Poliklinika Anđelić i saradnici https://drandjelic.rs/ Pametan izbor! Wed, 31 Jan 2024 11:30:06 +0000 sr-RS hourly 1 https://wordpress.org/?v=6.5.2 https://drandjelic.rs/wp-content/uploads/2023/09/cropped-logo-mali-za-gore-32x32.png Poliklinika Anđelić i saradnici https://drandjelic.rs/ 32 32 Ekspert ginekološke ultrazvučne dijagnostike, dr Mirjana Anđelić, spe. ginekologije i akušerstva, sub. spec steriliteta i fertiliteta – Ultrazvučni pregled u 26, 27, 30 i 32 nedelji trudnoće. https://drandjelic.rs/2024/01/31/ekspert-ginekoloske-ultrazvucne-dijagnostike-dr-mirjana-andjelic-spe-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-ultrazvucni-pregled-u-26-27-30-i-32-nedelji-trudnoce/ https://drandjelic.rs/2024/01/31/ekspert-ginekoloske-ultrazvucne-dijagnostike-dr-mirjana-andjelic-spe-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-ultrazvucni-pregled-u-26-27-30-i-32-nedelji-trudnoce/#respond Wed, 31 Jan 2024 11:28:01 +0000 https://drandjelic.rs/?p=102692 Чланак Ekspert ginekološke ultrazvučne dijagnostike, dr Mirjana Anđelić, spe. ginekologije i akušerstva, sub. spec steriliteta i fertiliteta – Ultrazvučni pregled u 26, 27, 30 i 32 nedelji trudnoće. се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>

Ekspert ginekološke ultrazvučne dijagnostike, dr Mirjana Anđelić, spe. ginekologije i akušerstva, sub. spec steriliteta i fertiliteta – Ultrazvučni pregled u 26, 27, 30 i 32 nedelji trudnoće.

Zakažite ultrazvučni pregled trudnoće ili ekspertni ultrazvučni pregled kod sertifikovanog eksperta iz oblasti ginekološkog ultrazvuka, dr Mirjane Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta – ginekologa sa višedecenijskim iskustvom u uspešnom vođenju trudnoća i  visokorizičnih trudnoća kod velikog broja parova u Srbiji i inostranstvu.

Poliklinika Anđelić i saradnici

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81,

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Trudnoća i vođenje trudnoće & Od začeća do porođaja

Trudnoća nastajem spajanjem jajne ćelije i spermatozoida u jajovodima žene. Nakon ovog sudbonosnog susreta jajna ćelija se ubrzano deli i već nakon nekoliko dana u stadijumu od nekoliko desetina ćelija, spušta se u matericu i tu se ugnjezdi.
Žena obično posumnja na trudnoću kada joj izostane menstruacija.

Tada je moguće uraditi test na trudnoću iz mokraće i iz krvi. Testovi iz krvi su pouzdaniji i daju više informacija…

Trudnoću je moguće videti ultrazvučnim pregledom, već nakon 3 nedelje od oplodnje ili nakon 5-7 dana od izostanka menstruacije. Prvi UZV pregled u trudnoći je važan iz nekoliko razloga:

da se utvrdi mesto trudnoće, tj. da li je trudnoća u materici ili van nje (što je nepoželjan nalaz),

da se utvrdi vitalnost trudnoće,

broj plodova i

verovatni termin porođaja.

Nakon ovog prvog UZV pregleda, ukoliko je trudnoća bez komplikacija, naredni pregled se vrši između 12-te i 14-te nedelje gestacijske starosti.

Gestacijska starost trudnoće je „prava starost“ trudnoće uvećana za 2 nedelje. U ovom periodu se pregleda cela beba i traže se UZV markeri za urođena hromozomska oboljenja. Najvažniji marker je „nabor kože vrata“. Što je nabor deblji, veća je verovatnoća da beba boluje od neke hromozomopatije ili srčane mane. U istom periodu potrebno je, iz krvi trudnice uraditi koncentraciju biohemijskih supstanci koje potiču iz organizma bebe, a koji upotpunjuju izračunavanje rizika od hromozomskih anomalija.

