Magični trenutak ovulacije, kako ga prepoznati i iskoristiti.

U ovoj knjizi ne objašnjavam osnove ženskog reproduktivnog sistema ili vam dosađujem sa previše opštih činjenica. Nadam se da ste primetili da nisam ni jednom spomenula da ne biste smeli pušiti dok pokušavate da zatrudnite. Pretpostavljam da ako imate više od trideset godina, vi jednostavno to znate. Zbog toga ću sada pretpostaviti da znate šta je ovulacija. Postoje tone suptilnih znakova pomoću kojih čak i najzaposlenija žena i žena koja trpi veliki stress, može da zna kada joj se bliži najplodnije doba meseca. Neznatno nadimanje donjeg dela stomaka, nekoliko blago bolnih senzacija, povećan seksualni nagon – znakova je mnogo i vrlo su individualni. Ali čak i ako nemate ni jedan od ovih znakova, skoro sigurno će doć i trenutak kada vaš vaginalna sekret postane posebno elastičan i rastegljiv. Morate se potruditi da ne propustite taj period. Pogledajte toaletni papir nakon što ga upotrebite – često izgleda kao da vam curi nos. Kod mnogih žena jajne ćelije ne žive duže od šest do dvanaest sati. To znači da ako propustite ovu ovulaciju,, sledeća najbolja šansa se pojavljuje za mesec dana i trajače jednako kratko.

Zašto se ovulacija kod žena dešava tako retko i tako skriveno?

Za to postoji mnogo fizioloških i evolutivnih razloga, ali njihova analiza bi prevazišla temu ove knjige. Ukoliko želite da ostvarite trudnoću propuštanje ovulacija se može doživeti kao mala lična tragedija.

Srećom, postoje načini da se ovo spreči.

Kako saznati kada ovulirate?

Verovatno najbolji način da saznate kada imate ovulaciju je da se uzorak urina stavi na LH test traku. To su jednostavni testovi koje možete dobiti u bilo kojoj apoteci ili naručiti preko interneta. Oni rade na jednostavan način, otkrivajući porast jednog određenog hormon u urinu. Taj hormon se zove – LH (luteinizirajući hormon) i njegovo povećanje se obično dešava dvanaest do dvadeset četiri sata pre nego što su jajne ćelije spremne. To znači da nakon što vaš LH test pokaže pozitivan rezultat, imate mnogo vremena za planiranje ciljanog odnosa.

Jednostavno, zar ne?

I ono što volim kod LH traka je to što ih više koristite i imate više iskustva time i preciznije možete odrediti najplodniji momenat u mesecu. Inače, bez obzira šta nam farmaceutske kompanije govore – zaista nema razlog da su LH trake tako skupe. Za razliku od nekih drugih testova, napravljenih da otkrivaju vrlo male količine određenog proteina u tečnosti, LH trake otkrivaju snažan porast jednog hormona. Za oko 5–10% žena, LH trake neće biti učinkovite jer njihova tela proizvode LH na drugačiji način. Ukratko, nema potrebe da plaćate skupa pakovanja poznatih kompanija. Umesto toga, bolje je kupiti puno običnih LH test traka i nositi ih svugde sa sobom, i češće se testirajte u danima za koje sumnjate da bi trebalo da dođe do ovulacije. Možda ćete primetiti da ne govorim o merenju bazalne telesne temperature. Ovo je sigurno dobar način za otkrivanje ovulacije, ali nakon dve godine intenzivnog praktikovanja ove metode, shvatila sam da je ta metoda za mene imala značajne nedostatke i konačno sam prestala da je koristim.

Prvo, osećaj merenja temperature za mene je jednostavno neprijatan – nisam volela da prva stvar ujutru bude susret sa termometrom.

Drugi razlog je – ako pre merenja uradite bilo šta– obučete se, popijete kafu, itd – očitavanje vaše bazalne temperature nije pouzdano.

Tome dodajte i dane kada jednostavno niste sigurni da li vaša telesna temperatura oscilira zbog ovulacije ili prehlade, premora ili premalo sna. Konačno, taj broj koji sam videla rano ujutro kasnije će nastaviti da mi se mota po glavi i ne dozvoljava mi da se usredsredim na druge stvari. Znam da se neki žene bolje nose sa ovim dnevnim merenjem i upoređivanjem, ali za mene merenje bazalne temperatura i fokusiranje na broj nije bio odgovarajući metod za samo jednu informaciju na koju se moram osloniti. Zbog toga sam prešla na LH trake i preporučujem ovo svima koji ne žele da gube previše vremena u pokušaju da zatrudne. Dakle, koju god metodu koristite da biste detektovali ovulaciju, odnosno ovaj dragoceni trenutak u mesecu, koristite je konstantno.

