Doc. dr Nataša Prvulović Bunović – PROMENE U DOJKAMA TOKOM TRUDNOĆE I DOJENJA

Zbog fizioloških promjena koje utiču na strukturu dojki tokom trudnoće klinički pregled dojki je otežan, a ultrazvučna dijagnostika predstavlja izazov. Fiziološke promene povećavaju “gustinu” dojki i limitiraju pouzdanost pregleda. Fiziološke promene dovode do povećanja volumena dojki, povećanja čvrstine i pojave “nodusa” u dojkama.   

Pregled dojki se uvek vrši ultrazvukom, a mamografski pregled se izbegava zbog smanjene senzitivnosti kod “gustih” dojki i zbog zračenja koje može uticati na plod. Pregled magnetnom rezonancom (MR) se raymatra samo u određenim situacijama, kada se biopsijom dokaže zloćudna promena.

Promjene uočene u dojkama na ultrazvučnom pregledu mogu simulirati prisustvo patoloških promena, ali i otežati prikaz drugih, već postojećih bolesti.  Dijagnostika nekih dobroćudnih promena nastalih nakon povrede dojke ili tokom upale dojki je otežana navedenim fiziološkim procesom.  

Većina lezija dojki koja se detektuje tokom trudnoće i dojenja su dobroćudne prirode (benigne). To su najčešće pojava galaktokela, adenoma, razvoj upalnih procesa i stvaranje gnojnih kolekcija. Dobroćudne promene ili stanja se uspešno I brzo leče I ne utiču na tok trudnoće.

Pojava zloćudnih promena (karcinoma i slično) je na sreću, izuzetno retka i postavljanje dijagnoze zahteva veliko iskustvo lekara.

Zbog svega navedenog ukoliko imate bilo kakve tegobe sa dojkama tokom trudnoće i dojenja potrebno je da Vas ultrazvučno pregleda radiolog specijalno edukovan za pregled dojki.

Ultrazvučni pregled dojke kao i ostale dijagnostičke metode u ginekološko akušerskoj ordinaciji Anđelić, obavlja ekspert sa više decenijskim iskustvom iz oblasti dijagnostike bolesti dojke,

sub. spec. onkologije, specijalista radiologije, doc. dr Nataše Prvulović Bunović.

Zakažite pregled telefonom na sledeće brojeve:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

E-mail – ordinacija@drandjelic.rs

Ginekološko akušerska ordinacija Anđelić

Teodora Pavlovića 1

Novi Sad