Preuzeto sa portala – mariniranje.rs

Autor – Marina Jablanov Stojanovićnovinar-urednik novosadskog Dnevnika

Izvor – DNEVNIK

Foto: V. Jovanović

Kancer koji se može sprečiti

– Rak grlića materice je drugi vodeći malignitet kod žena, odmah posle karcinoma dojke, a četvrti razlog umiranja od karcinoma u našoj zemlji. Srbija je po učestalosti oboljevanja od karcinom grlića materice na neslavnom drugom mestu u Evropi. Neki karcinomi ne mogu da se spreče (kao što je rak dojke) – oni mogu samo da se rano otkriju. Sjajna vest je da se karcinom grlića materice može sprečiti! Uzrok karcinoma materice je infektivni agens – humani papiloma virus koji se dobija samo seksualnim putem. Zatim kod ove bolesti se mogu ranim skriningom (pregledima i praćenjem) otkriti predkancerozna stanja, stanja koja nekoliko godina prethode karcinomu i koja se leče uglavnom neoperativno ili s vrlo blagom intervencijom. Istakla bih da je materica organ koji može da se lako pregleda i da postoje jeftine i dostupne skrining metode – objasnila nam je ginekolog dr Mirjana Anđelić iz Specijalističke ginekološko akušerske ordinacije Anđelić  u Novom Sadu.

  • Šta je ono što žena može da uradi da ne bi dobila karcinom?

– Prevencija je ključna. Devojke bi trebalo da znaju da jedna od preventivnih metoda je i što kasniji ulazak u seksualne odnose, odnosno da najmanje tri do pet godina posle prve menstruacije ne bi trebalo da ulaze u seksualne odnose. Nije ovde u pitanju neko moralisanje, nego je to zato što je imunološki sistem mlade osobe još nezreo i tada se jako lako dobije humani papiloma virus (HPV) za razliku od osobe koja ima preko 20 godina. Struktura grlića materice, odnosno histološka građa materice je drugačija i zbog toga mnogo lakše se zarazi HP virusom nego kada je imuni sistem sazreo i stabilan.

Više na linku – https://mariniranje.rs/dr-mirjana-andjelic-prevencija-raka-grlica-materice/

Budite odgovorni prema svom zdravlju, zakažite ginekološki pregled kod dr Mirjane Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta,  eksperta iz oblasti ginekologije lekara sa višedecenijskim iskustvom u detekciji ginekoloških karcinoma.

Zakažite pregled telefonom na sledeće brojeve:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

E-mail – ordinacija@drandjelic.rs

Ginekološko akušerska ordinacija Anđelić

Teodora Pavlovića 1

Novi Sad

DNEVNIK – TV MAGAZIN 26.02.2021.