Ginekološko akušerska ordinacija Anđelić – dr Mirjana Anđelić, spec ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta.

Ekspertni ultrazvučni pregled trudnice. Pacijentkinja stara 33 godine. Prva trudnoća. Ultrazvučna hronologija trudnoće od 10 do 36 nedelje.

Zakažite ultrazvučni pregled trudnoće ili ekspertni ultrazvučni pregled kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim iskustvom u uspešnom vođenju trudnoća kod velikog broja parova u Srbiji i inostranstvu. Ordinacija Anđelić, brojevi telefona:

+381 21 301 06 81, +381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Ginekološka ordinacija Anđelić

Teodora Pavlovića 1

Novi Sad

Trudnoća i vođenje trudnoće & Od začeća do porođaja

Trudnoća nastajem spajanjem jajne ćelije i spermatozoida u jajovodima žene. Nakon ovog sudbonosnog susreta jajna ćelija se ubrzano deli i već nakon nekoliko dana u stadijumu od nekoliko desetina ćelija, spušta se u matericu i tu se ugnjezdi.
Žena obično posumnja na trudnoću kada joj izostane menstruacija.

Tada je moguće uraditi test na trudnoću iz mokraće i iz krvi. Testovi iz krvi su pouzdaniji i daju više informacija…

Trudnoću je moguće videti ultrazvučnim pregledom, već nakon 3 nedelje od oplodnje ili nakon 5-7 dana od izostanka menstruacije. Prvi UZV pregled u trudnoći je važan iz nekoliko razloga:

da se utvrdi mesto trudnoće, tj. da li je trudnoća u materici ili van nje (što je nepoželjan nalaz),

da se utvrdi vitalnost trudnoće,

broj plodova i

verovatni termin porođaja.

Nakon ovog prvog UZV pregleda, ukoliko je trudnoća bez komplikacija, naredni pregled se vrši između 12-te i 14-te nedelje gestacijske starosti.

Gestacijska starost trudnoće je „prava starost“ trudnoće uvećana za 2 nedelje. U ovom periodu se pregleda cela beba i traže se UZV markeri za urođena hromozomska oboljenja. Najvažniji marker je „nabor kože vrata“. Što je nabor deblji, veća je verovatnoća da beba boluje od neke hromozomopatije ili srčane mane. U istom periodu potrebno je, iz krvi trudnice uraditi koncentraciju biohemijskih supstanci koje potiču iz organizma bebe, a koji upotpunjuju izračunavanje rizika od hromozomskih anomalija.

Poseta ginekologu svakog meseca je rutinska preporuka. U toku ovih poseta obavezno se meri telesna masa trudnice i krvni pritisak, a potom se proveri stanje bebe ultrazvučnim pregledom.

Drugi ekspertni UZV pregled podrazumeva proširenu biometriju ploda, merenje velićine i procena izgleda moždanih struktura (malog mozga, moždanih komora, krvnih sudova), izgled lica ,detaljan pregled srca (četvorošupljinski i petošupljinski prikaz, pregrade između komora i između pretkomora, izlazak velikih krvnih sudova (aorte i arterije pulmonalis). On se obično radi između 20-te i 24-te gestacijske nedelje.

Na svakom UZV pregledu pregleda se izgled i položaj posteljice, količina plodove vode, dužina grlića materice, a na nekim pregledima radi se i tzv. Doppler pregled krvnih sudova ploda i materične arterije majke.

Pred kraj trudnoće vrše se učestalije kontrole srčanog rada, merenje količine plodove vode i utvrđuje se stanje porođajnog puta.

Primetili smo da se trudnoća, u poslednjoj deceniji pretvorila u “lov na Downov sindrom”, te su trudnice zabrinute ili čak i depresivne.

U toku svakog pregleda izdvaja se onoliko vremena koliko je trudnici potrebno da iznese sve svoje strahove i dileme i da uz razgovor

sa svojim ginekologom iste prevaziđe.

Činimo sve da trudnoća bude početak jednog predivnog, doživotnog stanja koje se zove roditeljstvo!

U toj pripremi koristimo EPI NO aparat za pripremu porođajnog puta za porođaj, kao i NLP tehnike podrške trudnici

i njenom partneru da prevaziđu stres koju donosi neizvesnost porođaja.

Zakažite ultrazvučni pregled trudnoće ili ekspertni ultrazvučni pregled kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim iskustvom u uspešnom vođenju trudnoća kod velikog broja parova u Srbiji i inostranstvu. Ordinacija Anđelić, brojevi telefona:

+381 21 301 06 81, +381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Ginekološka ordinacija Anđelić

Teodora Pavlovića 1

Novi Sad