Izveštaji naučnih istraživanja o uticaju DHEA

Studije slučaja poput price u prethodnom tekst su sjajne i ohrabrujuće, ali u smislu nauke, one nemaju skoro nikakvu vrednost. Dakle, hajde da pogledamo u kom pravcu ide istraživanje o uticaju DHEA. U naučnom radu o uticaju DHEA objavljenom u časopisu Reproduktivna biologija i endokrinologija, 2011. godine, autori  Dr. Gleicher i Barad iz Centra za humanu reprodukciju sa sedištem u  Njujorku, analizirali su sve naučne podatke o uticaju DHEA od 1995 do 2011. godine. U svom radu oni citiraju šezdeset četiri publikacije, sumirajuć i sve podatke o DHEA relevantne za istraživanje fertiliteta, bez obzira na format istraživanja.

Ovo su neki od najvažnijih zaključaka:

1) Deset godina nakon uspešne priče o nultoj DHEA pacijentkinji, otprilike jedna trećina centara za fertilitet i lečenje steriliteta, širom sveta uključuje ili preporučuje DHEA suplementacija za pacijentkinje sa smanjenom ovarijalnom rezervom.

2) Kumulativni dokazi sugerišu da suplementacija DHEA povećava količinu jajnih ćelija koje sazrevaju do ovulacije (ovo se zove „regrutovanje folikula“), kao i kvalitet embriona (meren kao „ocene embriona“, „prosečan embrion rezultat“ i „ukupni brojevi embriona“).

3) DHEA poboljšava  kvalitetu i performance jajnih ćelija i rezultira povećanom stopom trudnoća kod žena koje imaju smanjenu ovarijalnu rezervu ili loš kvalitet jajnih ćelija.

Koliko dugo i koju količinu DHEA su uzimale pacijentkinje?

U velikom broju istraživanja, žene su uzimale dnevno 75 mg DHEA. Efekti uzimanja DHEA su se pojavili relativno brzo, ponekad nakon samo dva meseca, ali je optimum uticaja DHEA dostignut nakon četiri do pet meseci. Zbog toga je neophodno dati jajnicima i jajnim ćelijama dovoljno vremena pre nego što dobijete efekat uzimanja DHEA i pokušate da zatrudnite.

Uticaj DHEA na smanjenu stopu spontanih pobačajia

Nedavno je sprovedeno istraživanje koje je obuhvatilo značajan broj trudnica koje su uzimale DHEA u postupku lečenja steriliteta. Cilj ovog istraživanja je da se omogućii statistički robusna analiza stope pobačaja. Istraživanje su sproveli Centri za fertilitet Njujorka i Toronta. Kao što znate, stopa pobačaji se povećava sa godinama života trudnice. U skoro dve trećine slučajeva, pobačaji su povezani sa hromozomskim abnormalnostima. To znači da ogromni delovi DNK pogrešno postavljaju tokom čelijskih deoba,  u a brzini deobe troše mnogo energije u ranoj fazi embrionalnog rasta. U zavisnosti od korišćene statističke metode, gubitak trudnoće nakon DHEA suplementacija je smanjena za 50-80%. To znači da DHEA ne samo da pomaže ženama da zatrudne, nego im pomaže da održe trudnoću. Zašto se ovo dešava niko još ne ume da objasni i nauka tek treba da otkrije uticaj DHEA na trudnoću, ali izgleda da DHEA pomaže embrionima da imaju tačnije deobe ćelija i pravilan rast tokom ranog razvoj.

Ko treba da uzima DHEA, koja količina je dovoljna i šta su neželjeni efekti?

Istraživanja pokazuju da je uspeh postignut kod žene koje su uzimale 75 mg DHEA dnevno i to u formi jednostavnog dodatka ishrani koji se može kupiti bez recepta (za bilo koju samoprimenu DHEA kao i drugih suplemenata citiranih u ovoj knjizi, molim Vas prvo konsultujte svog lekara). Međutim, postoji još uvek velika zbrka oko suplemenata.

Na primer:

1) U SAD, dodaci ishrani nisu striktno regulisani od strane FDA, što omogućava da se na tržištu pojave nekvalitetni proizvodi.

2) Neka istraživanja pokazuju da su se do uspeha i željene trudnoće dolazilo i sa  dnevnim dozama od 50 mg DHEA.

