Hrana i fertilitet i sterilitet

Ono što jedemo je ono što jesmo i šta ćemo postati, u doslovnom smislu te reči. Ovo poglavlje je moglo biti nazvano „Koju hranu izbegavati dok pokušavate da zatrudnite.“ Nakon što sam detaljno proučila ovu temu, ubeđena sam da je jedan od največih problema vezanih za ono što danas jedemo i naše zdravlje stalna dostupnost hrane, bez presedana u ljudskoj istoriji. Za našu fiziologiju, ovo je fenomen na koji se naše telo još mora prilagoditi. Mislim da ako bi smo morali da pronađemo ishranu od koje imamo maksimalan pozitivan zdravstveni benefit pa time i benefit za fertilitet, zapravo bi trebalo da krenemo sa eliminacijom, odnosno onim što nikako ne treba da konzumiramo. To znači da, u zavisnosti od vašeg načina života, jednostavno izbacivanje brze hrane, šećera i toksina može  vam doneti istu korist, ili čak i veću od bilo koje posebne „dijete“. Nažalost, ovaj koncept ima nizak komercijalni potencijal, pa nije ni čudo što se ovo ne pominje kao rešenje. Neke žene imaju sreću da imaju takve gene da bez obzira na ishranu i životni stil ostaju trudne. One mogu da jedu ono što im se sviđa i koliko žele, čak i da puše i konzumiraju alkohol. Ali ne govorim o njima. U ovom poglavlju govorim o onim drugim ženama, koje poput vas i mene moraju da promene nešto u odnosu prema svom zdravlju i fertilitetu. Menjanje vašeg načina ishrane je jednostavno, pored značanog poboljšanja šanse za trudnoću, takođe će vam pomoći da poboljšate svoje zdravlje. Postoje dva dobre opcije u pogledu povećanja plodnosti i kvaliteta jajnih ćelija. Prva je mediteranska ishrana.

Mediteranska ishrana.

Prednost ovakvog načina ishrane ima solidnu naučnu osnovu i dokazanu korist za zdravlje. Jedna studija, objavljena u časopisu Fertilitet i Sterilitet 2010. godine, otkrila je da je mediteranski način ishrane, primenjen šest meseci pre začeća, značajno povećao šanse za trudnoću kod 166 parova iz Holandije podvrgnutih postupku vantelesne oplodnje. Parovi su zamoljeni da odgovore na pitanja u vezi njihove ishrane i načina života. Prilikom analize dobijenih podataka ispostavilo se da je visok unos biljnih ulja, povrća, ribe, mahunarki i mala konzumacija brze hrane u periodu  pred začeća pozitivno povezana sa krvnim folatom i vitaminom B6, pa se time povećava verovatnoća da će kod para postupak vantelesne oplodnje biti uspešan. Samo mediteranska ishrana tokom šest meseci je bila dovoljni da se kod parova koji su je primenjivali povećaju šanse za trudnoću.

Koliko je to precizno i zaista tačno?

Druga studija, objavljena u časopisu Human Reproduction 2012. godine, otišla je dalje i istraživala je povezanost parova koji se pridržavaju opštih preporuke za zdravu ishranu  i njihove šanse za trudnoću. Navikama u ishrani kod 199 parova dodeljena je ocena na osnovu Indeksa rizika u ishrani, ili PDR indeks, i njihov fertilitet je praćen u periodu od šest meseci. Nakon prilagođavanja drugim faktorima koji negativno utiču na plodnost, kao što su starost žene, pušenje, BMI i indikacije za lečenje, autori su otkrili da je pozitivna promena vrednosti PDR-a od samo jednog poena, povećala šansu za trudnoću za čak  65%. I ovaj rezultat, sugeriše ranije potcenjivani uticaj ishrane na fertilitet i sterilitet. Štaviše, u ovoj studiji trudnoća je definisana otkucajima srca embriona potvrđenih ultrazvučnim pregledom, a ne samo pozitivnim testovima iz krvi. Prednosti mediteranske ishrane i uticaja na fertilitet dodatno je potvrđen u istraživanju sprovedenom u Španiji 2012. godine. Ovo istraživanje je obuhvatilo 485 žena koje nisu mogle da ostvare trudnoću. Rezultati istraživanja su pokazali da se pridržavanje pravila mediteranske ishrane povećava plodnost.  Kao i u prethodnim istraživanjima, ostao je nepoznato zašto i koji mehanizam dovodi do efekta povećanja fertiliteta. Da li je to visok nivo antioksidanasa u mediteranskom povrću i voću ili je to jednostavno viši nivo folne kiseline, kako sugerišu rezultati istraživanja iz 2013. godine, sprovedenog  na Odeljenja za ishranu i nauku o hrani u Granadi, Španija? U toj studiji, analizirane su životne navike stotine žena koje pripadaju trima različitim generacijama. Rezultati su pokazali da je unos folata najveći kod žene čija je ishrana bila zasnovana na mediteranskom načinu. Dodatna činjenica koja govori u prilog mediteranskoj ishrani je da ljudi koji se pridržavaju ovog načina ishrane imaju duži životni vek i smanjen rizik od srčanih oboljenja. Štaviše, istraživanja o prehrambenim navikama više od 1,5 miliona zdravih odraslih osoba pokazala su da je ishrana u mediteranskom stilu takođe povezana sa smanjenom učestalošću Parkinsonove i Alchajmerove bolest.

