FSH (Folikulo-stimulirajući  hormon) 

AMH (Anti-Milerijanov hormon)

Koliko vam je jajnih ćelija ostalo?

Postoji nekoliko načina da se više ili manje pouzdano sazna vaša ovarijalna rezerva. Možda ste čuli za online testove koji pomažu da se otkrije koliko vam je preostalo jajnih ćelija i koje su vaše šanse da zatrudnite. Različiti proizvođači testova postavljaju različita pitanja, a najosnovnija su:

– visina i težina (što pomaže u izračunavanju indeksa telesne mase)

– životne navike, uključujući i pušenje,

– starost vašeg partnera

i sve moguće uzroke neplodnost za koje možda znate.

Zatim, postoje kućni testovi ili „Egg test“ koja daju rezultati na osnovu kapi krvi i toplo vam preporučujem da ih ne isprobavate.

Testiranje hormona na relevantan način nije tako jednostavno kao, na primer, provera nečijeg nivo šećera (ili kućni test sperme, kao što ćete kasnije čitati). Iako online upitnici i kućni testovi mogu dati neke korisne informacije oni nisu individualizovani i još uvek ne daju odgovore na mnoga pitanja.

Na kraju , ako želite da zaista saznate kolika vam je rezerva janih ćelija moraćete da posetite specijalistu za fertilitet i sterilitet.

DA LI POSETA SPECIJALISTI KOMPLIKUJE PROBLEM?

Ne, stvarno je lako. Postoji nekoliko „markera ovarijalne rezerve“ – hormona koji se lako i jednostavno mere iz uzorka krvi. Najpouzdaniji među njima su FSH (Folikulo- stimulirajući hormon) i AMH (Anti-Milerijanov hormon). U kombinaciji daju dobru procenu kolika je ovarijalna rezerva pacijentkinje i zato je neophodno da saznate njihove vrednosti.

Molimo vas da shvatite da FSH i AMH ne govore mnogo o kvalitetu vaših jajnih ćelija, ali kasnije u ovoj knjizi dajem vam predloge kako raditi na tom delu vašeg problema. Ali prvo morate znati da li su jajne ćelije prisutne i u kom broju. Zato vam je potrebna poseta specijalisti sa iskustvom iz oblasti steriliteta i fertiliteta i laboratorijski nalaz vrednosti FSH i AMH. Dobra vest je da su i FSH i AMH laki za merenje, pa time ti testovi nisu skupi.  Čak i ako morate sami da platite test, cena nije visoka, a vi ulažete u budućnost vaše porodice.

Inače, FSH se najbolje može proceniti trećeg dana vašeg menstrualnog ciklusa (dakle neposredno pre kraja ciklusa). AMH je stabilniji u smislu da se njegove vrednosti značajno ne menjaju tokom ciklusa, što znači da davanjem uzorka krvi trećeg dana ciklusa, možete dobiti oba testa odjednom.

Takođe nema potrebe da se osećate previše zabrinuto dok čekate rezultate testova!

Bez obzira kakve su vaše vrednosti FSH i AMH, to nikada nije jedini parameter koji odlučuje o pitanju da li ćete i kada postati majka. Postoje i drugi faktori koji igraju ulogu u proceni veličine ovarijalne rezerva (kao što su zapremina jajnika i broj folikula), ali u ovoj fazi ne treba da brinete o tome. Umesto toga, pogledajmo bliže markere ovarijalne rezerve- šta su FSH i AMH i šta o njima treba da znate.

Stvari koje treba znati o vašem FSH (Folikulostimulirajući  hormon)

Za većinu ljudi FSH je možda samo još jedna neobična skraćenica u vezi steriliteta i fertiliteta. Brza pretraga na Google-u vam govori da je skraćenica FSH – Hormon koji podstiče folikule. Ali, oni koji pokušavaju da zatrudne su radoznali i razumljivo žele da saznaju i više od toga. Žene koje pre projekta TRUDNOĆA, nisu bile u stanju da se sete svog broja telefona odjednom koriste hormonske skraćenice kao da su to imena njihovih najboljih prijatelja. Žene koje su u postupku lečenja steriliteta se često plaše trenutka kada stignu novi rezultati FSH.

