SA VAKCINOM KARCINOM MATERICE UPOLA REĐI: Dr Mirjana Anđelić, o značaju imunizacije protiv HPV

U ZEMLJAMA koje imaju obuhvat HPV vakcinom veći od 80 odsto, infekcije humanim papiloma virusom (HPV) smanjene su takođe za 80 odsto, a obolevanje od karcinoma grlića materice je prepolovljeno.

U Australiji, gde je najveći procenat vakcinisane dece, recimo, od ovog karcinoma oboli šest od 100.000 žena, a u Srbiji čak 24! Stručnjaci veruju da će se ova nacionalna statistika, uvođenjem HPV vakcinacije, o trošku države, svakako popraviti, ako vakcinacija bude obuhvatila visok procenat dečaka i devojčica.

Ova vakcina u našoj zemlji dostupna je od 2007. godine, ali je bila samofinansirana.

Daje se dečacima i devojčicama u uzrastu od devet do 19 godina, u svakom slučaju pre prvog seksualnog odnosa. Dosad je primenjeno svega oko 2.000 doza.

U intervjuu za „Novosti“ dr Mirjana Anđelić, međunarodni stručnjak za dečju i adolescentnu ginekologiju od 2004. godine, i jedan od osnivača Udruženja za dečju i adolescentnu ginekologiju Srbije, kaže da je u proteklih 15 godina, koliko se HPV vakcina primenjuje u SAD i zapadnoevropskim zemljama, dato oko 135 miliona doza:

– U Srbiji je dostupna četvorovalentna vakcina. NJena efikasnost je 90 do 100 odsto, što je potvrđeno u velikom broju studija. To znači da gotovo potpuno sprečava karcinom koji bi nastao nakon infekcije HPV virusom tipa 16 ili tipa 18. Ova dva tipa HPV virusa odgovorna su za 78 odsto svih karcinoma uzrokovanih HPV. Infekcija ovim tipovima virusa, međutim, uzrok je i drugih vrsta raka: u 75 odsto slučajeva karcinoma završnog dela debelog creva, i u čak 95 odsto karcinoma stidnice i vagine.

Nastavak teksta na linku – https://www.novosti.rs/dr-novosti/vesti/1067257/mirjana-andjelic-imunizacija-hpv

Preuzeto sa portala Večernjih Novosti – https://www.novosti.rs