Kako se hraniti mediteranskim načinom?

Mediteranska ishrana sadrži uglavnom svežu hranu koja je prošla minimalnu obradu. Tipično povrće je: paradajz, brokoli, paprika, krompir, luk, grašak, artičoke, patlidžan, celer, zelena salata i pečurke. Voće koje se preporučuje u mediteranskoj ishrani je: jabuke, grožđe, grejpfrut, dinje, trešnje, datule, breskve i jagode. Mleko, jogurt i sir takođe. Prerađeni ugljeni hidrati se ne preporučuju (beli hleb i testenine), ali umesto toga jedite integralne žitarice, kao npr. pirinač, zob, kus -kus, ječam i bulgur. Razlog zašto Vam dajem dugačku listu namirnica nije to što sam  dobra kuvarica i sada ovo pretvaram iz stručne u knjigu sa recepatima. Želela bih da Vas inspirišem da probate ovaj način ishrane i da se zaljubite u mediteransku hranu.  Svi pravimo kompromise svaki dan kada je reč o ručku na brzinu. Prema tome veoma je važno da prvo isključite povezivanje reči „Mediteran“ i jela kao što su špageti i pice. Povremeno možete pojesti picu u italijanskom stilu sa  tankim testom, paradajzom i maslinovim uljem. Ovakva pica je zapravo bila deo Mediteranske ishrane vekovima i pokazalo se da ima iznenađujuće dobar uticaj na zdravlje u smislu smanjenja opasnosti od srčanog udara. Kad pomislite na mediteranska jela, zamislite sto pun svežeg paradajza, maslina, grožđa i ribe. Zamislite hranu koju delite sa drugima i jedete polako – najbolje je negde napolju, po sunčanom danu i uz hranu popijete čašu vina. Istraživanje sprovedeno u Danskoj ispitivalo je povezanost  konzumiranja alkohola  i  fertilitetata, odnosno postizanja trudnoće. Istraživanje na uzorku od 29.844 žena pokazalo je da su žene koje su konzumirale vino pre dostizale trudnoću od žena koji nisu pile vino ili su konzumirale druga alkoholna pića. Umerena potrošnja vina povezana je sa manje moždanih inzulta i smanjenim rizikom od nekoliko vrsta karcinoma. Ovi benefiti nisu primećeni u grupama žena koje su umereno pile pivo, žestoka pića ili čak uopšte nisu konzumirale alkohol. Jedan od glavnih osumnjičenih za pozitivne efekte vina i uspeh Mediteranske ishrane  je resveratrol. Da li resveratrol deluje nezavisno ili u mešavini drugih supstanci u hrani čini Mediteransku magiju, nauka tek treba da otkrije. Činjenica je da resveratrol sam po sebi ima neverovatna antioksidativna svojstva i poboljšava energetski status ćelije. Većina dosadašnjih istraživanja resveratrola urađena su na životinjama – svinjama, miševima i mačkama.  Unos u dužem vremenskom intervalu smanjuje uticaj starenja na fertilitet i poboljšava kvalitet jajnih ćelija. Da li to znači da bi trebalo da pređete na dopunu u ishrani resveratrolom? Ja Vam to ne preporučujem.  Treba sačekati rezultate kliničkih istraživanja na ljudima. Ima mnogo važnijih stvari od veštačkih  suplemenata što je tema narednih poglavlja.