Zašto?

Kao i mnoge druge stvari, FSH dolazi iz mozga. Na početku svakog menstrualnog ciklusa, vaš mozak šalje signale FSH jajnim ćelijama da se počnu pripremati za ovulaciju. Kako starimo i ovarijalna rezerva  se smanjuju, mozak mora poslati više FSH signala da stimuliše rad jajnika. Kao što možete da zamislite, mozak mora da “vrišti” signale da bi jajnici ovulirali. Povećani nivo FSH je normalan deo procesa starenja i ne treba precenjivati moć nauke da to zaustavi. Ali imajte na umu da je FSH marker vašeg reproduktivnog doba, a ne vašeg hronološkog uzrasta. To znači da jajnici ponekad mogu biti iscrpljeni, a FSH visok, čak i kod žena koje su mlade i obrnuto. Srećom, ovo je slučaj sa samo oko 10% svih žena. Najbolje je imati vrednosti FSH ispod deset IU / L. U nekom trenutku (obično nakon trideset pet godina, ali ovo je vrlo individualno postavljeno), vrednosti FSH počinju da osciliraju iz ciklusa u ciklus. To može da traje više meseci ili čak godinama, sa opštom tendencijom rasta i zadržavanja FSH na višem nivou. Kada FSH raste iznad deset IU / L (IU je skraćenica za Međunarodne jedinice i uobičajeno se koristi za merenje lekova i vitamina) to je znak vašeg biološkog sata koji pokušava da vam privuče pažnju i u ovom trenutku oni koji su ozbiljni u nameri da postanu roditelji moraju da preduzmu konkretne mere. Visok nivo FSH nije dobar ako pokušavate da zatrudnite. Ali nije razlog ni za paniku – ako su ostale okolnosti povoljne, i dalje možete zatrudneti pre nego što ikada saznate da vam je FSH visok. Međutim, ako druge nepovoljne faktore dodate ovom FSH faktoru, kao što su blagi problemi sa spermatozoidima, pogrešno vreme ciljanih odnosa, smanjenje kvaliteta jajnih ćelija, onda je neminovan izbor lekara za lečenje steriliteta i ulazak u  postupak vantelesne oplodnje. Menopauza se ne javlja preko noći, ali sa porastom FSH, žene ulaze u fazu smanjene plodnosti. Pored toga, na raspolaganju je manje jajnih ćelija adekvatnog kvaliteta, pa tako može proći neko vreme pre nego što vam jajnik proizvede kvalitetnu jajnu ćeliju. U nekom trenutku FSH postaje veći od dvadeset IU / L, što je (zajedno sa drugi prediktorima) znak da je ovarijalna rezerva prilično iscrpljen. Međutim, sve dok u jajnicima ostane dovoljno jajnih ćelija, nema razloga za paniku. I zdrave trudnoće se dešavaju ženama u menopauzi.

Stvari koje treba znati o vašem AMH (Anti-Milerijanov hormon)

AMH je skraćenica od Anti-Milerijanov hormon. Anti-šta? Nije važno. Samo čudno ime; to možete zanemariti. U kombinaciji sa vašim FSH vrednostima, AMH je dobar prediktor vaše reserve jajnih ćelija. U vrlo pojednostavljenom obliku, AMH je supstanca koju proizvode ćelije koje podržavaju jajne ćelije. To znači – što više, to bolje; međutim, ne želite da imate previše jer bi ovo ukazivalo na policistične jajnike. Kada AMH padne na jedan ili dva ng / ml ili manje (obično kod žena starijih od trideset osam godina), to je snažan pokazatelj da se šanse da zatrudnite smanjuju. Na nivou AMH ispod 0,7 ng / ml – sat plodnosti otkucava svoje poslednje minute. Na nivou 0,4 ng / ml vaša ovarijalna rezerva vrlo brzo prestaje da postoji. AMH nivo od 0,2 ng / ml ili manje je ispod nivoa detekcije u većini laboratorija, i sugeriše da je ovarijalna rezerva toliko mala da niko sa sigurnošću ne može reći da li bi čak i vantelesna oplodnja bila moguća. Mnoge klinike predlažu program doniranja jajnih ćelija pre nego što AMH vrednost padne ovako nisko. S jedne strane, ovo je velika mogućnost, jer pomaže ženama da i dalje zatrudne i ostvare porodicu, ali ima i negativnih strana, najočiglednije – da to genetski više nije njihovo dete.

Moja preporuka je:

Dame, saznajte koliko je sati na vašem ličnom biološkom sat!

Proverite markere ovarijalne rezerve i saznajte koliko vam je jajnih ćelija preostalo!

Pomoću ovih informacija možete bolje da planirate. Dok još uvek imate visoku rezervu, imate više vremena za promenu posla, karijere i partnera. Jednom kada vaša rezerva počne da opada, vreme je da se prilagodite i počnete planiranje ukoliko želite da ostvarite trudoću.

U svakom trenutku svoju ishranu i način života treba da prilagodite da bi ste podržali kvalitet svojih jajnih ćelija i usporite biološki sat što je više moguće.

Drage pacijentkinje i parovi
moje višedecenijsko iskustvu u lečenju steriliteta i postupcima vantelesne oplodnje naučilo me je da je najveći izazov za one koji su pred izborom ili ulaze u postupak vantelesne oplodnje, nedostatak informacija. Zbog svega toga sam i kreirala izuzeto uspešan, poseban personalizovani i individualizovani pristup u lečenju steriliteta. Zbog svih Vas koji se suočavate sa problemom steriliteta ili ste pred započinjanjem postupka vantelesne oplodnje, odlučila sam da Vam ponudim i dodatne informacije za koje sam sigurna da Vam mogu pomoći.
U sledećem nedeljama možete na sajtu drandjelic.rs pročitati tekstove iz knjige – “Kasno ali ne prekasno, pametan način da ostanete trudni”, autorke Darja Wagner, Ph.D.
Ova knjiga je napisana na popularan način i autorki je bio cilj da objasni, razjasni i pomogne svima koji planiraju trudnoću i suočavaju se sa problemom steriliteta, posebno ženama i parovima starijim od 35 godina Knjiga je bestseller, doživela je više izdanja, i pomogla na desetinama hiljada parova. Uspeh ove knjige leži u tome da je i sama autorka bila suočena sa problemom steriliteta koji je savladala i rodila oba svoj deteta posle 35. godine.
Želja mi je da kroz ovaj i naredne tekstove pomognem svima Vama koji se suočavate sa problemom steriliteta jer je moj pristup izuzetno uspešanog individualnog i personalizovanog načina u lečenja steriliteta i vantelesnoj oplodnji, pristup kojim se i autorka ove knjige bavi.
Za sve nedoumice i dodatne informacije zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.
Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta
Brojevi telefona: +381 21 301 06 81 +381 62 787 578
Email: ordinacija@drandjelic.rs

BIOGRAFIJA AUTORKE: dr Darja Wagner je molekularni biolog specijalizovan za razumevanje ljudskih ćelija. Autor je bloga All About Egg Health na www.paleo-mama.com. Tekstovi na blog su o sterilitetu, fertilitetu, vantelesnoj oplodnji i namenjen je ženama starijim od trideset pet godina. Dr Darja Wagner živi u Berlinu sa suprugom i dva sina, koja je rodila posle svoje trideset i pete godine, koristeći tehnike koje predstavlja u ovoj knjizi.