Konsultant poliklinike Anđelić, Prof. dr Nataša Prvulović Bunović –BRCA genetsko testiranji i prevencija karcinom dojke

O značaju BRCA genetskog testiranja i prevenciji karcinomu dojke, za Novosadsku TV govorila Prof. dr Nataša Prvulović Bunović, spec. radiologije, sub.spec onkologije, konsultant za dijgnostiku i bolesti dojke poliklinike Anđelić i načelnica centra za imidžing dijagnostiku, instituta za onkologiju Vojvodine.

Preuzeto sa YOUTUBE KANALA Novosdaska TV

Emitovano 27.04.2023.

BRCA TESITRANJE u ordinaciji Anđelić u saradnji sa renomiranom evropskom laboratorijom iznosi 25.000 dinara. U cenu je uračunati i tumačenje genetičara kao i konsultacije sa sub. spec. onkologije.

Budite odgovorni prema svom zdravlju, zakažite BRCA genetsko testiranje, mamografiju, ultrazvučni pregled dojke u poliklinicii Anđelić na sledeće brojeve:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

E-mail – ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevare Evrope 2a

Novi Sad

Mamografija se u poliklinici Anđelić i saradnici izvodi na najsavremenijem digitalnom mamografu

kompanije GE Healthcare (General Electric) – https://www.gehealthcare.com/products/mammography

Kompanija GE Healthcare je jedna od najpoznatijih, najvećih i najrenomiranijih kompanija za priuzvodnju mamografa na svetu.

Šta je mamografija?

Mamografija je rendgensko snimanje dojki. Dobijen snimak je mamogram. To je najsenzitivnija dijagnostička metoda za rano otkrivanje karcinoma dojke. Mamografijom se može uočiti tumor dok je u početnom, preinvazivnom stadijumu, milimetarske veličine i ne može se napipati.Postoje dve vrste pregleda: dijagnostička i skrining mamografija. Dijagnostičku mamografiju izvodimo kod žena koje imaju bilo kakve tegobe (bol, žiganje, napetost) ili objektivne promene u dojci (čvor koji se može napipati, iscedak iz bradavice, crvenilo ili zadebljanje kože, prisutan čvor u pazuhu).

Skrining mamografija vrši se kod žena koje nemaju subjektivnih smetnji niti objektivnih promena u dojkama. Cilj ovog pregleda je pronalaženje diskretnih i početnih znakova karcinoma dojke.

Prema preporuci Ministarstva zdravlja Republike Srbije, skrining mamografiju treba vršiti između 45. i 69. godine života jednom u dve godine.

Kako se mamografija izvodi?

Uvek se pregledaju obe dojke u dve različite ravni snimanja. Rendgen tehničarka postavlja dojke između dve ploče aparata koje se pažljivo pomeraju i vrše pritisak na tkivo. Cilj kompresije tkiva dojke je dobijanje kvalitetnog snimka, izbegavaju se “greške” zbog pomeranja, a ujedno se smanjuje doza primljenog zračenja.

Samo snimanje dojki traje par minuta. Mamografija koristi jonizujuće (X zračenje). Doze zračenja koju dojke prime prilikom mamografije su na nivou kosmičkog zračenja koje se apsorbuje prilikom višečasovne vožnje avionom.

Brojna istraživanja pokazuju da je korist koju žena ima od ovog pregleda višestruka, a eventualne posledice od primljenog zračenja minimalne.

Ukoliko se pregled vrši pravilno, na kvalitetnom aparatu i ne ponavlja se bespotrebno, tada je rizik od zračenja praktično zanemarljiv.Nema posebne pripreme za ovaj pregled. Savetuje se redovno održavanje higijene i uklanjanje dlačica iz pazušne regije pre odlaska na pregled.

Ne treba koristiti dezodorans, kreme, losione ili talk pred dolazak na pregled pošto mogu stvoriti razne “artefakte” na dobijenom snimku dojki i imitirati postojanje patološke promene. Pre početka snimanja obavezno rendgen tehničarki skrenite pažnju na tegobu koju imate, kao i na određene promene na koži,

te i na implantate ako ih imate.

Uvek se pregledaju obe dojke u dve različite ravni snimanja. Rendgen tehničar postavlja dojke između dve ploče aparata koje se pažljivo pomeraju i vrše pritisak na tkivo.

Cilj kompresije tkiva dojke je dobijanje kvalitetnog snimka, izbegavaju se “greške” zbog pomeranja, a ujedno se smanjuje doza primljenog zračenja.

Koliko često da se radi mamografija?

Ukoliko imate bilo kakvih tegoba sa dojkama ODMAH zakažiti pregled. Zavisno od vaših tegoba i godina, radiolog obavlja ultrazvučni ili mamografski pregled.

