Koenzim Q10 – Zašto je važan?

Trebala bi mi genijalnost Stivena Hokinga, u kombinaciji sa magičnim pričama Stivena Kinga, kako bi prosečna žena shvatila koliko je važan Koenzim Q10 za svaku ćeliju u njenom telu. Nemam takve veštine, ali ipak bi želela da vam malo približim značaj Q10. Svaki vaš potez, svaka misao koja vam prođe kroz glavu ne dešava se bez Q10. To je suštinski deo sistema za proizvodnju energije koji učestvuje u svakom pokretu vašeg tela. Zanimljiva stvar kod Q10 je da se nivoi smanjuju kako starimo. Bez ikakvog posebnog uzroka ili razloga, nivo Q10 postaje sve niži u našem telu kako starimo, poput mnogih drugih jedinjenja. DHEA je još jedan primer i biće obrađen u sledećem poglavlju. Jajnim ćelijama je potrebno mnogo Q10 kada se spremaju za ovulaciju. Treba im još više Q10 kasnije, kada se oplode i moraju da velikom brzinom postanu embrion dok u isto vreme traže mesto u materici u kome će se ugnezditi i razviti se u bebu. Šta prvo treba jajnim ćelijama da bi se “probudile” ? Šta vam je prvo potrebno kad se ujutro probudite? Neka vrsta doručka, pretpostavljam? Pa, vaše jajne ćelije se ne razlikuju od vas – u stvari, oni su najbolji i najnetaknutiji deo vas. Pa odakle bi trebalo da dođe energija za ovulaciju jajnih ćelija?

Iz mitohondrija, naravno. Šta je to? I kakve to veze ima sa Q10?

Pokušaću da objasnim. Prvo zamislite svoje jajne ćelije kao male plastične kesice pune vode. U zdravim jajnim ćelijama, postoji mnogo toga što pliva u ovoj vodi, a nešto od toga liči na stotine zrna pirinča razbacanih po supi. Ta zrna pirinča su mitohondrije. Zbog jednostavnosti, zamislite ovulacijsku jajnu ćeliju kao svoju omiljenu torbu – mitohondrije bi u tom slučaju bile ključevi vašeg automobila, vaš mobilni telefoni sve ostale stvari koje su važne u vašoj torbi. U stvarnosti, mitohondrije izgledaju prilično smešno. Ove sitne čestice, u obliku pirinča, imaju dvostruki sloj opne, a unutrašnji sloj je prilično naboran! U unutrašnjosti mitohondrija ima mnogo kretanja, možemo reći da se odvija i pravi život. Mnogi sastojci neprestano prolaze kroz ovu unutrašnju opnu, puno je skakanja, pomeranja i haotičnog lupanja. Neki molekuli preferiraju samo jednu stranu membrane i tamo postaje prenatrpan i ovo naravno, stvara napetost. To je izuzetno važno jer ova “napetost” se rešava tako što mitohondrija oslobađaju mnogo energije. Ova energija se isporučuje u obliku jednog pametnog, univerzalno prisutnog molekul koji se zove ATP (možda ste čuli za njega). Ovo je u konačnici super jer je ATP je nešto poput osnovnog energetskog kredita – proizvedenog u mitohondriji, ali se može potrošiti bilo gde drugde u ćeliji, ili transportovati, ili čuvati za buduću upotrebu. Kao Skyp kredit – sve dok uplaćujete novca na vaš Skyp nalog, možete slobodno da koristite Skyp sa bilo koje lokacije na svetu. Možete da telefonirate i povežete se sa onima koje volite sa bilo kog udaljenog interneta kafića i sve će funkcionisati dok god vaš bankovni račun neprestano obezbeđuje gorivo za tu uslugu. Ukratko, mitohondrije su elektrane unutar svake ćelije, i to je momenat kada Q10 ulazi u igru. Unutar svake mitohondrije, Q10 molekuli se nalaze u unutrašnjim borama, pomažući stvaranju napetosti. U biohemiji to se naziva „lanac transporta elektrona“. Zaključak je: Mitohondrijama je potreban Q10 da bi mogli da stvore energiju za vaše ćelije.

Zašto jajne ćelije bez energije ne daju bebe?

Sada, nije da mitohondrije žele da vašim jajnim ćelijama daju svu ovu energiju, ili ne želi da daju jajnim ćelijama energiju, ili da čak uopšte brinu o tome. Mitohondrije deluju na neurotičan način a mi imamo veliku koristi od toga. Nekada davno, pre mnogo milijardi godina, mitohondrije su bile nezavisne od nas i živeli su svojim životom kao neka vrsta male bakterije, sve dok nije postalo jasno je da bi naše velike ćelije, sa svojom visokim potrebama za energijom, mogle imati veliku korist ako se udruže sa mitohondrijama i njihovom sposobnošću transformacije energije. Tako je i bilo! Mitohondrije su videle sopstveni interes u toj zajednici – naše ogromne ćelije su im pružale sklonište, životni prostor, pa čak i sastojke koje su mogle da pretvore u energetske jedinice za nas. Od tog trenutka su mitohondrije počele da žive u svakoj od naših ćelije kao i u ćelijama skoro svih drugih živih bića. Mitohondrije su poput malih zmajeva, koji bljuju vatru, i mi im za to mnogo dugujemo. Ćelije koje obavlju energetski zahtevniji posao, imaju više potrebe za više energije. Zato naša srca imaju mnogo mitohondrija, a ovulacione jajne ćelije i oplođeni embrioni su carstva mitohondrija. Što se tiče upravljanja kvalitetom jajnih ćelija, do sada ste shvatili da su mitohondrije važne je mogu stvoriti napetost, a bez napetosti, nema energije. Bez energije nema zdrave jajne ćelije. A bez zdrave jajne ćelije nema pravovremene ovulacije, dobrog embriona, dobre implantacije, fetusa i na kraju nema bebe!

Drage pacijentkinje i parovi
moje višedecenijsko iskustvu u lečenju steriliteta i postupcima vantelesne oplodnje naučilo me je da je najveći izazov za one koji su pred izborom ili ulaze u postupak vantelesne oplodnje, nedostatak informacija. Zbog svega toga sam i kreirala izuzeto uspešan, poseban personalizovani i individualizovani pristup u lečenju steriliteta. Zbog svih Vas koji se suočavate sa problemom steriliteta ili ste pred započinjanjem postupka vantelesne oplodnje, odlučila sam da Vam ponudim i dodatne informacije za koje sam sigurna da Vam mogu pomoći.
U sledećem nedeljama možete na sajtu drandjelic.rs pročitati tekstove iz knjige – “Kasno ali ne prekasno, pametan način da ostanete trudni”, autorke Darja Wagner, Ph.D.
Ova knjiga je napisana na popularan način i autorki je bio cilj da objasni, razjasni i pomogne svima koji planiraju trudnoću i suočavaju se sa problemom steriliteta, posebno ženama i parovima starijim od 35 godina Knjiga je bestseller, doživela je više izdanja, i pomogla na desetinama hiljada parova. Uspeh ove knjige leži u tome da je i sama autorka bila suočena sa problemom steriliteta koji je savladala i rodila oba svoj deteta posle 35. godine.
Želja mi je da kroz ovaj i naredne tekstove pomognem svima Vama koji se suočavate sa problemom steriliteta jer je moj pristup izuzetno uspešanog individualnog i personalizovanog načina u lečenja steriliteta i vantelesnoj oplodnji, pristup kojim se i autorka ove knjige bavi.
Za sve nedoumice i dodatne informacije zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona: +381 21 301 06 81 +381 62 787 578

BIOGRAFIJA AUTORKE:

dr Darja Wagner je molekularni biolog specijalizovan za razumevanje ljudskih ćelija. Autor je bloga All About Egg Health na www.paleo-mama.com. Tekstovi na blog su o sterilitetu, fertilitetu, vantelesnoj oplodnji i namenjen je ženama starijim od trideset pet godina. Dr Darja Wagner živi u Berlinu sa suprugom i dva sina, koja je rodila posle svoje trideset i pete godine, koristeći tehnike koje predstavlja u ovoj knjizi.