više svežeg voća i povrća i blage voćne čajeve.

Iscedak iz dojke Ako primetiš iscedak iz dojke odmah se obrati svom lekaru. Pojava iscetka iz dojke najčešće je znak hormonskog poremećaja koji mora da se leči, ali može da bude prouzrokovan i nekim lekovima. Pred kraj trudnoće se javlja malo prozirno beličastog iscetka iz dojke i to je normalna pojava, a ukazuje da se dojke pripremaju za proizvodnju mleka nakon porođaja.

Šta je to belo pranje? To je sluzav iscedak iz vagine. Devojčice ga vide kao žućkastu mrlju koja “uštirka” gaćice. Ponekad mogu i da osete oticanje tog sekreta, tako da im se čini kao da su se umokrile. Ovo je normalna pojava, i rezultat je dejstva ženskih polnih hormona estrogena. Obično se javlja kod devojčica u pubertetu i pred menarhu. Kod devojaka koje imaju menstrualni ciklus, belo pranje se pojačava u sredini ciklusa, tj. u periodu između dve menstruacije, kao i neposredno pred menstruaciju.

Kada se belo pranje leči? Ako se uz belo pranje jave tegobe: peckanje, svrab, bol, neprijatan miris, onda se treba javiti ginekologu, kao i ako dođe do promene boje sekreta u tamno žutu, braon ili zelenkastu nijansu.

Zašto se ovo dešava? U vagini svake žene nalaze se takozvane “ dobre” bakterije. One predstavljaju odbranu od infekcije. Ali ako u vaginalni sekret dospeju patogene, tj štetne bakterije ili gljivice i ako one nadjačaju naše odbrambene snage doći će do pojačane sekrecije, svraba, peckanja, neprijatnog mirisa, promene boje sekreta ili tegoba sa mokrenjem.

Kako štetne bakterije i gljivice dospevaju u vaginu? Kod devojčica i devojaka koje nemaju polne odnose, najčešće dolazi do ovih promena usled nepravilne higijene ili prisustva dečijih glista u crevima. Ako devojka ima polne odnose, onda se na ovaj način mogu dobiti razne infekcije koje se manifestuju pojačanim vaginalnim sekretom.

Kako se ovo stanje leči i da li je ostavlja posledice?

Kod devojaka koje nisu imale polne odnose, kao i kod devojčica, infekcija na polnim organima ponekad sama prolazi, ako se osoba pridržava uputstava o pravilnoj higijeni polnih organa. Ako na ovaj način ne dođe do nestanka simptoma bolesti, potreban je savet lekara – ginekologa. Lekar će na veoma jednostavan način izlečiti ovo stanje, koje ne ostavlja posledice na opšte zdravlje, kao ni posledice na polnim organima. Ako je devojka dobila simptome infekcije polnih organa nakon polnih odnosa u toku koga njen momak nije koristio kondom, potrebno je da se odmah javi svom ginekologu. Veoma je važno da se njen momak obrati svom urologu ili dermatologu, iako možda nema nikakve tegobe. I u ovom slučaju, infekcija se, najčešće leči brzo i lako, ali moraju se lečiti UVEK OBOJE tj. i momak i devojka. Neke infekcije koje se prenose u toku nezaštićenih polnih odnosa (odnosi bez kondoma) mogu ozbiljno ugroziti zdravlje (Hepatitis B i Hepatitis C). Neke od ovih infekcija mogu oštetiti polne organe i dovesti do nemogućnosti rađanja dece (Hlamidija, Gonoreja), a neke su i smrtonosne ( SIDA).

Kako izgledam? Sigurno se često pitaš kako izgledaš i da li si privlačna i lepa? U tvom uzrastu rasteš i menjaš se, kao i tvoji vršnjaci. Neki od njih su viši, a drugi niži od tebe. Neke drugarice imaju šire ili uže bokove, veće ili manje grudi, dok drugima dojke još nisu počele da se razvijaju. Svako izgleda drugačije i to je dobro. Zahvaljujući tome susrećemo se sa ljudima najrazličitijeg izgleda, visine, konstitucije… U tome je lepota. Kad bi smo svi izgledali isto… bilo bi dosadno, zar ne? Ovako, svako od nas ima sopstveni izgled po kom se razlikuje od drugih i predstavlja jedinstvenu i neponovljivu osobu. Kada pogledaš časopise i vidiš devojke koje su modeli i koje su visoke i vitke, možda pomisliš da i ti treba tako da izgledaš. Zaboravi! Svet bi bio užasno dosadan i monoton kad bi smo svi bili kao iz kalupa. Samo se seti da si ti jedna, jedinstvena i neponovljiva. Veruj u sebe i voli sebe!

NASTAVI“E SE…