Drage pacijentkinje i parovi,

moje višedecenijsko iskustvu u lečenju steriliteta i postupcima vantelesne oplodnje naučilo me je da je najveći izazov za one koji su pred izborom ili ulaze u postupak vantelesne oplodnje, nedostatak informacija. Zbog svega toga sam i kreirala izuzeto uspešan, poseban personalizovani i individualizovani pristup u lečenju steriliteta. Zbog svih vas koji se suočavate sa problemom steriliteta ili ste pred započinjanjem postupka vantelesne oplodnje, odlučila sam da Vam ponudim i dodatne informacije za koje sam sigurna da Vam mogu pomoći.

U sledećem nedeljama možete na sajtu drandjelic.rs pročitati tekstove iz knjige – “Kasno ali ne prekasno, pametan način da ostanete trudni”, autorke Darja Wagner, Ph.D.

Ova knjiga je napisana na popularan način i autorki je bio cilj da objasni, razjasni i pomogne svima koji planiraju trudnoću, a suočavaju se sa problemom steriliteta,  posebno ženama i parovima starijim od 35 godina. Knjiga je bestseller, doživela je više izdanja i pomogla na desetinama hijada parova. Uspeh ove knjige leži u tome da je i sama autorka bila suočena sa problemom steriliteta koji je savladala i rodila oba svoj deteta posle 35. godine.

Želja da i kroz ovaj i naredne tekstove pomognem svima Vama koji se suočavate sa problemom steriliteta je svakako deo mog izuzetno uspešanog individualnog i personalizovanog pristupa u lečenju steriliteta i vantelesnoj oplodnji, pristupa kojim se i autorka ove knjige bavi.

Za sve nedoumice i dodatne informacije zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona: +381 21 301 06 81 +381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

BIOGRAFIJA AUTORKE: dr Darja Wagner je molekularni biolog specijalizovan za razumevanje ljudskih ćelija. Autor je bloga All About Egg Health na www.paleo-mama.com. Tekstovi na blogu su o sterilitetu, fertilitetu, vantelesnoj oplodnji i namenjeni su ženama starijim od trideset pet godina. Dr Darja Wagner živi u Berlinu sa suprugom i dva sina, koja je rodila posle svoje trideset i pete godine, koristeći tehnike koje predstavlja u ovoj knjizi.

Odlaganje trudnoće i rađanje posle 35 godine u razvijenim delovima sveta.

Žene u razvijenim delovima svetu iz više razloga odlažu trudnoću. U poslednjih deset godina povećao se procenat prvih trudnoća u starosnoj grupi žena od 35 do 39 godina za čak 36%. U narednoj starosnoj grupi od 40 do 44 godine procenat prvih trudnoća i porođaja se povećao za 70% u protekloj deceniji. Trend nije nov, a statistika u decenijama pre pokazuje da je porast prosečne starosti žene u SAD koje rađaju prvi put rasla za 3,5 godine u svakoj deceniji od 1970 do 2000. godine, a kod žena koje rađaju drugo dete taj prosek godina je još viši  Sa takvom eksplozijom starijih majki, čovek bi skoro došao do zaključak da se plodnost povećava sa godinama ili da trudnoća mora biti lak zadatak, zar ne?

Loša vest je da se, kako žene stare, šanse da zatrudne zapravo smanjuju. Isto važi i za šanse da ostanete trudni, kao i za broj dostupnih jajašaca za oplodnju svakog meseca. Otprilike jedna četvrtina žena starijih od trideset pet godina suoćiće se sa poteškoćama kada se odluči na potomstvo.

Zbog žena koje su u tih 25%, treba napomenuti činjenice koje su posebno važne za razmatranje ili za razgovor o njima sa lekarom specijalistom. Problemi sa spermom, pogrešno vreme za ciljane odnose, problemi sa jajovodima, problemi sa implantacijom ili jednostavna sreća – sve ovo igra važnu ulogu, ali ne pričamo o tome bar ne trenutno.Pričamo i  najvažnijem faktoru od svih – kvalitetu ženskih jajašaca.

Biološki sat.

Možete li da zamislite da do trenutka kada žena uđu u četrdesete, čak  do 90% njenih jajašaca više nisu u stanju da daju održive embrione, a od četrdeset pete godine šansa za uspešnu trudnoćuu, čak i uz pomoć vantelesne oplodnje, pada na manje od 5%? Ove činjenice su toliko brutalne da se mnoge žene odluče da ih ignorišu pre nego da urade nešto po tom pitanju.Ne budi neko ko okreće glavu na drugu stranu.Informišite se, to je prvi korak ka upravljanju i sticanju kontrole nad ovim važnim korakom u životu.Pod pritiskom očekivanja uspešne karijere, dugi vremenski period posvećen visokom obrazovanju i pritisci na radnom mestu, dovode do toga da mnogi od nas čekaju do trideset i pete godine života da počnu da razmišljaju o potomstvu. Nažalost, što se tiče naših bioloških satova, to je zapravo po prilično zakasnelo i nije najpogodniji period za rađanje dece (ili bar vašeg prvog deteta). Razmišljajući iz ugla ljudske evolucije i fiziologije, svako ko ozbiljno razmišlja da postane roditelj ne bi trebalo da propusti vremenski period kada je ta mogućnost najpovoljnija.

Dobra vest je da, zbog produžetka očekivanog životnog veka, još uvek ima dovoljno vremena za žene da nastave svoju karijeru, partnerstvo ili šta god drugo požele.

Nedavno istraživanje u Švedskoj razmatralo je efekte različitih načina života i bioloških faktora na plodnost u uzorku od 1.578 nasumično izabranih žena. Nakon prilagođavanja prirodnim varijacijama u uzorku, istraživači su otkrili da su za začeće najvažniji biološki faktori, starost žene prilikom začeća ili dužina menstrualnog ciklusa, za razliku od drugih faktora životnog stila, zanimanja ili upotrebe oralnih kontraceptiva pre pokušaja začeća.

Pojednostavljeno, radeći sve ostalo u životu prvo i namerno odlažući trudnoću do trideset i pete je rizična ideja. Do danas nije poznata moguća intervencija kojom bi se biološki sat preokrenuo i poboljšao kvalitet jajnih ćelija i stopa trudnoća kod žena sa naprednom podmaklom reproduktivnom starošću. Dobra vest je da, zahvaljujućii mnogim ženama koje su u proteklim decenijama lečile sterilitet ili se podvrgle postupcima vantelesne oplodnje, lekari su naučili mnogo o ženskim jajnim ćelijama.

Za one žene i njihove lekare, koji mogu da razumeju rezultate novih saznanja i prilagode ih svom životnom stilu i tretmanu u lečenju steriliteta, postoji dobra šansa da će se ova otkrića iskoristiti i kao rezultat poboljšati plodnost i šansa da se postigne željena trudnoća.

Da usporimo biološki sat makar i za nekoliko minuta od presudnog je značaja – kada sekunde mogu da odluče.

NASTAVIĆE SE…