3) Ne postoje jasne smernice o maksimalnoj dozi. Jedna studija izvedena u odeljenje za reproduktivnu medicinu na UCLA 1998. godine, imalo je za cilj da proceni efekat suplementacije većom oralnom dozom (100 mg) DHEA kod žene i muškaraca Posle šest meseci, produžene DHEA suplementacija rezultati su sledeći: kod žena ispitanica nivo DHEA u serumu se vratio na novo koje imaju žene u dvadesetim godinama života. Zanimljivo, da je ovaj rezultat bio rodno specifičan, jer kod muškaraca nije otkrivena nikakva promena. Ni jedan pol nije imao promene bazalnog metabolizma, mineralne gustine kostiju ili profil lipida. Nisu zabeleženi nikakvi značajni neželjeni efekti uzimanja DHEA u ovim količinama.

4) U nekim zemljama (kao što je Nemačka), DHEA nije regulisana kao dodatak hrana i potreban je recept, Prema izveštaju istraživanja iz časopisa Bilogija i endokrinologija, neželjeni efekti DHEA u dozama od 50-75 mg su beznačajni i retki. Do danas, kombinovani podaci nekoliko institucija i njihovih istraživanja, konstatuju samo povremene izveštaje o masnoj kože, aknama, pojačanom znojenju. Najčešće se konstatuje povećanje nivoa energije i jači seksualni nagon među ženskim subjektima istraživanja.

Uticaj suplementa može varirati u zavisnosti od proizvođača. Ako uzimate DHEA duži vremenski period i želite da budete sigurni da utiče na poboljšanje vašeg reproduktivnog zdravlja, možete u konsultaciji sa vašim lekarom  lekara pratiti ukupan nivo testosterona. Cilj je da se ukupan nivo testosteron održava na normalnim nivoima (kao kod mladih osoba, većim od 30 ng/dL).

Kako DHEA tačno utiče na  jajne ćelije, kako pozitivno utiče na održavanje trudnoće i kako utiče na smanjenje stope pobačaja, još uvek nije poznato.

Ali da li ženama koje imaju više od trideset pet godina ili su u kategoriji mlađih od 35 godina a imaju problem sa zatrudnjivanjem i održavanjem trudnoće, treba više dokaza?

DHEA, Koenzim Q10 i vitamin D su bezbedni i pomažu u poboljšanju stope postizanja trudnoće, poboljšanju fertiliteta i lečenju steriliteta.

Drage pacijentkinje i parovi
moje višedecenijsko iskustvu u lečenju steriliteta i postupcima vantelesne oplodnje naučilo me je da je najveći izazov za one koji su pred izborom ili ulaze u postupak vantelesne oplodnje, nedostatak informacija. Zbog svega toga sam i kreirala izuzeto uspešan, poseban personalizovani i individualizovani pristup u lečenju steriliteta. Zbog svih Vas koji se suočavate sa problemom steriliteta ili ste pred započinjanjem postupka vantelesne oplodnje, odlučila sam da Vam ponudim i dodatne informacije za koje sam sigurna da Vam mogu pomoći.
U sledećem nedeljama možete na sajtu drandjelic.rs pročitati tekstove iz knjige – “Kasno ali ne prekasno, pametan način da ostanete trudni”, autorke Darja Wagner, Ph.D.
Ova knjiga je napisana na popularan način i autorki je bio cilj da objasni, razjasni i pomogne svima koji planiraju trudnoću i suočavaju se sa problemom steriliteta, posebno ženama i parovima starijim od 35 godina Knjiga je bestseller, doživela je više izdanja, i pomogla na desetinama hiljada parova. Uspeh ove knjige leži u tome da je i sama autorka bila suočena sa problemom steriliteta koji je savladala i rodila oba svoj deteta posle 35. godine.
Želja mi je da kroz ovaj i naredne tekstove pomognem svima Vama koji se suočavate sa problemom steriliteta jer je moj pristup izuzetno uspešanog individualnog i personalizovanog načina u lečenja steriliteta i vantelesnoj oplodnji, pristup kojim se i autorka ove knjige bavi.
Za sve nedoumice i dodatne informacije zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Ginekološka ordinacija Anđelić Novi Sad https://drandjelic.rs

BIOGRAFIJA AUTORKE:

dr Darja Wagner je molekularni biolog specijalizovan za razumevanje ljudskih ćelija. Autor je bloga All About Egg Health na www.paleo-mama.com. Tekstovi na blog su o sterilitetu, fertilitetu, vantelesnoj oplodnji i namenjen je ženama starijim od trideset pet godina. Dr Darja Wagner živi u Berlinu sa suprugom i dva sina, koja je rodila posle svoje trideset i pete godine, koristeći tehnike koje predstavlja u ovoj knjizi.