JEDNA NAPOMENA ZA VEGETARIJANCE:

Mediteranski stil prehrane prilično je baziran na biljkama, što olakšava pridržavanje ovakog načina ishrane ako ste vegetarijanac ili vegan. Imam mnogo prijatelja koji su vegetarijanci poštujem njihov izbor. Ne jedem mnogo mesa, a kada jedem meso onda je ono od životinja koje se hrane travom ili meso divljih životinja. Međutim, kao naučnik koji je uložio mnogo u istraživanje ove teme, moram reći da je mnogo lakše poboljšati zdravlje i fertilitet kod žena koje tvrdoglavo ne izbegavaju meso tokom dužeg vremenskog perioda. Pogotovo ako ste vegan, možda ćete želeti da preispitate svoju strategiju ishrane tokom perioda kada želite da ostanete trudni, održite trudnoću ili kada dojite. 

BITI VEGAN JE STANJE SVESTI I LIČNA ODGOVORNOST?

Razmislite, vaši preci nisu bili vegani. Vaši geni i metabolizam nisu prilagođeni za vegansku ishranu.  Sa evolucionog stanovišta veganci su ljudi koji kroz način ishrane obavljaju eksperiment sami na sebi.  Nadam se da ste toga svesni. Biti vegan je u redu u smislu lične slobode, ali nije u redu u smislu  ženskog reproduktivnog perioda. Život je dovoljno dug za eksperimentisanje sa bilo koje vrstom hrane  ili životnog stila, ali vaše poslednje plodne godine su period kada je najbolje držati se proverenih recepata.

vantelesna oplodnja sterilitet mirjana andjelic

Drage pacijentkinje i parovi
moje višedecenijsko iskustvu u lečenju steriliteta i postupcima vantelesne oplodnje naučilo me je da je najveći izazov za one koji su pred izborom ili ulaze u postupak vantelesne oplodnje, nedostatak informacija. Zbog svega toga sam i kreirala izuzeto uspešan, poseban personalizovani i individualizovani pristup u lečenju steriliteta. Zbog svih Vas koji se suočavate sa problemom steriliteta ili ste pred započinjanjem postupka vantelesne oplodnje, odlučila sam da Vam ponudim i dodatne informacije za koje sam sigurna da Vam mogu pomoći.
U sledećem nedeljama možete na sajtu drandjelic.rs pročitati tekstove iz knjige – “Kasno ali ne prekasno, pametan način da ostanete trudni”, autorke Darja Wagner, Ph.D.
Ova knjiga je napisana na popularan način i autorki je bio cilj da objasni, razjasni i pomogne svima koji planiraju trudnoću i suočavaju se sa problemom steriliteta, posebno ženama i parovima starijim od 35 godina Knjiga je bestseller, doživela je više izdanja, i pomogla na desetinama hiljada parova. Uspeh ove knjige leži u tome da je i sama autorka bila suočena sa problemom steriliteta koji je savladala i rodila oba svoj deteta posle 35. godine.
Želja mi je da kroz ovaj i naredne tekstove pomognem svima Vama koji se suočavate sa problemom steriliteta jer je moj pristup izuzetno uspešanog individualnog i personalizovanog načina u lečenja steriliteta i vantelesnoj oplodnji, pristup kojim se i autorka ove knjige bavi.
Za sve nedoumice i dodatne informacije zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona: +381 21 301 06 81 +381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

BIOGRAFIJA AUTORKE:

dr Darja Wagner je molekularni biolog specijalizovan za razumevanje ljudskih ćelija. Autor je bloga All About Egg Health na www.paleo-mama.com. Tekstovi na blog su o sterilitetu, fertilitetu, vantelesnoj oplodnji i namenjen je ženama starijim od trideset pet godina. Dr Darja Wagner živi u Berlinu sa suprugom i dva sina, koja je rodila posle svoje trideset i pete godine, koristeći tehnike koje predstavlja u ovoj knjizi.