Može li ultrazvuk zameniti mamografiju?

Ultrazvuk je vredna dijagnostička metoda za pregled dojki, a njegova uloga je da dopuni mamografski pregled. Radiologu služi da bliže okarakteriše prirodu promena uočenih na mamografiji, kao i da pomogne u izvodjenju punkcije ili biopsije dojki. Valja znati da ultrazvuk i ne može zameniti mamografiju u detekciji ranih karcinoma dojke. Ultrazvuk je neškodljiva metoda, može se više puta ponavljati, primarno se izvodi u devojčica, devojaka, trudnica, dojilja ili u sklopu pripreme za vantelesnu oplodnju.

Metodu inicijalno vršimo kod izrazito bolnih dojki, nakon povreda ili u stanjima upale dojki.

Ukoliko mamografija pokaže uredan nalaz, a žalite se na uvećan čvor u pazušnoj jami, tada će ultrazvučni pregled biti sastavni deo pregleda dojki.

Da li je radijacija štetna?

Mamografija koristi jonizujuće (X zračenje). Doze zračenja koju dojke prime prilikom mamografije su na nivou kosmičkog zračenja koje se apsorbuje prilikom višečasovne vožnje avionom. Brojna istraživanja po-kazuju da je korist koju žena ima od ovog pregleda višestruka, a eventualne posledice od primljenog zračenja minimalne.

Ukoliko se pregled vrši pravilno, na kvalitetnom aparatu i ne ponavlja se bespotrebno, tada je rizik od zračenja praktično zanemarljiv.

Kako da se pripremim za pregled?

Nema posebne pripreme za ovaj pregled. Savetuje se redovno održavanje higijene i uklanjanje dlačica iz pazušne regije pre odlaska na pregled. Ne treba koristiti dezodorans, kreme, losione ili talk pred dolazak na pregled pošto mogu stvoriti razne “artefakte” na dobijenom snimku dojki i imitirati postojanje patološke promene.

Pre početka snimanja obavezno rendgen tehničaru skrenite pažnju na tegobu koju imate, kao i na određene promene na koži, te i na implantate ako ih imate.

Šta mamografija može pokazati?

Mamografija može pokazati kalcifikate koji su deo benignog ili malignog procesa. Radiolog se mora izjasniti o njihovom izgledu i ukoliko ima i najmanji stepen sumnje da mogu biti deo nekog zloćudnog procesa uputiće vas na njihovu biopsiju. Mamografijom se mogu uočiti različite senke, zone asimetrije tkiva, poremećaji u strukturi dojke, kao i prisustvo uvećanih limfnih čvorova u pazušnoj jami.

Nije svaka promena u dojci rak. Nema mesta panici dok se ne uradi sva potrebna dijagnostika, uključujući i biopsiju.

Kakav se rezultat može očekivati?

Šta označava BIRADS?

Standardizacija mamografskih izveštaja podrazumeva da svaki nalaz okarakterišemo slovima i brojem, nekom vrstom šifre, BIRADS 0-6, gde stoji tekstualni komentar koji ga objašnjava. Radiolog koji interpretira vaš snimak može ga okarakterisati kao uredan ili dobroćudan nalaz (BI-RADS 1, 2), može tražiti kontrolni pregled (BIRADS 3), a ukoliko postoji sumnja na zloćudni proces (BI-RADS 4, 5) uputiće vas na biopsiju

Ukoliko se radiolog ne može izjasniti o nalazu (kategorija BIRADS 0) tada se traži određena vrsta dodatnog pregleda, mamografijom, ultrazvukom ili magnetnom rezonancom.

Dodatni pregled ne znači sigurno postojanje raka u dojkama, već se struktura vaših dojki mora pregledati različitim metodama.

Šta ukoliko radiolog uoči sumnjivu promenu?

U slučaju nalaza koji budi sumnju na postojanje patološkog procesa u dojci, radiolog će uraditi uzimanje uzorka tkiva iz sumnjive promene (biopsija dojke)

ili će vas uputiti na dalje preglede u specijalizovanu ustanovu koja se bavi bolestima dojke.

BRCA TESTIRANJE – Genetski test za procenu rizika od karcinoma dojke ili jajnika Rak dojke je najčešći oblik kancera na svetu. Otprilike jedna od 12 žena će razviti rak dojke tokom svog života. Muškarci se takođe suočavaju sa ovim problemom, ali mnogo ređe. Rizik od raka je povezan sa mnogim faktorima, u rasponu od naslednog faktora do načina života i uticaja okoline. Jedan od faktora koji je najviše povezan sa verovatnoćom nastanka raka dojke su mutacije u BRCA genima.

BRCA su dva gena, BRCA1 i BRCA2. Skraćenica je od engleskog naziva za ;gen raka dojki (engl. BReast CAncer gen). Uprkos nazivu, sami ovi geni nisu uzročnici raka, većih svaka osoba ima i odgovorni su za važne zadatke u ćeliji: uključeni su u obnavljanje ćelijske DNK, regulaciju ćelijskog ciklusa, štite ćeliju od maligne degeneracije. Rak dojke nastaje smanjenom ili izmenjenom funkcijom ovih gena, koja nastaje usled mutacija koje sprečavaju adekvatno obavljanje ovih funkcija. Većina slučajeva naslednog raka dojke povezana je sa mutacijama u genima BRCA1 i BRCA2. Mutacije u genima uzrokuju više od polovine svih slučajeva raka dojke (prema nekim izvorima i do 80%). Ko treba da uradi analizu ispitivanja polimorfizama u BRCA1 i BRCA 2 genima? BRCA testiranje podrazumeva vađenje krvi odakle se determiniše da li imate mutacije (promene) u naslednom materijalu (DNK) koje povećavaju rizik od karcinoma dojke.

Mutacije BRCA 1 ili BRCA 2 gena značajno povećavaju rizik od nastanka

Karcinoma dojke

Karcinoma muške dojke

Karcinoma jajnika

Karcinoma prostate

Karcinoma pankreasa

Melanoma

Kome savetujemo da se testira?

Osobi oboleloj od karcinoma dojke pre 45.godine

Osobi oboleloj od karcinoma dojke pre 50. godine uz drugi primarni karcinom dojke, sa 1 ili više rođakom sa karcinomom dojke.

Osobi oboleloj od tripl negativnoj karcinoma dojke sa 60 ili manje godina

Osobi sa istorijom 2 ili više različita karcinoma, bez obzira na lokalizaciju

Osobi oboleloj od karcinoma jajnika

Muškoj osobi sa karcinomom dojke

Osobi sa istorijom karcinoma dojke uz 1 ili više rođaka obolelih od karcinoma dojke pre 50.godine, 2 ili više rođake obolele od karcinoma dojke u bilo kojim godinama, 1 ili više rođaka obolelih od karcinoma muške dojke ili 2 ili više rođaka sa karcinomom prostate ili pankreasa

Osobi oboleloj od karcinoma prostate ili pankreasa sa 2 ili više rođaka sa BRCA udruženim karcinomom

Ko ima 2 ili više rođake obolele od karcinoma dojke pre 45.godine (majku, oca, blizanca ili dete)

Ko ima rođaka ili rođaku sa BRCA 1 ili BRCA 2 mutacijama

Idealno bi bilo da se osoba obolela od karcinoma dojke ili jajnika testira. U slučaju negativnog rezultata ne postoji potreba da se naslednici testiraju.

Šta kada dobijem rezultat BRCA testiranja?

Ukoliko niste nosioci mutacije gena tada Vam se preporučuju redovni godišnji pregledi dojki, mamografija nakon 45.godine na 2 godine, a za mlađe žene godišnji ultrazvučni pregledi dojki, kao i godišnji ginekološki pregledi uz obavezan ultrazvučni pregled reproduktivnih organa. Ukoliko ste nosioci BRCA mutacija tada Vam sleduje savetovanje sa onkologom ili genetičarem. Shodno Vašim godinama, planiranjem porodice, opštim zdravstvenim stanjem i vašim ličnim uverenjem savetovaće Vam se opcije češćih radioloških pregleda (uz obavezno uvođenje i magnetno rezonantnog pregleda dojki) i ginekoloških pregleda uz dodatne laboratorijske analize.

Prema Fondu za zdravstveno osiguranje Republike Srbije ukoliko ste nosioci BRCA mutacija imate mogućnost profilaktičkih operacija dojke i jajnika. Najpoznatiji primer ovih operacija je glumica Anđelina Žoli koja je izvršila ove operacije , da bi eliminisala mogućnost nastanka karcinoma dojke i jajnika. Najsavremeniji metod za ispitivanje mutacija u BRCA genima je PCR sa detekcijom u realnom vremenu (engl. Real Time PCR). Ovo je najtačnija metoda koja minimizira rizik od lažno negativnih rezultata.

BRCA TESITRANJE u ordinaciji Anđelić u saradnji sa renomiranom evropskom laboratorijom iznosi 25.000 dinara. U cenu je uračunati i tumačenje genetičara kao i konsultacije sa sub. spec. onkologije.

Budite odgovorni prema svom zdravlju, zakažite BRCA genetsko testiranje, mamografiju, ultrazvučni pregled dojke u poliklinicii Anđelić na sledeće brojeve:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

E-mail – ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevare Evrope 2a

Novi Sad