Dr Mirjana Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta – Odlaganje ciklusa

Zakažite ginekološki pregled i konsultacije kod eksperta iz oblasti ginekologije, dr Mirjane Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta, ginekologa sa višedecenijskim u lečenju ginekoloških bolesti i stanja kod velikog broja  pacijentkinja iz Srbijie i inostranstva.

Poliklinika Anđelić i saradnici

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81,

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Ovaj video je namenjen svim ženama koje žele da svoj menstrualni ciklus produže, odnosno da pomere dobijanje menstruacije za neki drugi datum ili za neko drugo vreme, jer im dobijanje menstruacija pada baš za neke važne datume ili vreme kada su na moru.

Ovo je vreme godišnjih odmora i veoma često  imamo godišnji odmor od svega desetak dana ili dve nedelje i ako se u to vreme desi menstruacija,  to jedan veliki diskomfor za sve naše žene.

Mnoge žene se zaista plaše upotrebe hormona da bi pomerile menstruaciju i dozvoljavaju sebi da im tih par dana na moru, reci ili jezeru bude potpuno upropašćeno. 

Pre svega, pomeranje menstruacije jeste nešto što je već desetinama godina unazad u upotrebi i toga se ne treba plašiti u smislu većih  oštećenja ili uopšte oštećenja zdravlja.

Bitno je znati da žena mora da bude pre toga pregledana, da ima  redovan ginekološki pregled u poslednjih nekoliko mesec ili najduže godinu dana. Znači mora da zna da je ginekološki zdrava.

Često žene zovu telefonom da pitaju da li mogu da pomere mestruaciju, takve preporuke mogu da se daju samo ženama koje su redovno kontrolisane, znači moramo znati da ne postoji nikakav patološki proces u organizmu, nikakav maligni proces, da žena nije trudna pre svega.

Ako želimo da pomerimo menstruaciju, mora biti jasno da nismo trudni i da smo ginekološki zdravi

Kako se radi pomeranje menstruacije.

Važno je znati kada očekujemo menstruaciju i to je naravno, mnogo zgodnije onim ženama kojima su ciklusi u redovnim, u urednim vremenskim periodima.

Žene koje inače ne znaju kad će dobiti menstruaciju, nekad dobiju na 20 dana a nekada na 65, kod njih je to malo teže, ali je ipak izvodljivo.

Za žene koje znaju kada će dobiti menstruacij, potrebno je da nekih sedam dana ili najduže 10 dana, pre očekivane menstruacije, da uzmu neke od preparata koji u sebi imaju samo progesteron.

To su na primer Primolutnor ili Orgametril, na našem tržištu. Oni su  već su jako dugo kod nas prisutni i svaka žena za njih zna.

Potrebno je uzeti pilulu dva puta dnevno, i u slučaju, dok ih uzimamo ukoliko krene neko krvarenje u vidu menstruacije, potrebno je tu dozu povećati. slobodno na tri puta po jednu.

Ovi hormoni nisu preporučljivi za žene koje imaju visok pritisak, naročito za one žene koje nemaju izbalansiran visok pritisak, odnosno ne uzimaju terapiju.

Mislim da je taj broj žena nije tako velik, naručito u reproduktivnom period. kada se menstruacija javlja. Mogu da kažem da ista procedura može primeniti kod adolescentkinja, odnosno kod devojaka koje nisu imale polne odnose, nisu bile kod ginekologa i jednostavno samo je potrebno da im se pomeri mestruacija.

Menstruaciju je moguće pomeriti i pilulama za kontracepciju.

Pilule koji imaju malo veće doze hormona, na primer microgynon. Potrebno je uzeti isto tako 7 do 10 dana pre očekivane menstruacije, uzeti samo jednu tabletu dnevno, uvek u isto vreme.

Ukoliko se javi krvarenje može se uzeti dva puta po jednu.

Kod ovog načina pomeranja menstruacije postoji nešto veća mogućnost za trombozu i zato je prilagođeno ženama koje su mlađe i naravno koje ne puše.

Žene koje inače već uzimaju pilule za kontracepciju. potrebno je samo da nastave, znači kada očekuju menstruaciju baš kada im pada prekid uzimanjapilula, a tada su na moru, i za dan, dva dolazi menstruacija, potrebno je samo da ne prekinuta tada, kada im se završava kutija, nego da kupe samo još jednu kutiju i nastave da uzimaju još tih par dana Koliko su na moru.

Za to vreme, ukoliko se javi neko krvarenje, potrebno je uzeti duplu dozu hormona.

Naravno ne kod pacijentkinja  koje imaju povećan rizik od tromboze.

Pacijentkinje koje imaju povećan rizik od tromboze, sigurno to znaju, jer su već kod uključivanja pilula za kontracepciju, njihov ginekologim je na to skrenu pažnju.

Kada odložite menstruaciju, dobićete menstruaciju neki 7 ili 10 dana kasnije nego što je bio neki vaš uobičajeni termin.

Jedno od važnih pitanja koja žene postavljaju, kada ću dobiti narednu mestruaciju. Naravno mestruaciju ćete dobiti u zavisnosti od ove koju ste dobili u novom terminu.

Znači u novom terminu tih 10 dana kasnije to je sad neki vaš novi termin za dobijanje menstruacije.

Zakažite ginekološki pregled i konsultacije kod eksperta iz oblasti ginekologije, dr Mirjane Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta, ginekologa sa višedecenijskim u lečenju ginekoloških bolesti i stanja kod velikog broja  pacijentkinja u Srbiji i inostranstvu.

Poliklinika Anđelić i saradnici

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81,

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad