Cista predstavlja jasno ograničenu okruglastu promenu u dojci ispunjenu tečnim sadržajem. Često se javljaju kod žena starosti 30-50 godina. Mogu biti pojedinačne ili brojne u sklopu benigne promene fibrocistične displazije. Mogu nastajati sporo i biti bezbolne, ali isto tako mogu nastati naglo kada uzrokuju bolove u dojci. Ukoliko su ciste veće od 2cm ili su bolne one se punktiraju pod kontrolom ultrazvuka. Cilj punkcije (evakuacije tečnog sadržaja) je dvojak: da otkloni tegobe ili da dobijemo materijal koji se šalje u laboratoriju na analizu. Da li će se sadržaj dalje ispitivati zavisi od toga kako se cista prikazuje na ultrazvučnom pregledu ili od izgleda tečnosti koju odstranimo. Velika većina cista ne zahteva dalje lečenje i ne nastaju ponovo u istoj dojci. Ukoliko su ciste debelog zida i gušćeg sadržaja i sa znacima upale tkiva dojki tada se u terapiju uključuju antibiotici. Svega 1% cista zahteva dalje lečenje koje podrazumeva hirurško otklanjanje ciste.

Pacijentkinja ordinacije Anđelić, starosti 35. godina, koja je iznenada osetila bol u desnoj dojci. Na ultrazvučnom pregledu cista je punktirana i došlo je do momentalnog smanjenja tegoba.

Ultrazvučne pregled,biopsije i punkcije dojki u ordinaciji Anđelić, obavlja ekspert sa više decenijskim iskustvom iz oblasti dijagnostike bolesti dojke, sub. spec. onkologije, specijalista radiologije, doc. dr Nataše Prvulović Bunović.

Link na biografiju  – https://drandjelic.rs/2019/12/19/biografija-konsultanta-doc-dr-natasa-prvulovic-bunovic/

Zakažite pregled telefonom na sledeće brojeve:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

E-mail – ordinacija@drandjelic.rs

Ukoliko imate bolan, naglo nastao čvor u dojci ili su vam grudi izrazito bolne, osetljivije, posebno pred menstrualni ciklus , velika je verovatnoća da se prilikom UZ pregleda uoči jedna ili više cista različitog veličina i sadržaja.

Nije retkost da se ultrazvukom uoče ciste u dojkama, a da pacijentinja nema nikakvih subjektivnih tegoba.

U slučaju da se uoči cista 2cm ili veća, a da pacijentkinja ima izrazitu bolnost dojke tada se tokom ultrazvučnog pregleda može izvršiti i punkcija -evakucaija tečnog sadržaja iz ciste. Punkcija ima dvojak zadatak : da oslobodi bola pacijentkinju i da omogući dobijanje sadržaja koji se može poslati na citološku ili bakteriološku analizu. Tim analizama se mogu detekovati znaci upale u dojkama kada je neophodno lečenje antibioticima ili se mogu detektovati maligne ćelije kada se promena mora hiruški odstraniti. U većini slučajeva sadržaja ciste je karateristične boje i izgleda i ne zahteva laboratorijsku analizu sadržaja.

Core biopsija ili “biopsija debelom iglom” predstavlja uzimanje uzorka tkiva iz čvora ili sumnjivog dela tkiva dojke. Iako u nazivu procedure stoji da se vrši debelom iglom, ne treba zbog toga brinuti pošto je debljina igle najčešće u opsegu 1.5-2mm.

Biopsiju sumnjive promene u dojci vrši radiolog pod kontrolom ultrazvuka. Intervencija nije bolna, obzirom da se radi u lokalnoj anesteziji (kao i kod zubara), traje oko dvadeset minuta i ne zahteva ležanje u bolnici. Savetuje se na dan biopsije mirovanje u smislu ne podizanje teškog tereta ili vršenje težih poslova. Narednog dana od biopsije vraćate se svakodnevnim aktivnostima.

UZ pregled dojke (ultrazvučni pregled dojki) je jednostavan, bezbolan i visoko senzitivan pregled u otkrivanju promena u dojkama, naravno, uz uslov da se vrši na savremenom uređaju i da ga izvodi specijalno edukovan radiolog. Pregled traje desetak minuta, nije škodljiv i može se ponavljati više puta.

Nije neophodna nikakva posebna priprema za izvođenje ultrazvučnog pregleda dojki,a poželjno ga je vršiti u prvoj polovini menstrualnog ciklusa (od 5.do 10.dana). Ukoliko primetite čvor u dojci ili pazuhu, crvenilo i toplotu kože, kao i prilikom povrede ODMAH se javite na pregled.

UZ pregled dojke se preporučuje i u sklopu pripreme za vantelesnu oplodnju.