Dr Mirjana Anđelić – Polne bolesti, rak i HPV virusi – kome se obratiti za vakcinu. Televizija N1.

Emitovano 21.11.2021.

Emisja Novi dan. Tema jutra. Televizija N1.

Voditelj – Marija Šehić – https://rs.n1info.com/tv-lica/a439132-marija-sehic/

Video preuzet sa Youtube kanala televizije N1 – https://www.youtube.com/channel/UCpglal7d5mhV4lA1b3-DsCw

Tekst delimično preuzet sa portala televizije N1 – https://rs.n1info.com/zdravlje/polne-bolesti-rak-hpv-vakcina-virus-kome-se-obratiti/

O polno prenosivim bolestima, raku i HPV virusu govorili dr Mirjana Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta i jedna od vodećih stučnjak iz oblasti juvenilne ginekologije u Srbiji i vlasnica ginekološko akušerske ordinacije Anđelić, dr Mirjana Štrbac, epidemiološkinja Instituta za javno zdravlje Vojvodine i Marija Ratković spisateljica i aktivistkinja.

Doktorka Mirjana Anđelić je kazala da su međunarodne preporuke da se HPV vakcina primi između devete i 14. godine života, zato što je tada imuni odgovor na vakcinu najbolji.

Posle tog uzrasta dobar period je i do 26. ili 27. godine, zbog boljeg imunog odgovora, ali vakcina može da se primi i posle toga, kaže dr Mirjana Anđelić.

Dodaje da je najbolje ako dobijemo vakcinu pre prvog polnog odnosa jer tada “šansa da smo se zarazili praktično ne postoji”.

“Već prvi polni odnos povećava rizik od HPV infekcije, a ona je jako lako prenosiva”, rekla je Anđelić.

Kako je kazala, smatra se da 80 odsto opšte populacije u toku seksualnog života dođe u kontakt sa nekom HPV infekcijom.

Objašnjava da u više od 80 odsto tih slučajeva infekcija izađe iz organizma u toku dve godine, jer se imunitet izbori sa njom – sam ulazak HPV u organizam ne znači automatski karcinom.

Još 10 odsto osoba se u narednom periodu “samoizleči” tako što virus izađe iz njihovog organizma, a preostalih 10 odsto su stalni nosioci infekcije i neki od njih će razviti kancer, kaže doktorka.

Ističe da je karcinom grlića materice jedan od retkih koji mogu biti u potpunosti sprečeni prevencijom, ali da je važno i da se dečaci vakcinišu zbog drugih vrsta raka koje oni mogu dobiti, poput karcinoma penisa ili anusa.

Ona je objasnila proceduru kako doći do HPV vakcine, koja sprečava oboljenja koja izaziva ovaj tip virusa.

Naglašava da apotekarska ustanova koja ima tu vakcinu mora da je dostavi na ruke lekaru, odnosno da je ne moguće da je roditelji sami kupe.

“Kod mene i sada dolaze roditelji sa decom van ovih uzrasnih grupa i kažu – ‘doktorka ja bih da vakcinišem ćerku’. Mi naručimo vakcinu, nama iz apoteke hladnim lancem donesu vakcinu, pacijentkinja dođe na zakazan termin, ja je pregledam, uzmem podatke koji su potrebni, sestra aplikuje vakcinu, to upišemo, podsetimo na termin kada treba ponovo da dođe, i to je to”, rekla je Anđelić, koja radi u privatnoj praksi.

Ona kaže da je za vakcinu moguće obratiti se pedijatru ili ginekologu, s tim što je roditeljima verovatno lakše da u državnim ustanovama dođu do pedijatra.

“Ako imate neko selo gde radi samo lekar opšte prakse, dođete i kažete – ja bih da mi nabavite vakcinu za dete, on je isto tako dužan da vam to obezbedi. Ne može da bude oftamolog ili ORL, ali svako ko se bavi medicinom i radi sa tom populacijom”, rekla je ona.

Novi Sad drugu godinu za redom sprovodi program besplatne vakcinacije, tako da je tamo potrebno samo pozvati pedijatra i zakazati vakcinaciju, navodi Anđelić.

Dodaje i da se pacijentima mlađim od 14 godina vakcina daje u dve doze, ako starijim tri.

Dr MirjanaAnđelić ističe da nije dovoljno samo kupiti vakcinu, već treba razviti svest o potrebi vakcinacije.

“Šta ako država kupi vakcinu i nema ko da se vakciniše, ili vakcinišemo tri hiljade devojčica a nabavljeno je milion vakcina”, upitala je ona.

Ukoliko imate nedoumica u vezi HPV vakcine, vaša devojčica ima zdravstvene ginekološke probleme ili tegobe, i potreban Vam je izuzetno uspešan individualan i personalizovan pristup juvenilnoj ginekologiji, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju ginekoloških bolesti i savetovanja velikog broja devojčica i njihovih roditelja kako u Srbiji tako i u inostranstvu.
Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta
Brojevi telefona: +381 21 301 06 81 +381 62 787 578
Email: ordinacija@drandjelic.rs