Čekanje na trudnoću može potpuno poremetiti vaš unutrašnji mir. Genetski smo predodređeni da želimo decu. Neuspeh i ponovni pokušaji kod nekih žena dovode do osećaja manje vrednosti. Kada sam počela sa pokušajima da zatrudnim u trideset petoj, godini, jedna od mojih najboljih prijateljica je već bila trudna sa trećom bebom. Skoro sve žene koje sam poznavala već su imale decu. Činilo mi se da samo ja radim nešto pogrešno. Za one žene koje su dugo u postupku pokušaja da zatrudne, često doživljavaju život kao nepravdu. Ovaj osećaj im je posebno izražen u onim danima u mesecu. Ovo nije čudo – želeti dete a nemati ga je osećaj kao da istovremeno pritiskamo sve moguće tastere u našem umu: društveno odobravanje, test za brak ili vezu, genetiku postavljenu tako da treba da budemo majke, i još mnogo toga. Deo razloga za stress i anksioznost dok čekate da zatrudnite, leži u činjenici da nešto što vam je važno nije potpuno pod vašom kontrolom – I ne samo to, vi ne znate kada će to da se dogodi i da li će se to uopšte da se dogodi. Zaista nije lako ostati smiren. Da, zaista je jako, jako teško. Iz tog razloga, sve što pomaže u smanjenju napetosti treba praktikovati u ogromnim količinama: hodanje, joga, druženje, čitanje, ukratko šta god da vam odgovara. Budite dobri prema sebi i nemojte se osećati krivom zbog toga. Vežbajte smirenost i dostignite, koliko god možete unutrašnji mir. (postoje zaista sjajne knjige napisane na tu temu). Pronađite tehnike opuštanja koje vam najbolje odgovaraju i – opustite se.

Masaža

Jedan prijatan način da se smanji napetost dok pokušavate da zatrudnite je masaža. Masiranje jajnika, materice i celog stomaka najbolje je raditi u danima pre ovulacije. Ako je sve urađeno ispravno, može pomočii varenju, eliminaciji toksina iz tela i olakšati dotok krvi u jajnike. Duboko udahnute i vizualizujte talasi pozitivne energije koji struje kroz vase telo. Zamislite da se vaša jajne ćelije bude. Ponavljajte ovo iz ciklusa u ciklus. Volite sebe što je više moguće. Pomozite svom telu da pronađe put do zdravlja, i ovo će često biti i put do maksimalne plodnosti.

Može li akupunktura povećati šanse za trudnoću?

Žene koje se leče od steriliteta su možda čule da akupunkturu poboljšava šanse za implantaciju embriona. Očigledno, postoje sporadični dokazi o trudnoći kod žena koje su podvrgnute postupku vantelesna oplodnje a bile su na najmanje jednom tretmanu akupunkturom nakon transfera embriona. U poslednje vreme bilo je mnogo pokušaja da se ova teorija testira naučnim metodama. Teorija glasi ovako : Akupunktura posreduje u oslobađanju neurotransmitera, što rezultira stimulacijom hormoni u mozgu. Neurotransmiteri su važni molekuli, nešto poput reči koji delovi našeg tela razmenjuju u procesu međusobnog komuniciranja. Dakle, ako akupunktura može da utiče na oslobađanje neurotransmitera, automatski utiče i na mnoge druge procese. Akupunktura takođe može stimulisati dotok krvi u matericu. Postavljena je hipoteza da, primenjena u danima pre ovulacije, akupunktura može blagotvorno da utiče na kvalitet jajnih ćelija i embriona. Da bi dodatno razjasnili ovo pitanje, sprovedeno je istraživanje, objavljena 2013. u časpisu Human Reprodukcija koje je istraživalo efekte akupunkture na stope trudnoća kod žene koje prolaze kroz process vantelesne oplodnje. Sprovedeno je 16. faza sa 4.021 učesnica, ali nije pronađena statistički značajna razlika između stopa trudnoća kod žena koje su imale tretman akupunkturom, u odnosu na one koje to nisu. Rezultati su se pokazali iznenađujuće negativan doprinos tretmana akupunkture.. Istraživanje iz 2013. objavljena u časopisu Akupunktura i medicina, istraživalo je efekte akupunkture na žene sa PCOS sindromom. Rezultati ovog istraživanja pokazalo je veći broj embriona dobrog kvaliteta u grupi žena koje su bile na tretmanu akupunkture u danima pre ovulacije. Ipak, na kraju istraživanja zaključak je da nije bilo razlike u konačnom procentu trudnoća između grupe koja je imala zretman akupunkturom i grupe koja. Još jedna nedavna studija objavljena u Fertiliti and Steriliti (2013) opisuje rezultati za žene koje primaju akupunkturu jedan dan nakon transfera embriona. Uprkos nekim posrednim dokazima koji ukazuju na korisne efekte akupunkture na stopu uspeha postupka vantelesne oplodnje, nedavna klinička ispitivanja nisu mogla da dokažu ove efekte. Iz razloga, nauka sada sugeriše da bilo koja očigledna korist od tretmana akupunkturom se zapravo objašnjava placebo efektom. Ali to ne bi bilo prvi put nauka je pogrešila ili nije koristila prave metode za istraživanje nekog fenomena.

Drage pacijentkinje i parovi
moje višedecenijsko iskustvu u lečenju steriliteta i postupcima vantelesne oplodnje naučilo me je da je najveći izazov za one koji su pred izborom ili ulaze u postupak vantelesne oplodnje, nedostatak informacija. Zbog svega toga sam i kreirala izuzeto uspešan, poseban personalizovani i individualizovani pristup u lečenju steriliteta. Zbog svih Vas koji se suočavate sa problemom steriliteta ili ste pred započinjanjem postupka vantelesne oplodnje, odlučila sam da Vam ponudim i dodatne informacije za koje sam sigurna da Vam mogu pomoći.
U sledećem nedeljama možete na sajtu drandjelic.rs pročitati tekstove iz knjige – “Kasno ali ne prekasno, pametan način da ostanete trudni”, autorke Darja Wagner, Ph.D.
Ova knjiga je napisana na popularan način i autorki je bio cilj da objasni, razjasni i pomogne svima koji planiraju trudnoću i suočavaju se sa problemom steriliteta, posebno ženama i parovima starijim od 35 godina Knjiga je bestseller, doživela je više izdanja, i pomogla na desetinama hiljada parova. Uspeh ove knjige leži u tome da je i sama autorka bila suočena sa problemom steriliteta koji je savladala i rodila oba svoj deteta posle 35. godine.
Želja mi je da kroz ovaj i naredne tekstove pomognem svima Vama koji se suočavate sa problemom steriliteta jer je moj pristup izuzetno uspešanog individualnog i personalizovanog načina u lečenja steriliteta i vantelesnoj oplodnji, pristup kojim se i autorka ove knjige bavi.
Za sve nedoumice i dodatne informacije zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Ginekološka ordinacija Anđelić Novi Sad https://drandjelic.rs

 

BIOGRAFIJA AUTORKE:

dr Darja Wagner je molekularni biolog specijalizovan za razumevanje ljudskih ćelija. Autor je bloga All About Egg Health na www.paleo-mama.com. Tekstovi na blog su o sterilitetu, fertilitetu, vantelesnoj oplodnji i namenjen je ženama starijim od trideset pet godina. Dr Darja Wagner živi u Berlinu sa suprugom i dva sina, koja je rodila posle svoje trideset i pete godine, koristeći tehnike koje predstavlja u ovoj knjizi.