& Biopsija limfnog čvora

Prof. sci. dr Nataša Prvulović Bunović
Spec. radiologije, sub. spec. onkologije

& Ultrazvučno vođena biopsija limfnog čvora

Core biopsija ili “biopsija debelom iglom”  predstavlja uzimanje uzorka tkiva iz sumnjivog ili uvećanog limfnog čvora.  Iako u nazivu procedure stoji da se vrši debelom iglom, ne treba zbog toga brinuti pošto je debljina igle najčešće u opsegu 1.5-2mm.

Biopsiju limfnog čvora vrši radiolog pod kontrolom ultrazvuka. Intervencija nije bolna, obzirom da se radi u lokalnoj anesteziji (kao i kod zubara), traje oko dvadeset minuta i ne zahteva ležanje u bolnici. Narednog dana od biopsije vraćate se svakodnevnim aktivnostima.

Ukoliko imate razlog za vršenje ove procedure neophodno je radiologu koji će izvesti biopsiju, sopštiti osnovne podatke o vašem zdravstvenom stanju i posebno naglasiti ukoliko ste na svakodnevnoj terapiji nekim od lekova koji utiću na cirkulaciju ili krvne pločice (npr. Aspirin, Kardiopirin, Brufen, Naproxen, Voltaren, Diklofenak  ili Klopridogelom – Plaviks).

Nakon biopsije dobijen sadržaj se šalje na patohistološku analizu. Patolozi postavljaju definitivnu dijagnozu promene limfnog čvora. Patohistološki nalaz i preporuke za dalji postupak dobijate unutar 5-7 dana.

Zavisno od dobijenog nalaza možete dobiti savet da se javite hirurgu za otklanjanje kompletnog limfnog čvora , internisti-hematologu ukoliko zahtevate drugi vid lečenja ili ćete dobiti instrukcije o narednom, kontrolom ultrazvučnom pregledu.

Ukoliko vaš radiolog, hirurg ili ordinirajući lekar zahteva biopsiju limfnog čvora pod kontrolom ultrazvuka neophodno je da se javite radiologu koji vrši tu intervenciju! 

Ultrazvučno vođenu biopsiju limfnog čvora u poliklinici Anđelić i saradnici, obavlja ekspert sa više decenijskim iskustvom iz oblasti radiološke dijagnostike i biopsija vođenih ultravukom, sub. spec. onkologije, spec. radiologije, Prof. dr Nataša Prvulović Bunović.

Link na biografiju  – Prof. dr Nataše Prvulović Bunović.

 

Zakažite pregled telefonom na sledeće brojeve:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

E-mail – ordinacija@drandjelic.rs

POLIKLINIKA ANĐELIĆ I SARADNICI

Bulevar Evrope 2a, Novi Sad

 

PON-UTO: 14:00-20:00

SRE-PET: 09:00-16:00

 

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

 

Email:

ordinacija@drandjelic.rs

Društvene mreže:

Zakažite pregled ili konsultacije