Prof. dr Nataša Prvulović Bunović, spec. radiologije, sub. spec. onkologije – Punkcija ciste u dojci

Ultrazvučno vođenu punkciju  dojke u poliklinici Anđelić i saradnici, obavlja ekspert sa više decenijskim iskustvom iz oblasti dijagnostike bolesti dojke,

sub. spec. onkologije, spec. radiologije, Prof. dr Nataša Prvulović Bunović.

Zakažite pregled telefonom na sledeće brojeve:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Ciste u dojci

Ukoliko imate cistu ili više cista u dojkama one obično ne zahtevaju lečenje nit praćennje. Većina cista je ispunjena bistrom tečnosti, malih su dimenzija i same od sebe prolaze, kolabiraju/nestanu, ali se mogu i ponovo pojaviti.

Ukoliko su ciste velike ili uzrokuju tegobe kao što su: bol, nelagodnost, “probadanje” , “ziganje” itd,  tada se mogu punktirati pod kontrolom ultrazvuka.

Punkcija se izvodi tankom iglom (FNA, fine needle aspiration) tako što se regija dezinfikuje i jednim ubodom igle se sadrzaj odstrani. Tegobe koje je pacijentkinja imala istog momenta ili u narednih par sati nestaju.

Sadžaj ciste (punktat) se zavisno od izgleda (boje, konzistencije…) može poslati u laboratoriju na

analizu.

Analiza može da nam ukaže da li se radi o bakterijskoj infekciji, ako je cista upaljena, koja

bakterija je uzročnik i na koje antibiotike je ona osetljiva.

Takođe, ukoliko postoji razlog, što je retkost, sadržaj se može uputi i na citološku analizu, gde treba da dobijemo odgovor imali ili ne zloćudnih ćelija u cisti.

Radiolog koji vrši punkciju određuje da li se sadžaj šalje na analizu ili ne.

Nakon intervencije savetujemo da se mesto punkcije lokalno hladi i da se taj dan ne obavljaju teži fizički poslovi.

Nakon punkcije može se očekivati otok i pojava modrice na mestu uboda, ali se kod većine žena

to ne dogodi.

Punkcija ciste u dojci

Ukoliko imate bolan, naglo nastao čvor u dojci ili su vam grudi izrazito bolne, osetljivije, posebno pred menstrualni ciklus , velika je verovatnoća da se prilikom UZ pregleda uoči jedna ili više cista različitog veličina i sadržaja.

Nije retkost da se ultrazvukom uoče ciste u dojkama, a da pacijentinja nema nikakvih subjektivnih tegoba.

U slučaju da se uoči cista 2cm ili veća, a da pacijentkinja ima izrazitu bolnost dojke tada se tokom ultrazvučnog pregleda može izvršiti i punkcija -evakucaija tečnog sadržaja iz ciste. Punkcija ima dvojak zadatak : da oslobodi bola pacijentkinju i da omogući dobijanje sadržaja koji se može poslati na citološku ili bakteriološku analizu. Tim analizama se mogu detekovati znaci upale u dojkama kada je neophodno lečenje antibioticima ili se mogu detektovati maligne ćelije kada se promena mora hiruški odstraniti. U većini slučajeva sadržaja ciste je karateristične boje i izgleda i ne zahteva laboratorijsku analizu sadržaja.

Kako se izvodi punkcija sadržaja iz dojke?

Procedura se izvodi pomoću šprica i igle kojom se tečan sadržaj kompletno ili delimično eliminiše, a cista time kompletno ili delimično kolabira. Punkcija je minimalno bolna ili bezbolna, jednostavna za izvođenje ukoliko se izvodi pod kontrolom ultrazvuka. Procedura traje nekoliko minuta, ne zahteva posebnu pripremu niti iziskuje posebno ponašanje ili mirovanje.

Evakuacijom tečnog sadržaja iz ciste smanjujemo njenu veličinu i napetost koju uzrokuje.

Punkcija se može više puta ponavljati i ne uzrokuje nikakve dodatne tegobe.

Ultrazvučno vođenu punkciju  dojke u poliklinici Anđelić i saradnici, obavlja ekspert sa više decenijskim iskustvom iz oblasti dijagnostike bolesti dojke,

sub. spec. onkologije, spec. radiologije, Prof. dr Nataša Prvulović Bunović.

Zakažite pregled telefonom na sledeće brojeve:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578