Dr Mirjana Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub.spec steriliteta i fertiliteta – Šta je ovarijalna rezerva.

Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i potreban Vam je izuzetno uspešan individualni i personalizovani pristup, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Ginekološko akušerska ordinacija Anđelić

Teodora Pavlovića 1

Novi Sad

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Ovarijalna rezerva predstavlja potencijal jajnih ćelija svake žene
U mislima pesimista – ovarijalna rezerva žene starije od trideset pet godina: malo šta je preostalo posle decenija kontracepcije, pogrešnih partnera i preko 200 mesečna krvarenja.
U umu optimista, ovarijalna rezerva žene je vaša svetinja, vaš sveti Gral, vaša riznica ispunjena mogućnostima i jedna od najboljih strana vašeg reproduktivnog sistema.
Na ovaj ili onaj način, ovarijalna rezerva predstavlja sve jajne ćelije koja imate i koje ćete ikada imati. Zbog toga je veoma važno informisati se o svojoj ovarijalnoj rezervi.
Možete započeti razgovorom sa majkom.
Stvari koje ti mama može reći.
Baš kao i vidljive osobine koje se genetski prenose sa roditelja na decu, tako postoje i one osobine koje ne možemo lako videti, a ovarijalna rezerva je jedna od njih. Zapravo, jedan od načina na koji istraživaći pokušavaju da razumeju menopauzu žena, tako što analiziraju obrazac menopauze majke. Nedavno je otkriveno da se ovarijalna rezerva brže smanjuje kod žena čije su majke ušle rano u menopauzu, što sugeriše da je potencijal plodnosti žene, bar donekle, nasleđena od majke. Kada razgovarate sa mamom, prvo joj postavite neka opšta pitanja (nadam se to nećete morati da radite u sms poruci kao ja). U idealnom slučaju, većina odgovora zvučaće poznato, pa trebate dodati samo neke podatke onome što već znate. Otkrijte kakav je bio život vaše mame dok je bila trudna sa vama.
Koliko ona ima godina?
Kakva je bila njena ishrana u trudnoći (setite se, njena trudnoća sa vama je vreme tokom kojeg su se formirale vaše jajne ćelije) ?
Da li je imala dosta stresa i kako se nosila sa njim?
Da li je bila izložena nekim ekstremnim okolnostima, poput zračenja?
Kada je započela njena menopauza?
Neke žene u menopauzu ulaze veoma rano, čak u srednjim dvadesetim godinama i u tome leži značajna genetska komponenta. Pa, ako ti mama kaže da joj je menopauza započela mnogo ranije nego što se očekuje za prosečnu zdravu ženu (starosne dobi od četrdeset osam do pedeset jedne godine, mada to može znatno da varira), to bi mogao biti dovoljan razlog da posetite specijalistu za fertilitet. Ali, šta god vam mama kaže, pobrinite se da ne tumačite informacije previše dramatično.
Vi ste jedinka, vaš set gena i životne okolnosti, nisu kopija nijednog od vaših rođaka. Što se tiče gena, ionako ne možete mnogo učiniti, osim informisanja i planiranja u skladu s tim. Ukratko, ako vam mama kaže da joj je menopauza započela pet do deset godina ranije nego što se očekivalo, imate razlog da posetite lekara i uradite nekoliko testovi (isto važi i za one koji imaju više od trideset pet godina i pokušavaju da zatrudne duže od šest meseci). U nastavku, naučićete kako da saznate više o tome koliko Vam je preostalo jajnih ćelija i šta tačno treba proveriti. Za sve ostale čija je ovarijalna rezerva adekvatna ili koji su jednostavno odlučni da se drže dalje od lekara isprobajte samo prirodna sredstva za začeće, možete preskočiti taj deo i ići direktno na poglavlje pod naslovom „Magija ovulacije i kako s njom ostati u toku“.

Evaluacija ovarijalne rezerve

Ovarijalna rezerva predstavlja ostatak populacije primordijalnih folikula tj. kvalitativna i kvantitativna folikularna rezerva prisutna u jajniku. U praktičnom smislu ovarijalna rezerva se može definisati kao broj antralnih folikula (AFC) koji nakon stimulacije sa egzogenim FSH prerastaju u dominantne folikule. Žene sa normalnom ovarijalnom rezervom mogu razviti 8-10 dominantnih folikula u odgovoru na konvencionalnu ovarijalnu stimulaciju. Iako je starost žene najvažnija determintanta ovarijalne rezerve postoje određene individualne varijacije. Zbog toga postoje testovi utvrđivanja ovarijalne rezerve koji omogućavaju individualnu prognozu dobijanje broja ovocita nakon ART-a kao i predikciju stope živorođenog detet. Serumska koncetracija FSH, AFC su najčešči testovi za ovarijalnu rezervu. Smatra se da je AFC najbolji prediktor odgovora na ovarijalnu stimulaciju. Serumska koncetracija AMH može da identifikuje pacijentkinje sa rizikom za ekstreme u odgovoru na stimulaciju. Evaluacija ovarijalne rezerve omogućava identifikaciju pacijentkinja, koje inače imaju normalne menstrualne cikluse, koje će bolje odnosno lošije reagovati na stimulaciju gonadotropinima, u odnosu na očekivani odgovor s obzirom na njihove godine starosti. Teorijski ovo omogućava kliničarima da individualizuju tretman i prilagode postojeće protokole menjajući dužinu stimulacije i količinu leka. Iako koncentracija AMH pokazuje ovarijalnu rezervu, ona je loš prediktor stope živorođenosti nakon IVF-a. Na osnovu ovoga ovarijalna rezerva se tačno može utvrditi tek nakon ovarijalne stimulacije.

Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i potreban Vam je izuzetno uspešan individualni i personalizovani pristup, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Ginekološko akušerska ordinacija Anđelić

Teodora Pavlovića 1

Novi Sad

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs