JOŠ NEKE VAŽNE STVARI I PITANJA

Osećanja

Molim vas, kao da nije dovoljno što se menja moje telo! I moja osećanja izvode akrobacije! Tačno, u pubertetu se osim telesnih, dešavaju i druge promene. Hormoni su velikim delom odgovorni za promene raspoloženja u pubertetu. U jednom trenutku si srećna i raspoložena, a već u sledećem tužna ili nervozna. Dok si u pubertetu, nekad će ti se činiti da ne možeš da kontrolišeš svoja osećanja. Ali ako znaš šta da očekuješ i zašto se to događa, možda će ti biti lakše da to prebrodiš. Šta da radim sa svim tim osećanjma? Osećaš ljutnju, bes, tugu ili nešto slično? Zastani, udahni duboko, izbroj do deset. Ostavi sebi malo vremena, pre nego što reaguješ. Razmisli, nasmeši se i budi strpljiva sa samim sobom.

Privatnost

Često poželiš da te ostave na miru, da te ništa ne pitaju, da te puste da slušaš muziku, čitaš časopis, pišeš dnevnik, ili da prosto ne radiš ništa. To je sasvim prirodno i razumljivo. Potrebno ti je vreme i prostor da rasteš i razmišljaš. U periodu adolescencije doći ćeš do mnogih ideja, o različitim stvarima ćeš imati svoje mišljenje, doći ćeš do nekog svog pogleda na ljude oko sebe i na svet. Dok si bila dete, uglavnom si se oslanjala na mišljenje i stavove roditelja, a sada počinješ da razvijaš svoj lični pogled na sve što te okružuje. Ipak, potrudi se da sačuvaš veze sa ljudima koji su ti najblizi, a to je tvoja porodica. Pokušaj da nađeš ravnotežu između vremena koje provodiš sama, sa porodicom i sa prijateljima.

Roditelji

Dok si kao malo dete verovala da su tvoji roditelji svemogući i nepogrešivi, uglavnom si ih slušala i imala slično mišljenje kao i oni o većini pojava. Sada stvari počinju da se menjaju. Počinješ da ih posmatraš drugačijim očima. Primećuješ njihove nedostatke i greške koje čine i ponekad silno uživaš u tome da im te iste greške nabijaš na nos. Ipak, imaj u vidu da su i roditelji samo ljudi. Kao što ponekad grešiš ti, greše i oni. Nerviraju te jer stalno nešto “zvocaju: “Uradi ovo, nemoj ono, kakva ti je kosa, nemoj dugo, kako si se to obukla, pogledaj na šta ličiš, spremi sobu, istuširaj se….” Insistiraju da znaju gde si u svakom trenutku i šta radiš. Mada te to nervira i želiš da budeš nezavisna, treba da znaš da oni to rade jer te vole i jer se brinu za tvoju bezbednost. Osim toga, da bi neko postao nezavisan, potebno je da pokaže da je odogovoran i sposoban da se sam brine sebi. A za to je potrebno vreme kako bi usvojio potrebna znanja i savladao neophodne veštine. Slične “probleme” sa roditeljima ima većina tvojih vršnjaka. Kao što ti treba da se navikneš na promene koje ti se događaju, tako je potrebno vreme da bi se i tvoji roditelji navikli da odrastaš i menjaš se. Osim toga, u periodu adolescencije, ti zaista stičeš i mnoge nove sposobnosti i veštine. Na kraju adolescencije, ponovo ćeš ući u mirnije vode kada su u pitanju tvoji odnosi sa roditeljima. Ponovo ćete nekako biti “na istoj talasnoj dužini”, ponovo ćete biti bliski i dobro se razumeti. Na kraju adolescencije tvoj odnos sa roditeljima će biti odnos odraslih, ravnopravnih osoba.

Druženje

U periodu puberteta i adolescencije drugovi i drugarice postaju vrlo važni, mnogo važniji nego u detinjstvu. Verovatno imaš najbolju drugaricu ili druga koja te razume, osobu sa kojom deliš tajne, kojoj se poveravaš kada ti je teško. Na početku adolescencije, uglavnom se druže devojčice sa devojčicama, a dečaci sa dečacima. Nešto kasnije počeće i druženje između dečaka i devojčica, kao i zaljubljivanje i prva zabavljanja. Ali o tome ćemo nekom drugom priikom.

UČINI NEŠTO ZA SVOJE ZDRAVLJE

Pravilna ishrana

Ishrana je izuzetno značajna u periodu adolescencije. Kao što smo već rekli, ti vrlo brzo rasteš u periodu puberteta. Zbog toga ti je potrebna energija i gradivne materije. Hraniti se pravilno znači jesti redovno i unositi raznovrsnu hranu. To znači da treba da imaš tri glavna obroka i dve užine. Treba da unosiš dosta integralnih žitarica, voća i povrća. Obavezno uzimaj mleko i mlečne proizvode jer oni sadrže kalcijum koji ti je neophodan. Uzimaj nemasno meso, jaje, ribu jer ove namirnice sadrže belančevine koje su neophodne da bi rasla i razvijala se normalno. Izbegavaj previše masnu hranu i ne preteruj sa slatkišima.

Fizička aktivnost

Uz TV, kompjuter i kompjuterske igre mnogi adolescenti provode dosta vremena sedeći i nisu dovoljno fizički aktivni. Međutim, fizička aktivnost je vrlo značajna za svakoga (bez obzira na uzrast), pa i za tebe. Ukoliko si fizički aktivna osećaćeš se bolje i imaćeš više energije, tvoje kosti i mišići će se pravilno razvijati, a i izgledaćeš lepše. Možeš da trčiš, voziš bicikl, plivaš, baviš se nekim timskim sportom. I naravno, ne zaboravi da uživaš pri tome.

Zubi

Peri zube dva puta dnevno, pastom koja sadrži fluorid. Fluorid je važan jer sprečava nastanak karijesa. Redovno posećuj zubara, najmanje dva puta godišnje.

NASTAVIĆE SE…