Posmatranje procesa rane fertilizacije doneo je potpuno novi zaokret u polju istraživanja i okrenuo ga od mehaničkog shvatanja, ka važnosti energije u i za proces rane oplodnje. U pojednostavljenom obliku, evo zašto. Donedavno se na ženske jajne ćelije gledalo iz vremenske perspektive, do i od 40 godine života žena. Osim što je psihološki poražavajuće za žene preko 40 godina ispostavilo se da ovaj stav nije tačan. Sada znamo bolje i veoma sam srećan zbog toga, a trebalo bi da budete i vi,. Decenije intenzivnih istraživanja i manipulacije jajnim ćelijama u laboratorijama, pomogle su nam da shvatimo mehanizam i dobijemo jasnu sliku procesa. Ta slika pokazuje da starost jajnih ćelija nije jedini faktor u ostvarivanju trudnoće.  Zapravo, stanje i istrošeno okruženje jajne ćelije je takođe je veoma važno. To znači da uticaj imaju i mitohondrije iz susednih tkiva (jajnici, jajovodi i materica) odnosno da li mitohondrije imaju ili nemaju dovoljno energije za podršku ranom razvoju embriona. Konkretno, koenzim Q10 može povećati nivo energije mitohondrija u sazrevanju jajnih ćelija i razvoj embriona, kao i povećati deobu ćelija i stopu implantacije kod žena i preko 40 godina starosti. Trenutni naučni dokazi ukazuju na to da dnevna doza od 600 mg koenzima Q10, tokom nekoliko meseci donosi značajna poboljšanja u kvalitetu jajnih ćelija. Od toga najviše profitiraju jajne ćelije starijih žena i žena sa smanjenom ovarijalnom rezervom.

Istraživanje iz 2010. godine, sprovedena u TCART -u (Centar za naprednu reproduktivnu medicine iz Toronta, Kanada), dokazalo je uticaju mitohondrija na promene u jajnim ćelijama kod starijih ispitanica. Istraživački timovi predvođeni  dr Bentovom i dr Kasperom zaključuju da se mitohondrijske hranljive materije koriste kao pomoćna terapija kod starijih žene koje imaju poteškoće u ostvarivanju trudnoće.

 „… verujemo da ukoliiko dođe do dopune u ishrane starijih žena mitohondrijskim nutrijentima, dolazi do poboljšanju kvaliteta jajnih ćelija i embriona, a kasnije i boljeg ishoda u ostvarivanju trudnoće. “ Mitohondrijske hranljive materije (koenzim Q10 je najvažniji) u proučenim dozama od 600mg dnevno, dovode do uspešnog lečenje stanja povezanog sa smanjenom proizvodnjom energije iz mitohondrija.

Na žalost postoji samo ograničeno interesovanje za ulaganje sredstava u klinička ispitivanja sa jedinjenjem (koenzim Q10) koje nije novo i ne može se patentirati. Još jedno istraživanje o uticaju Q10 pokrenula je medicinska organizacija – Hadassah, sa ciljem da istraži proizvodnju energije u jajnim ćelijama kod žena starije reproduktivne dobi. Istraživači su planirali da ispitanicama daju 600mg koenzima Q10 dnevno, tri meseca pre započinjanja procesa lečenja steriliteta, i da ustanove nivo proizvodnje energije, kvalitet embriona, kumulativnu trudnoću i stopu porođaja. Obimna i kompleksan istraživanja ovakve vrste traju  godinama, i ostaje nam da se nadamo još jednoj potvrdi uticaja Q10 na uspešno lečenje steriliteta.

Očigledno je da istraživanja u oblasti poboljšanja kvaliteta jajnih ćelija napreduju. Ovo je izuzetno značajno, s obzirom na to da je do samo pre jedne decenije većina stručnjaka verovala da je kvalitet ženskih jajnih ćelija unapred određen i da se nikako ne može poboljšati. Koenzim Q10 i nekoliko drugih supstanci su danas u faza kliničke primene i daju nam nadu da se na kvalitet jajnih ćelija može pozitivno uticati ne samo kod žena čije se ovarijalne rezerve smanjuje zbog starenja, nego i kod svih ostalih žena koje žele da povećaju svoje šanse da zatrudne.