Kako maksimalno iskoristiti ovulaciju?

Jedna moja prijateljica mi se više puta žalila da kad je znala da se ovulacija približava, da joj nastupa taj osećaj „danas moramo da imamo seks “ čineći je preuzbuđenom i uznemirenom. Napetost ju je dovodila do besmislenih rasprava sa suprugom što je dovelo do svega, osim do seksa. Ja sam bila druga krajnost – oko vremena ovulacije često sam doživljavala talase pozitivnog raspoloženja i energije i to me je usmeravalo u pravcu posla i rada. Dakle, umesto da čistim svoj sto, odlazim kući ranije i zabavljam se, ja sam bila okrenuta projektima i sastancima.

Ne upadajte u ove zamke.

Argumente i promene raspoloženja sačuvajte za bilo koji drugi dan u mesecu. Biće dovoljno vremena da se o svemu detaljno razgovara sa svojim partnerom, ali kada prođe niko više nije u stanju da povrati magiju ovulacije. Evo šta mislim da bi trebalo da uradite kada saznate da imate ovulaciju.

– Onog trenutka kada shvatite da će se dogoditi ovulacija, učinite to svojim apsolutno glavnim prioritetom. To znači, pustite sve ostalo. Idemo, šta god da radiš i planiraš nastavićeš to kasnije.

 – Ako ste na poslu, počistite svoj sto i idite kući. Da, samo tako. Pronađi bilo koji izgovor: Nije važno šta vaše kolege misle, biće dovoljno vremena da se sve nadoknadi. U naredne dve nedelje nivo vašeg progesteron će rasti i dolazi vaš najproduktivniji deo meseca. Ne dozvolite ovog puta da propustite ovulaciju, posle ćete se osećati besno zbog toga.

– Napravite sjajnu mediteransku večeru (o tome više u sledećem poglavlju) za vašeg partnera i vas i ne zaboravite – dosta crnog vina! Ako imate decu, organizujte se da ih neko čuva ili ih pošaljite ranije u krevet. Niste sebični – tog dana (i noći) sve je dozvoljeno, pa iskoristite to.

Koliko god čudno zvučalo, pokušajte da se ne opterećujete, već seks učinite zabavnim. Uživajte u vašem posebnom danu u mesecu, sutra ga više neće biti! Sve ostalo će se dogoditi kao prijatan sporedni efekat, kada za to dođe vreme, a doći će.

Drage pacijentkinje i parovi
moje višedecenijsko iskustvu u lečenju steriliteta i postupcima vantelesne oplodnje naučilo me je da je najveći izazov za one koji su pred izborom ili ulaze u postupak vantelesne oplodnje, nedostatak informacija. Zbog svega toga sam i kreirala izuzeto uspešan, poseban personalizovani i individualizovani pristup u lečenju steriliteta. Zbog svih Vas koji se suočavate sa problemom steriliteta ili ste pred započinjanjem postupka vantelesne oplodnje, odlučila sam da Vam ponudim i dodatne informacije za koje sam sigurna da Vam mogu pomoći.
U sledećem nedeljama možete na sajtu drandjelic.rs pročitati tekstove iz knjige – “Kasno ali ne prekasno, pametan način da ostanete trudni”, autorke Darja Wagner, Ph.D.
Ova knjiga je napisana na popularan način i autorki je bio cilj da objasni, razjasni i pomogne svima koji planiraju trudnoću i suočavaju se sa problemom steriliteta, posebno ženama i parovima starijim od 35 godina Knjiga je bestseller, doživela je više izdanja, i pomogla na desetinama hiljada parova. Uspeh ove knjige leži u tome da je i sama autorka bila suočena sa problemom steriliteta koji je savladala i rodila oba svoj deteta posle 35. godine.
Želja mi je da kroz ovaj i naredne tekstove pomognem svima Vama koji se suočavate sa problemom steriliteta jer je moj pristup izuzetno uspešanog individualnog i personalizovanog načina u lečenja steriliteta i vantelesnoj oplodnji, pristup kojim se i autorka ove knjige bavi.
Za sve nedoumice i dodatne informacije zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.


Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta


Brojevi telefona: +381 21 301 06 81 +381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

BIOGRAFIJA AUTORKE:

dr Darja Wagner je molekularni biolog specijalizovan za razumevanje ljudskih ćelija. Autor je bloga All About Egg Health na www.paleo-mama.com. Tekstovi na blog su o sterilitetu, fertilitetu, vantelesnoj oplodnji i namenjen je ženama starijim od trideset pet godina. Dr Darja Wagner živi u Berlinu sa suprugom i dva sina, koja je rodila posle svoje trideset i pete godine, koristeći tehnike koje predstavlja u ovoj knjizi.