Ukoliko vam je potreban ultrazvučni pregled, punkcija ili  biopsija dojki, zakažite pregled kod ekspert sa više decenijskim iskustvom iz oblasti dijagnostike bolesti dojke, sub. spec. onkologije, specijalista radiologije, doc. dr Nataše Prvulović Bunović.

Link na biografiju – https://drandjelic.rs/2019/12/19/biografija-konsultanta-doc-dr-natasa-prvulovic-bunovic/

Zakažite pregled telefonom na sledeće brojeve:

+381 21 301 06 81 ili

+381 62 787 578

E-mail – ordinacija@drandjelic.rs

Ginekološko akušerska ordinacija Anđelić

Teodora Pavlovića 1

Novi Sad

Doc. dr Nataša Prvulović Bunović – PROMENE U DOJKAMA KOJE NASTAJU TOKOM TRUDNOĆE I DOJENJA

Pod uticajem hormona u trudnoći i dojenju manja se struktura tkiva dojke. Dolazi do  umnožavanja žlezdane komponente, širenja mlečnih kanalića, povećane prokrvljenosti thiva itd. Navedene promene otežavaju klinički pregled zbog uvećanja volumena dojki i povećanja njihove čvrstine.  Velika većina promena u dojkama tokom trudnoće i dojenja je dobroćudne prirode, dok se laktatni adenomi i galaktokele jedino javljaju u ovom fiziološkom stanju.  Mamografija je značajno limitirana u detekciji ovih promena, usled povećanog denziteta dojki (gustine), a ultrazvuk predstavlja metodu izbora u uočavanju i karakterizaciji ovih promena. MR mamografija nije rutinski indikovana tokom trudnoće , zbog prolaska kontrasta kroz posteljicu, ali se bezbedno može primeniti u strogo indikovanim slučajevima tokom dojenja. Laktatni adenom predstavlja redak dobroćudni tumor dojke koji se razvija u trudnoći i dojenju, etiologija mu je nerazjašnjena

Ultrazvučno se raznoliko prezentuje , ali je uvek jasno ograničena lezija homogene ili inhomogene  strukture. Mamografski se obično zbog visokog denzieta dojki ne delineira od okolnog tkiva, ali se ukoliko je velik može vizualizovati kao jasno ogoraničena senka sa haloom i ukoliko ima radiolocentni deo on predstavlja masnu komponentu mleka posledično laktatnoj hiperplaziji. U velikoj većini slučajeva laktatni adenom kompletno regredira po savršenoj trudnoći ili dojenju, u malom procentu slučajeva potrebna je biospija da bi se potvrdila dobroćudna priroda ovih promena. Galaktokele predstavlja cistu u dojci ispunjenu mlekom i javljaju se tokom procesa dojenja. Uglavnom se primete kao bezbolni čvorići u dojkama. Ultrazvučno se prikazuju kao cistične promene, solidne promene ili promene mešovitog sastava. U većini slučajeva spontano regrediraju, dok u manjem procentu zahtevaju punkciju (evakuaciju sadržaja iglom i špricem).

Ultrazvuk se zbog dokazano neškodljivog efekta preporučuje za pregled dojki tokom trudnoće i dojenja.  Ovaj pregled traje desetak minuta i omogućava postavljanje dijagnoze laktatnog adenoma ili galaktokele, a idealna je metoda praćenja ovih promena, kao i za vođenje igle ukoliko je potrebna biopsija ili punkcija.

Ultrazvučni pregled dojke kao i ostale dijagnostičke metode u ordinaciji ginekološko akušerskoj ordinaciji Anđelić, obavlja ekspert sa više decenijskim iskustvom iz oblasti dijagnostike bolesti dojke, sub. spec. onkologije, specijalista radiologije, doc. dr Nataše Prvulović Bunović.

Link na biografiju – https://drandjelic.rs/2019/12/19/biografija-konsultanta-doc-dr-natasa-prvulovic-bunovic/

Zakažite pregled telefonom na sledeće brojeve:

+381 21 301 06 81 ili

+381 62 787 578

E-mail – ordinacija@drandjelic.rs

GINEKOLOŠKO AKUŠERSKA ORDINACIJA ANĐELIĆ

Teodora Pavlovića 1

Novi Sad