Ubikinol ili ubikinon: Koji oblik koenzima Q10 trebate koristiti?

Jedno od najčešćih pitanja koje se postavlja u vezi Q10 je koji oblik treba koristit, jer na tržištu postoje dva: ubikinol i ubikinon. Jednostavan odgovor bi bio – U našem telu, Q10 postoji u dva oblika; oksidovani oblik se naziva ubikinon, redukovani oblik, ubikinol. Kada oksidovani Q10 (ubikinon) prihvati elektron, postaje redukovan (ubikinol). Na isti način, kada ubikinol donira elektron, postaje ubikinon. Kod večina ranijih istraživanja koriščen je ubikinon a dokazan je blagotvorni efekat na srce, mozak i bubrege. Poslednja istraživanja su pokazala da se ubikinol lakše apsorbuje i koristi u ciljnim tkivima i zato se u smatra se da je optimalan način uzimanja Q10 u obliku ubikinola. Neki proizvođači suplemenata tvrde da je ubikinol pet do osam puta snažniji u postizanju terapeutskih efekata, koji su potrebni za poboljšanje kvaliteta i zdravlja jajnih ćelija.

Postoje još neka  jedinjenja koja mogu poboljšati mitohondrijski status jajnih ćelija. To se alfa lipoična kiselina, acetil L-karnitin i različiti biljni antioksidansi. Međutim, istraživanja o njihovim tačnim efektima na jajne ćeilije još su u povoju i rezultati tih istraživanja se tek očekuju.

Drage pacijentkinje i parovi
moje višedecenijsko iskustvu u lečenju steriliteta i postupcima vantelesne oplodnje naučilo me je da je najveći izazov za one koji su pred izborom ili ulaze u postupak vantelesne oplodnje, nedostatak informacija. Zbog svega toga sam i kreirala izuzeto uspešan, poseban personalizovani i individualizovani pristup u lečenju steriliteta. Zbog svih Vas koji se suočavate sa problemom steriliteta ili ste pred započinjanjem postupka vantelesne oplodnje, odlučila sam da Vam ponudim i dodatne informacije za koje sam sigurna da Vam mogu pomoći.
U sledećem nedeljama možete na sajtu drandjelic.rs pročitati tekstove iz knjige – “Kasno ali ne prekasno, pametan način da ostanete trudni”, autorke Darja Wagner, Ph.D.
Ova knjiga je napisana na popularan način i autorki je bio cilj da objasni, razjasni i pomogne svima koji planiraju trudnoću i suočavaju se sa problemom steriliteta, posebno ženama i parovima starijim od 35 godina Knjiga je bestseller, doživela je više izdanja, i pomogla  hiljadama parova u uspešnom lečenju steriliteta i razumevanju procesa.. Uspeh ove knjige leži u tome da je i sama autorka bila suočena sa problemom steriliteta koji je savladala i rodila oba svoj deteta posle 35. godine.
Želja mi je da kroz ovaj i naredne tekstove pomognem svima Vama koji se suočavate sa problemom steriliteta jer je moj pristup izuzetno uspešanog individualnog i personalizovanog načina u lečenja steriliteta i vantelesnoj oplodnji, pristup kojim se i autorka ove knjige bavi.

Za sve nedoumice i dodatne informacije zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

E-mail – ordinacija@drandjelic.rs

Dr Darja Wagner je molekularni biolog specijalizovana za razumevanje ljudskih ćelija. Autor je bloga All About Egg Health na www.paleo-mama.com. Tekstovi na blog su o sterilitetu, fertilitetu, vantelesnoj oplodnji a blog je pre svega namenjen ženama starijim od trideset pet godina. Dr Darja Wagner živi u Berlinu sa suprugom i dva sina, koja je rodila posle svoje trideset i pete godine, koristeći tehnike koje predstavlja u ovoj knjizi.