U toku letnjih meseci roditelji mi često dovode devojčice svih uzrasta zbog vulvovaginitisa.

Ovo stanje se zapravo može javiti u bilo kom godišnjem dobu i bilo kom uzrastu. Leto i premenarhalni uzrast su predisponirajući faktori.Zapaljenska reakcija genitalija (Vulve) kod devojčica u prepubertetskom uzrastu, najčešće nastaju ili kao rezultat infekcije, ili kao rezultat iritacije ili alergijske reakcije na sapun, kreme, deterdžent i druge hemiske supstance sa kojima genitalije deteta dođu u kontakt. Bolest se manifestuje peckanjem, svrabom, bolom, otežanim mokrenjem,iscetkom iz vagine, crvenilom kože vulve, a u težim slučajevima i manjim ili većim otvorenim ranama.

Najbrža terapija, dok dete ne dovedete do lekara, jeste da OBUSTAVITE aplikaciju svih krema, rastvora i sapuna i genitalije deteta ispirate pod mlazom mlake vode iz tuša nekoliko puta u toku dana, posušite mekom pamučnom tkaninom samo TAPKAJUĆI, a ne trljajući, i polegnete dete da leži na leđima sa raširenim nogicama, kako bi vazdušna struja sušila anogenitalnu regiju. Za prvu pomoć , može se aplikovati 3% borna kiselina i odtaviti da se osuši. Ako ova procedura ne donese poboljšanje, potrebno je dete odvesti u ambulantu za juvenilnu ginekologiju.

Da se vulvovaginitis ne dogodi, u vreme ovih letnjih meseci, trebalo bi devojčice presvuću u suvi kupaći čim izađu iz mora, bazena…Pre toga genitalije treba isprati tekućom mlakom vodom jer morska so oštećuje nežnu dečju kožu ove regije, a hlor iz bazena je isušuje i čini podesnom za infekciju bakterija iz okoline. Ukoliko pubertet još nije počeo, korisni je na ovu regiju naneti neku zaštitnu masnu kremu iz tube.

Prvo radno mesto i prva profesionalna ljubav  mr sci dr Mirjana Anđelić  je bila dečija ginekologija. Iz ove oblasti se usavršavala na Institutu za majku i dete na Novom Beogradu kao i na prestižnom Kalovom Univerzitetu u Pragu u bolnici Motol kod profesora Jana Horejšija. Međunarodni ispit iz ove oblasti (International felowship in pediatic and adolescent gynecology) IFEPAG polaže u Atini 2002. godine. Narednih godina kao ekspert USAID-a radi na otvaranju adolescentnih savetovališta širom Srbije.

Ukoliko se suočavate sa zdravstvenim problemima vaseg deteta i potreban Vam je izuzetno uspešan individualni i personalizovani pristup juvenilnoj ginekologiji, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju ginekoloških problema kod velikog broja devojčica i adolescentkinji u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona: +381 21 301 06 81 +381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs