usluge

Biopsija limfnog čvora

Core biopsija ili “biopsija debelom iglom”  predstavlja uzimanje uzorka tkiva iz sumnjivog ili uvećanog limfnog čvora.  Iako u nazivu procedure stoji da se vrši debelom iglom, ne treba zbog toga brinuti pošto je debljina igle najčešće u opsegu 1.5-2mm.

Biopsiju limfnog čvora vrši radiolog pod kontrolom ultrazvuka. Intervencija nije bolna, obzirom da se radi u lokalnoj anesteziji (kao i kod zubara), traje oko dvadeset minuta i ne zahteva ležanje u bolnici. Narednog dana od biopsije vraćate se svakodnevnim aktivnostima.

Ukoliko imate razlog za vršenje ove procedure neophodno je radiologu koji će izvesti biopsiju, sopštiti osnovne podatke o vašem zdravstvenom stanju i posebno naglasiti ukoliko ste na svakodnevnoj terapiji nekim od lekova koji utiću na cirkulaciju ili krvne pločice (npr. Aspirin, Kardiopirin, Brufen, Naproxen, Voltaren, Diklofenak  ili Klopridogelom – Plaviks).

Nakon biopsije dobijen sadržaj se šalje na patohistološku analizu. Patolozi postavljaju definitivnu dijagnozu promene limfnog čvora. Patohistološki nalaz i preporuke za dalji postupak dobijate unutar 5-7 dana.

Zavisno od dobijenog nalaza možete dobiti savet da se javite hirurgu za otklanjanje kompletnog limfnog čvora , internisti-hematologu ukoliko zahtevate drugi vid lečenja ili ćete dobiti instrukcije o narednom, kontrolom ultrazvučnom pregledu.

Ukoliko vaš radiolog, hirurg ili ordinirajući lekar zahteva biopsiju limfnog čvora pod kontrolom ultrazvuka neophodno je da se javite radiologu koji vrši tu intervenciju! 

Ultrazvučno vođenu biopsiju limfnog čvora u poliklinici Anđelić i saradnici, obavlja ekspert sa više decenijskim iskustvom iz oblasti radiološke dijagnostike i biopsija vođenih ultravukom, sub. spec. onkologije, spec. radiologije, Prof. dr Nataša Prvulović Bunović.

kontakt informacije

Posvećenost je osobina koja pravi razliku

Adresa

Bulevar Evrope 2a
Novi Sad

}

Radno vreme

Pon - Sub: 10:00 - 19:00

Nedelja: neradan dan

„Poliklinika Anđelić i saradnici” je mesto na kome ćete se pre svega osećati opušteno i prijatno i gde ćete dobiti besprekornu lekarsku uslugu. Budućnost vidimo u daljem stručnom usavršavanju i uvođenju najsavremenije opreme, prateći svetske standarde moderne medicine."