& Biopsija dojke

Doc. sci dr Nataša Prvulović Bunović
Spec. radiologije, sub. spec. onkologije

Ultrazvučno vođena biopsija dojke

Core biopsija ili “biopsija debelom iglom”  predstavlja uzimanje uzorka tkiva iz čvora ili sumnjivog dela tkiva dojke. Iako u nazivu procedure stoji da se vrši debelom iglom, ne treba zbog toga brinuti pošto je debljina igle najčešće u opsegu 1.5-2mm.

Biopsiju sumnjive promene u dojci vrši radiolog pod kontrolom ultrazvuka. Intervencija nije bolna, obzirom da se radi u lokalnoj anesteziji (kao i kod zubara), traje oko dvadeset minuta i ne zahteva ležanje u bolnici. Savetuje se na dan biopsije mirovanje u smislu ne podizanje teškog tereta ili vršenje težih poslova. Narednog dana od biopsije vraćate se svakodnevnim aktivnostima.

Ukoliko imate razlog za vršenje ove procedure neophodno je radiologu koji će izvesti biopsiju, sopštiti osnovne podatke o vašem zdravstvenom stanju i posebno naglasiti ukoliko ste na svakodnevnoj terapiji nekim od lekova koji utiću na cirkulaciju ili krvne pločice ( npr. Aspirin, Kardiopirin, Brufen, Naproxen, Voltaren, Diklofenak  ili Klopridogelom-Plaviks).

Nakon biopsije dobijen sadržaj se šalje na patohistološku analizu. Patolozi postavljaju definitivnu dijagnozu promene u dojci. Patohistološki nalaz i preporuke za dalji postupak dobijate unutar 5-7 dana.

Zavisno od dobijenog nalaza možete dobiti savet da se javite hirurgu za otklanjanje kompletne promene, da se javite na onkološku komisiju ukoliko promena zahteva dalje lečenje ili u slučaju benignog nalaza dobijate preporuku za dalje praćenje, za naredne kontrolne preglede.

Ukoliko vaš radiolog ili hirurg zahteva biopsiju dojke pod kontrolom ultrazvuka neophodno je da se javite radiologu koji vrši tu intervenciju!

Ultrazvučno vođenu biopsiju dojke u ordinaciji Anđelić, obavlja ekspert sa više decenijskim iskustvom iz oblasti dijagnostike bolesti dojke, sub. spec. onkologije, specijalista radiologije, doc. dr Nataše Prvulović Bunović,

Link na biografiju  – https://drandjelic.rs/2019/12/19/biografija-konsultanta-doc-dr-natasa-prvulovic-bunovic/

 

Zakažite pregled telefonom na sledeće brojeve:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

E-mail – ordinacija@drandjelic.rs

ORDINACIJA ANĐELIĆ

Ulica Teodora Pavlovića 1, Novi Sad

 

PON-UTO: 14:00-20:00

SRE-PET: 09:00-16:00

 

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

 

Email:

ordinacija@drandjelic.rs

Društvene mreže:

Zakažite pregled ili konsultacije