Poseta ginekologu svakog meseca je rutinska preporuka. U toku ovih poseta obavezno se meri telesna masa trudnice i krvni pritisak, a potom se proveri stanje bebe ultrazvučnim pregledom.

Drugi ekspertni UZV pregled podrazumeva proširenu biometriju ploda, merenje velićine i procena izgleda moždanih struktura (malog mozga, moždanih komora, krvnih sudova), izgled lica ,detaljan pregled srca (četvorošupljinski i petošupljinski prikaz, pregrade između komora i između pretkomora, izlazak velikih krvnih sudova (aorte i arterije pulmonalis). On se obično radi između 20-te i 24-te gestacijske nedelje.

Na svakom UZV pregledu pregleda se izgled i položaj posteljice, količina plodove vode, dužina grlića materice, a na nekim pregledima radi se i tzv. Doppler pregled krvnih sudova ploda i materične arterije majke.

Pred kraj trudnoće vrše se učestalije kontrole srčanog rada, merenje količine plodove vode i utvrđuje se stanje porođajnog puta.

Primetili smo da se trudnoća, u poslednjoj deceniji pretvorila u “lov na Downov sindrom”, te su trudnice zabrinute ili čak i depresivne.

U toku svakog pregleda izdvaja se onoliko vremena koliko je trudnici potrebno da iznese sve svoje strahove i dileme i da uz razgovor

sa svojim ginekologom iste prevaziđe.

Činimo sve da trudnoća bude početak jednog predivnog, doživotnog stanja koje se zove roditeljstvo!

U toj pripremi koristimo EPI NO aparat za pripremu porođajnog puta za porođaj, kao i NLP tehnike podrške trudnici

i njenom partneru da prevaziđu stres koju donosi neizvesnost porođaja.

Ekspert ginekološke ultrazvučne dijagnostike, dr Mirjana Anđelić, spe. ginekologije i akušerstva, sub. spec steriliteta i fertiliteta – Ekspertni ultrazvučni pregled i vođenje trudnoće

Zakažite ultrazvučni pregled trudnoće ili ekspertni ultrazvučni pregled kod sertifikovanog eksperta iz oblasti ginekološkog ultrazvuka, dr Mirjane Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta – ginekologa sa višedecenijskim iskustvom u uspešnom vođenju trudnoća i  visokorizičnih trudnoća kod velikog broja parova u Srbiji i inostranstvu.

Poliklinika Anđelić i saradnici

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81,

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Чланак Ekspert ginekološke ultrazvučne dijagnostike, dr Mirjana Anđelić, spe. ginekologije i akušerstva, sub. spec steriliteta i fertiliteta – Ultrazvučni pregled u 26, 27, 30 i 32 nedelji trudnoće. се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>
https://drandjelic.rs/2024/01/31/ekspert-ginekoloske-ultrazvucne-dijagnostike-dr-mirjana-andjelic-spe-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-ultrazvucni-pregled-u-26-27-30-i-32-nedelji-trudnoce/feed/ 0
Anđeo poliklinike Anđelić i saradnici – Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub, spec. steriliteta i fertiliteta https://drandjelic.rs/2024/01/27/andjeo-poliklinike-andjelic-i-saradnici-dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta/ https://drandjelic.rs/2024/01/27/andjeo-poliklinike-andjelic-i-saradnici-dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta/#respond Sat, 27 Jan 2024 11:29:32 +0000 https://drandjelic.rs/?p=102602 Чланак Anđeo poliklinike Anđelić i saradnici – Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub, spec. steriliteta i fertiliteta се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>

Anđeo poliklinike Anđelić i saradnici – Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub, spec. steriliteta i fertiliteta

Anđeo poliklinike Anđelić – Najdraži i najvažniji gost poliklinike Anđelić i saradnici

Hvala anđelu Stefanu i roditeljima na poseti, ulepšali su nam dan i još jednom nas podsetili na važnost i zadovoljstvo posla kojim se bavimo.

