Sindrom policističnih jajnika je bolest sa kojom se susreće sve veći broj žena. Statistika kaže da jedna od deset žena ima problem sa policističnim jajnicima. Oni nisu opasni po život, ali ukoliko se ne leče, povećavaju rizik od nastanka drugih bolesti, kao što su dijabetes, bolesti kardiovaskularnog sistema i sterilitet.

Sindrom policističnih jajnika ili skraćeno PCOS, je poremećaj hormonske ravnoteže u ženskom telu, koji često dovodi do nemogućnosti zatrudnjivanja, ali i do ranih pobačaja u slučaju da trudnoće dođe. Nemogućnost zatrudnjivanja nastaje jer žene sa PCOS nemaju ovulacije, ili imaju mali broj ovulacija u toku jedne godine. Mogućnost da se desi trudnoća u jednom ovulatornom ciklusu, ako je muški partner potpuno zdrav je 25%. Znači ako žena sa PCOS om nema ovulaciju uopšte ili ima 2-3 ovulacije u toku godine, onda je veoma mala šansa da se , prvo desi polni odnos za vreme ovulacije, i drugo, da dođe do trudnoće. Ako se, nekim čudom ipak desi i ovulacija, i polni odnos, i trudnoća, onda je ova trudnoća pod visokim rizikom da se završi ranim pobačajem. Rani pobačaj kod žena sa PCOS-om dešava se jer je ovaj poremeđaj praćen brojnim drugim metaboličkim poremećajima. Najznačajniji i najopasnije je insulinska rezistencija (IR).  IR obično prati i niska koncentracija D vitamina u krvi, koja je u direktnoj vezi sa povećanom incidencom ranh pobačaja. Trudnice sa PCOS-om u u povišenom riziku i od tzv EPH gestoza, tj. Bolesti od koje pate samo trudnice, a manifestuje se otocima, povišenim krvnim pritiskom, pojavom belančevina u mokraći. EPH gestoza je veoma opasno stanje, koje može da ugrozi život i majke i bebe. Iz svega navedenog, žene sa PCOS-om treba prvo da dobro izregulišu svoj hormonski i metabolički status, a trudnoća treba da se prati sa mnogo više pažnje nego trudnoća potpuno zdravih i mladih trudnica.

Sindrom policističnih jajnika (Engl. Polycistic ovary syndrome, PCOS) je skup simptoma i znakova koji su prvi opisali naučnici Stein i Leventhal još 1935.godine kao oboljenje koje se nalazi samo kod žena a karakterišu ih uvećani jajnici, muški tip maljavosti, izostanak ovulacije i gojaznost. U svojoj onovi PCOS ima endokrinološki poremećaj, a osnovne kliničke manifestacijesu : policistično izmenjeni jajnici, hirzutizam, hiperandrogenemija, poremećaj menstrualnih ciklusa (MC) i ovulatorne funkcije jajnike.

Sve navedene karakteristike se u svakom pojedinačnom slučaju ispoljavaju na različiti način što utiče na raznolikost kliničke slike. Zna se da životna dob ima veliki značaj u isoljavanju ovog sindroma. Spoljašnjih faktori mogu menjati (npr. dijetom regulisana telesna težina može dovesti do “remisije” tj, mirovanja bolesti) pojedine elemente kliničke slike. Do nedavno je smatrano da su jedine posledice koje PCOS infertilitet, , a tokom trudnoće gestacijski dijabetes, preeklampsija i prevremeni porođaj. Međutim, nakon otkrića insulinske rezistencije (IR) i činjenice da se ona često javlja u PCOS, ovaj sindrom je prepoznat kao stanje koje ugrožava kardiovaskularni aparat i znatno povećava mogćnost nastanka karcinoma.

Pored navedenog PCOS, ima značajan uticaj na psihičko stanje, kao i na kvalitet života, naročito ako se uzme u obzir da se najčešće radi o mladim ženama u reproduktivnom životnom dobu. Obzirom na sve navedeno, važno je što ranije postaviti dijagnozu PCOS u životu žene, što se u poslednje vreme pokušava učiniti genetskim testovima još u detinjstvu.

PCOS u adolescenciji:

 • menstrualni poremećaj
 • akne • hirzutizam
 • (gojaznost)
 • depresija i poremećaj u komunikaciji i socijalizaciji

PCOS u odraslom dobu:

 • Infertilitet
 • Poremećaj menstrualnog ciklusa
 • Metaboli; sindrom
 • Izrašen PMS
 • Problemi sa kontracepcijom PCOS u perimenopauzi:
 • Metabolički sindrom (gojaznost, poremećaj masti, IR ili DM tipII)
 • Poremećaj ciklusa ( Obilna dugotrajna krvarenja sa periodima izostanka menstruacije)
 • Ca materice
 • Ca dojke
 • Visok KP i druge kardiološke bolesti

Ukoliko se suočavate sa sindromom policističnih jajnika i potreban Vam je izuzetno uspešan individualni i personalizovani pristup vašem reproduktivnom zdravlju, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju ginekoloških problema kod velikog broja pacijentkinja u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona: +381 21 301 06 81 +381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs