Sećate se kada smo počeli da pričamo o uticaju DHEA u prethodnim tekstovima? Slično je i sa omega-3 i omega-6. Vaše telo je sastavljeno od milijarde ćelija. Svaka ćelija možete zamisliti kao malu kuću – i ne želite da pravite kompromise u pogledu kvaliteta zidova vaše kuće. Postoje stvari koje su zajedničke svim zidovima, a ovo važi i za zidove vaših ćelija. Potrebna vam je dobra osnova, najbolje cigle i drugi visokokvalitetni materijali. Omega-3 i 6 su cigle u zidovima vaših kućica-ćelija. Svaka ćelija je mala kuća, a zidovi je odvajaju i istovremeno povezuju sa spoljnim svetom. Za razliku od pravih cigala, koja su čvrste, omega-3 i 6 su masti koje ove zidove čine delimično tečnim. Ovo omogućava mnogo više kretanja i fleksibilnosti. Uzgred, ćelije zidova se nazivaju membrane. U membranama se takođe nalaze razne vrste predmeta. Ovi predmeti razmenjuju i pumpaju stvari u i iz ćelije. Na ovaj način ćelije međusobno komuniciraju. Mnogo je komunikacije u ovom mikro svet. U svakom slučaju, želite da vase cigle – mebrane budu najkvalitetnije i u najboljem stanju. I omega-3 i omega-6 pripadaju vrsti masti koje se transformišu u nekoliko zaista korisnih i važnih molekula u vašem telu. Veoma pojednostavljeno, omega-3 se trnsformiše u molekule koji podržavaju regenerativne procese, dok se omega-6 transformiše u proinflamatorne i molekule za zgrušavanje krvi.

Održavanje viokog nivoa omega-3.i niskog nivoa omega-6.

Sada dolazimo do pravog problema u vezi sa omega masnim kiselinama. Treba obezbediti da ćelije imaju dovoljno omega-3, ali da nema previše omega-6. Odnos omega-3 i omega-6 odlučuje o kvalitetu i karakteristikama vaših ćelijskih membrana. To znači da ako jedete ribu ili uzimate suplemente omega-3 doči če do pozitivnih efekata na vaše jajne ćelije ali samo ako se ukloni višak omega-6, i održavajte ga na relativno niskom nivou. Ovo je mnogo informacija, ali važno je da razumete ovaj odnos. Omega masne kiseline određuju kvalitet ćelijskih membrana, što zauzvrat utiče na način kako ćelije međusobno komuniciraju. Za vaše jajne ćelije izuzetno je važna komunikacija sa okruženjem. Isto važi i za embrione, posebno u prvim danima brzog rasta kada traže mesto za implantaciju u vašoj materici. Visok nivo omega-3 i ne previše omega-6 je od suštinskog značaja ako želite da imate zdrave jajne ćelije, jer samo dovoljno zdrave jajne ćelije mogu da obezbede trudnoću.

Kako da znam da li imam višak omega-6?

Većina nas ima, pošto višak omega -6 nastaje konzumacijom brze obrađene ili pržene hrane. Za razliku od omega-3, koji dobijamo iz ribe (i ne samo ribe nego i iz određenih biljaka), omega-6 je prisutan u većini industrijskih ulja, kao što su kukuruzno i sojino ulje. Zato konzumiranje hrane pripremljene sa ovim uljima menja odnos omega-3 i omega-6 u suprotnom smeru od onoga smera u kojem su evoluirala naša tela. Kao što je objašnjeno u prethodnim tekstovima, trenutno nemamo pristup koji garantovao usporavanje starenja jajnika ili metodu za poboljšanje kvaliteta jajnih ćelija. Međutim, kombinovani efekti ishrane, aktivnog načina života i ciljanih suplemenata, biće od velike pomoći većini žena. Istraživanje objavljena u časopisu Aging Cell, 2012. godine pokazao je da kod životinja, čak i kratkotrajna ishrana bogata omega- 3 masnim kiselinama je direktno povezana sa poboljšanim kvalitetom jajnih ćelija, za razliku od omega-6, ćiji je povećani unos uticao na smanjeni kvalitet jajnih ćelija. Istraživanje sprovedeno u Holandiji a rezultati objavljeni u časopisu Fertilitet i  Sterilitet, 2011. godine pokazuje da je  povećani unos omega-3 pre začeča je poboljšao morfologiju embriona kod žena koje se bile u postupku vantelesne oplodnje. S obzirom na ulogu omega masnih kiselina u komunikaciji ćelija, omega-3 utiče i na ponašanje, nedostatak ili poremećaj pažnje. Hiperaktivnosti (ADHD) je direktno povezana sa smanjenjem nivoa omega-3 u krvi.

Hrana naših predaka je sadržala nizak nivo omega-6.

Antropološka istraživanja sugerišu da su naši preci, lovci-sakupljači konzumirali omega-6 i omega-3 masti u odnosu otprilike 1:1. Tokom  četiri do pet miliona godina evolucije hominida, žitarice i ulja iz semena žitarica nisu imale značajnu ulogu u ishrani. Hrana lovaca i sakupljača sadržala je relativno nizak nivo omega-6. Sa početkom industrijske revolucije, pre oko 150 godina, potrošnja omega-6 se dramatično povećala, menjajući odnos omega-6 i omega-3 u ljudskom organizmu. Ovo promena je usledila zbog povećanog unosa biljnih ulja i povećane upotrebe žitarica kao hrane za stoku, što je zauzvrat promenilo profil masti u mesu domaćih životinja. Prema istraživanju smeričke klinike Mejo, ljudi u zapadnim društvima danas konzumiraju otprilike deset puta više masnih kiselina omega-6 nego omega-3. Istraživanje objavljena u časopisu Human Reproduction koja je istraživalo sastav i odnos masti u jajnim ćelijama pokazalo je slične rezultate. Ovi rezultati su pokazali da je omega-6 masnih kiselina bilo  7,73 puta više u jajnim ćelijama koja nisu bile oplođene u odnosu na one koje jesu. Ovo je iz razloga što se omega-6 i omega-3 takmiče za iste alate u našem telu, koji ih pretvaraju u aktivne metabolite. Benefiti za naše teloi  zdravlje  se mogu postići povećanjem unosa omega-3 masnih kiselinaili još bolje smanjenjem unosa omega-6.

Da li je dovoljno da samo uzimamo suplemente omega-3?

Najverovatnije ne. Ako želite da imate zdrave jajne ćelije, morate uzimati suplemente omega-3 ali i smanjiti unoso omega-6 masnih kiselina. Smanjenje unosa omega-6 je najteži deo promene načina života. To znači prestanak konzumiranja industrijskog mesa i brze hrane. Za razliku od smanjenja unosa omega-6, povećanje nivoa omega-3 je lako i jednostavno. Postoje dve glavne vrste omega-3 masnih kiselina: dokozaheksaenska kiselina (DHA) i eikozapentaenska kiselina (EPA). Svetska zdravstvena organizacija ali vladine zdravstvene agencije u nekoliko zemalja preporučuju konzumiranje 300-500 mg EPA plus DHA dnevno. Na vama je da odlučite da li više volite da jedete ribu, uzimate suplemente ili kombinujete oba. Vegetarijanci mogu povećati nivo omega-3 iz biljnih izvora (alfa-linolna kiselina, ALA), i to konzumiranjem sledećih namirnica – tofu, sojino zrno i laneno ulje, ali postoje istraživanja koja pokazuju da bi ALA mogla da ima značajno manji uticaj od omega-3 iz životinjskih izvora.

Koje god suplemente odaberete, imajte na umu da nije važna samo količina omega-3 koja, već značajno važnije. smanjenje unosa omega-6. Ovo se lako postiže izbegavanjem brze hrane i biljnih ulja kao npr suncokretovog, kukuruznog, sojinog i susamovog ulja, i korišćenje putera, lanenog semena, kokosov orah i maslinovog ulje. Samo ovakva kombinovana strategija, obezbedi će kvalitetne gradivne blokove za vaše ćelije, uključujuć i i jajne ćelije.

Drage pacijentkinje i parovi
moje višedecenijsko iskustvu u lečenju steriliteta i postupcima vantelesne oplodnje naučilo me je da je najveći izazov za one koji su pred izborom ili ulaze u postupak vantelesne oplodnje, nedostatak informacija. Zbog svega toga sam i kreirala izuzeto uspešan, poseban personalizovani i individualizovani pristup u lečenju steriliteta. Zbog svih Vas koji se suočavate sa problemom steriliteta ili ste pred započinjanjem postupka vantelesne oplodnje, odlučila sam da Vam ponudim i dodatne informacije za koje sam sigurna da Vam mogu pomoći.
U sledećem nedeljama možete na sajtu drandjelic.rs pročitati tekstove iz knjige – “Kasno ali ne prekasno, pametan način da ostanete trudni”, autorke Darja Wagner, Ph.D.
Ova knjiga je napisana na popularan način i autorki je bio cilj da objasni, razjasni i pomogne svima koji planiraju trudnoću i suočavaju se sa problemom steriliteta, posebno ženama i parovima starijim od 35 godina Knjiga je bestseller, doživela je više izdanja, i pomogla na desetinama hiljada parova. Uspeh ove knjige leži u tome da je i sama autorka bila suočena sa problemom steriliteta koji je savladala i rodila oba svoj deteta posle 35. godine.
Želja mi je da kroz ovaj i naredne tekstove pomognem svima Vama koji se suočavate sa problemom steriliteta jer je moj pristup izuzetno uspešanog individualnog i personalizovanog načina u lečenja steriliteta i vantelesnoj oplodnji, pristup kojim se i autorka ove knjige bavi.
Za sve nedoumice i dodatne informacije zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Ginekološka ordinacija Anđelić Novi Sad https://drandjelic.rs

BIOGRAFIJA AUTORKE:

dr Darja Wagner je molekularni biolog specijalizovan za razumevanje ljudskih ćelija. Autor je bloga All About Egg Health na www.paleo-mama.com. Tekstovi na blog su o sterilitetu, fertilitetu, vantelesnoj oplodnji i namenjen je ženama starijim od trideset pet godina. Dr Darja Wagner živi u Berlinu sa suprugom i dva sina, koja je rodila posle svoje trideset i pete godine, koristeći tehnike koje predstavlja u ovoj knjizi.