usluge

BRCA genetsko testiranje

BRCA PCR genetski test u ordinaciji Anđelić u saradnji sa renomiranom evropskom laboratorijom iznosi 25.000 dinara.

U cenu je uračunati i tumačenje genetičara kao i konsultacije sa sub. spec. onkologije.  

Budite odgovorni prema svom zdravlju, zakažite BRCA genetsko testiranje u ordinaciji Anđelić.

BRCA TESTIRANJE – Genetski test za procenu rizika od karcinoma dojke ili jajnika Rak dojke je najčešći oblik kancera na svetu. Otprilike jedna od 12 žena će razviti rak dojke tokom svog života. Muškarci se takođe suočavaju sa ovim problemom, ali mnogo ređe. Rizik od raka je povezan sa mnogim faktorima, u rasponu od naslednog faktora do načina života i uticaja okoline. Jedan od faktora koji je najviše povezan sa verovatnoćom nastanka raka dojke su mutacije u BRCA genima.

BRCA su dva gena, BRCA1 i BRCA2. Skraćenica je od engleskog naziva za ;gen raka dojki (engl. BReast CAncer gen). Uprkos nazivu, sami ovi geni nisu uzročnici raka, većih svaka osoba ima i odgovorni su za važne zadatke u ćeliji: uključeni su u obnavljanje ćelijske DNK, regulaciju ćelijskog ciklusa, štite ćeliju od maligne degeneracije. Rak dojke nastaje smanjenom ili izmenjenom funkcijom ovih gena, koja nastaje usled mutacija koje sprečavaju adekvatno obavljanje ovih funkcija. Većina slučajeva naslednog raka dojke povezana je sa mutacijama u genima BRCA1 i BRCA2. Mutacije u genima uzrokuju više od polovine svih slučajeva raka dojke (prema nekim izvorima i do 80%). Ko treba da uradi analizu ispitivanja polimorfizama u BRCA1 i BRCA 2 genima? BRCA testiranje podrazumeva vađenje krvi odakle se determiniše da li imate mutacije (promene) u naslednom materijalu (DNK) koje povećavaju rizik od karcinoma dojke.

Mutacije BRCA 1 ili BRCA 2 gena značajno povećavaju rizik od nastanka

 • Karcinoma dojke
 • Karcinoma muške dojke
 • Karcinoma jajnika
 • Karcinoma prostate
 • Karcinoma pankreasa
 • Melanoma

 

Kome savetujemo da se testira?

 • Osobi oboleloj od karcinoma dojke pre 45.godine
 • Osobi oboleloj od karcinoma dojke pre 50. godine uz drugi primarni karcinom dojke, sa 1 ili više rođakom sa karcinomom dojke.
 • Osobi oboleloj od tripl negativnoj karcinoma dojke sa 60 ili manje godina
 • Osobi sa istorijom 2 ili više različita karcinoma, bez obzira na lokalizaciju
 • Osobi oboleloj od karcinoma jajnika
 • Muškoj osobi sa karcinomom dojke
 • Osobi sa istorijom karcinoma dojke uz 1 ili više rođaka obolelih od karcinoma dojke pre 50.godine, 2 ili više rođake obolele od karcinoma dojke u bilo kojim godinama, 1 ili više rođaka obolelih od karcinoma muške dojke ili 2 ili više rođaka sa karcinomom prostate ili pankreasa
 • Osobi oboleloj od karcinoma prostate ili pankreasa sa 2 ili više rođaka sa BRCA udruženim karcinomom
 • Ko ima 2 ili više rođake obolele od karcinoma dojke pre 45.godine (majku, oca, blizanca ili dete)
 • Ko ima rođaka ili rođaku sa BRCA 1 ili BRCA 2 mutacijama

Idealno bi bilo da se osoba obolela od karcinoma dojke ili jajnika testira. U slučaju negativnog rezultata ne postoji potreba da se naslednici testiraju.

 

Šta kada dobijem rezultat BRCA testiranja?

Ukoliko niste nosioci mutacije gena tada Vam se preporučuju redovni godišnji pregledi dojki, mamografija nakon 45.godine na 2 godine, a za mlađe žene godišnji ultrazvučni pregledi dojki, kao i godišnji ginekološki pregledi uz obavezan ultrazvučni pregled reproduktivnih organa. Ukoliko ste nosioci BRCA mutacija tada Vam sleduje savetovanje sa onkologom ili genetičarem. Shodno Vašim godinama, planiranjem porodice, opštim zdravstvenim stanjem i vašim ličnim uverenjem savetovaće Vam se opcije češćih radioloških pregleda (uz obavezno uvođenje i magnetno rezonantnog pregleda dojki) i ginekoloških pregleda uz dodatne laboratorijske analize.

Prema Fondu za zdravstveno osiguranje Republike Srbije ukoliko ste nosioci BRCA mutacija imate mogućnost profilaktičkih operacija dojke i jajnika. Najpoznatiji primer ovih operacija je glumica Anđelina Žoli koja je izvršila ove operacije , da bi eliminisala mogućnost nastanka karcinoma dojke i jajnika. Najsavremeniji metod za ispitivanje mutacija u BRCA genima je PCR sa detekcijom u realnom vremenu (engl. Real Time PCR). Ovo je najtačnija metoda koja minimizira rizik od lažno negativnih rezultata.

* deo teksta preuzet sa sajta Mayo klinike sa https://www.mayoclinic.org/tests

kontakt informacije

Posvećenost je osobina koja pravi razliku

Adresa

Bulevar Evrope 2a
Novi Sad

}

Radno vreme

Ponedeljak-Utorak: 14:00-20:00
Sreda-Petak: 09:00-16:00

Subota i Nedelja: neradan dan

„Poliklinika Anđelić i saradnici” je mesto na kome ćete se pre svega osećati opušteno i prijatno i gde ćete dobiti besprekornu lekarsku uslugu. Budućnost vidimo u daljem stručnom usavršavanju i uvođenju najsavremenije opreme, prateći svetske standarde moderne medicine."