Zakažite ultrazvučni pregled trudnoće ili ekspertni ultrazvučni pregled kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim iskustvom u uspešnom vođenju trudnoća kod velikog broja parova u Srbiji i inostranstvu.

Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i potreban Vam je izuzetno uspešan individualni i personalizovani pristup, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub, spec. steriliteta i fertiliteta

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Чланак Anđeo poliklinike Anđelić i saradnici – Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub, spec. steriliteta i fertiliteta се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>
https://drandjelic.rs/2024/01/27/andjeo-poliklinike-andjelic-i-saradnici-dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta/feed/ 0
Dr Mirjana Anđelić, spe. ginekologije i akušerstva – HPV virusi. 18. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice https://drandjelic.rs/2024/01/23/dr-mirjana-andjelic-spe-ginekologije-i-akuserstva-hpv-virusi-18-evropska-nedelja-prevencije-raka-grlica-materice/ https://drandjelic.rs/2024/01/23/dr-mirjana-andjelic-spe-ginekologije-i-akuserstva-hpv-virusi-18-evropska-nedelja-prevencije-raka-grlica-materice/#respond Tue, 23 Jan 2024 10:22:52 +0000 https://drandjelic.rs/?p=102532 Чланак Dr Mirjana Anđelić, spe. ginekologije i akušerstva – HPV virusi. 18. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>

Budite odgovorne prema svom zdravlju, zakažite ginekološki pregled kod dr Mirjane Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta,  eksperta iz oblasti ginekologije i lekara sa višedecenijskim iskustvom u detekciji ginekoloških karcinoma.

Zakažite pregled telefonom na sledeće brojeve:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

E-mail – ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Kancer koji se može sprečiti

– Rak grlića materice je drugi vodeći malignitet kod žena, odmah posle karcinoma dojke, a četvrti razlog umiranja od karcinoma u našoj zemlji. Srbija je po učestalosti oboljevanja od karcinom grlića materice na neslavnom drugom mestu u Evropi. Neki karcinomi ne mogu da se spreče (kao što je rak dojke) – oni mogu samo da se rano otkriju. Sjajna vest je da se karcinom grlića materice može sprečiti! Uzrok karcinoma materice je infektivni agens – humani papiloma virus koji se dobija samo seksualnim putem. Zatim kod ove bolesti se mogu ranim skriningom (pregledima i praćenjem) otkriti predkancerozna stanja, stanja koja nekoliko godina prethode karcinomu i koja se leče uglavnom neoperativno ili s vrlo blagom intervencijom. Istakla bih da je materica organ koji može da se lako pregleda i da postoje jeftine i dostupne skrining metode.

– Prevencija je ključna. Devojke bi trebalo da znaju da jedna od preventivnih metoda je i što kasniji ulazak u seksualne odnose, odnosno da najmanje tri do pet godina posle prve menstruacije ne bi trebalo da ulaze u seksualne odnose. Nije ovde u pitanju neko moralisanje, nego je to zato što je imunološki sistem mlade osobe još nezreo i tada se jako lako dobije humani papiloma virus (HPV) za razliku od osobe koja ima preko 20 godina. Struktura grlića materice, odnosno histološka građa materice je drugačija i zbog toga mnogo lakše se zarazi HP virusom nego kada je imuni sistem sazreo i stabilan.

Budite odgovorne prema svom zdravlju, zakažite ginekološki pregled kod dr Mirjane Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta,  eksperta iz oblasti ginekologije i lekara sa višedecenijskim iskustvom u detekciji ginekoloških karcinoma.

Zakažite pregled telefonom na sledeće brojeve:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

E-mail – ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Чланак Dr Mirjana Anđelić, spe. ginekologije i akušerstva – HPV virusi. 18. Evropska nedelja prevencije raka grlića materice се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>
https://drandjelic.rs/2024/01/23/dr-mirjana-andjelic-spe-ginekologije-i-akuserstva-hpv-virusi-18-evropska-nedelja-prevencije-raka-grlica-materice/feed/ 0
Anđeli poliklinike Anđelić i saradnici – Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub, spec. steriliteta i fertiliteta https://drandjelic.rs/2024/01/19/andjeli-poliklinike-andjelic-i-saradnici-dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta/ https://drandjelic.rs/2024/01/19/andjeli-poliklinike-andjelic-i-saradnici-dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta/#respond Fri, 19 Jan 2024 11:35:06 +0000 https://drandjelic.rs/?p=102472 Чланак Anđeli poliklinike Anđelić i saradnici – Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub, spec. steriliteta i fertiliteta се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>

Anđeli poliklinike Anđelić i saradnici – Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub, spec. steriliteta i fertiliteta

Anđeli poliklinike Anđelić i saradnici – Najdraži i najvažniji gosti poliklinike Anđelić i saradnici

Hvala anđelima i roditeljima na poseti, ulepšali su nam dan i još jednom nas podsetili na važnost i zadovoljstvo posla kojim se bavimo.

Zakažite ultrazvučni pregled trudnoće ili ekspertni ultrazvučni pregled kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim iskustvom u uspešnom vođenju trudnoća kod velikog broja parova u Srbiji i inostranstvu.

Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i potreban Vam je izuzetno uspešan individualni i personalizovani pristup, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub, spec. steriliteta i fertiliteta

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Чланак Anđeli poliklinike Anđelić i saradnici – Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub, spec. steriliteta i fertiliteta се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>
https://drandjelic.rs/2024/01/19/andjeli-poliklinike-andjelic-i-saradnici-dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta/feed/ 0
Ekspert ginekološke ultrazvučne dijagnostike, dr Mirjana Anđelić, spe. ginekologije i akušerstva, sub. spec steriliteta i fertiliteta – Ultrazvučna hronologija trudnoće od 10 do 36 nedelje https://drandjelic.rs/2024/01/16/ekspert-ginekoloske-ultrazvucne-dijagnostike-dr-mirjana-andjelic-spe-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-ultrazvucna-hronologija-trudnoce-od-10-do-36-nedelje/ https://drandjelic.rs/2024/01/16/ekspert-ginekoloske-ultrazvucne-dijagnostike-dr-mirjana-andjelic-spe-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-ultrazvucna-hronologija-trudnoce-od-10-do-36-nedelje/#respond Tue, 16 Jan 2024 11:11:33 +0000 https://drandjelic.rs/?p=102412 Чланак Ekspert ginekološke ultrazvučne dijagnostike, dr Mirjana Anđelić, spe. ginekologije i akušerstva, sub. spec steriliteta i fertiliteta – Ultrazvučna hronologija trudnoće od 10 do 36 nedelje се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>

Ekspert ginekološke ultrazvučne dijagnostike, dr Mirjana Anđelić, spe. ginekologije i akušerstva, sub. spec steriliteta i fertiliteta – Ultrazvučna hronologija trudnoće od 10 do 36 nedelje

Zakažite ultrazvučni pregled trudnoće ili ekspertni ultrazvučni pregled kod sertifikovanog eksperta iz oblasti ginekološkog ultrazvuka, dr Mirjane Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta – ginekologa sa višedecenijskim iskustvom u uspešnom vođenju trudnoća i  visokorizičnih trudnoća kod velikog broja parova u Srbiji i inostranstvu.

Poliklinika Anđelić i saradnici

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81,

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Trudnoća i vođenje trudnoće & Od začeća do porođaja

Trudnoća nastajem spajanjem jajne ćelije i spermatozoida u jajovodima žene. Nakon ovog sudbonosnog susreta jajna ćelija se ubrzano deli i već nakon nekoliko dana u stadijumu od nekoliko desetina ćelija, spušta se u matericu i tu se ugnjezdi.
Žena obično posumnja na trudnoću kada joj izostane menstruacija.

Tada je moguće uraditi test na trudnoću iz mokraće i iz krvi. Testovi iz krvi su pouzdaniji i daju više informacija…

Trudnoću je moguće videti ultrazvučnim pregledom, već nakon 3 nedelje od oplodnje ili nakon 5-7 dana od izostanka menstruacije. Prvi UZV pregled u trudnoći je važan iz nekoliko razloga:

da se utvrdi mesto trudnoće, tj. da li je trudnoća u materici ili van nje (što je nepoželjan nalaz),

da se utvrdi vitalnost trudnoće,

broj plodova i

verovatni termin porođaja.

Nakon ovog prvog UZV pregleda, ukoliko je trudnoća bez komplikacija, naredni pregled se vrši između 12-te i 14-te nedelje gestacijske starosti.

Gestacijska starost trudnoće je „prava starost“ trudnoće uvećana za 2 nedelje. U ovom periodu se pregleda cela beba i traže se UZV markeri za urođena hromozomska oboljenja. Najvažniji marker je „nabor kože vrata“. Što je nabor deblji, veća je verovatnoća da beba boluje od neke hromozomopatije ili srčane mane. U istom periodu potrebno je, iz krvi trudnice uraditi koncentraciju biohemijskih supstanci koje potiču iz organizma bebe, a koji upotpunjuju izračunavanje rizika od hromozomskih anomalija.

Poseta ginekologu svakog meseca je rutinska preporuka. U toku ovih poseta obavezno se meri telesna masa trudnice i krvni pritisak, a potom se proveri stanje bebe ultrazvučnim pregledom.

Drugi ekspertni UZV pregled podrazumeva proširenu biometriju ploda, merenje velićine i procena izgleda moždanih struktura (malog mozga, moždanih komora, krvnih sudova), izgled lica ,detaljan pregled srca (četvorošupljinski i petošupljinski prikaz, pregrade između komora i između pretkomora, izlazak velikih krvnih sudova (aorte i arterije pulmonalis). On se obično radi između 20-te i 24-te gestacijske nedelje.

Na svakom UZV pregledu pregleda se izgled i položaj posteljice, količina plodove vode, dužina grlića materice, a na nekim pregledima radi se i tzv. Doppler pregled krvnih sudova ploda i materične arterije majke.

Pred kraj trudnoće vrše se učestalije kontrole srčanog rada, merenje količine plodove vode i utvrđuje se stanje porođajnog puta.

Primetili smo da se trudnoća, u poslednjoj deceniji pretvorila u “lov na Downov sindrom”, te su trudnice zabrinute ili čak i depresivne.

U toku svakog pregleda izdvaja se onoliko vremena koliko je trudnici potrebno da iznese sve svoje strahove i dileme i da uz razgovor

sa svojim ginekologom iste prevaziđe.

Činimo sve da trudnoća bude početak jednog predivnog, doživotnog stanja koje se zove roditeljstvo!

U toj pripremi koristimo EPI NO aparat za pripremu porođajnog puta za porođaj, kao i NLP tehnike podrške trudnici

i njenom partneru da prevaziđu stres koju donosi neizvesnost porođaja.

Ekspert ginekološke ultrazvučne dijagnostike, dr Mirjana Anđelić, spe. ginekologije i akušerstva, sub. spec steriliteta i fertiliteta – Ekspertni ultrazvučni pregled i vođenje trudnoće

Zakažite ultrazvučni pregled trudnoće ili ekspertni ultrazvučni pregled kod sertifikovanog eksperta iz oblasti ginekološkog ultrazvuka, dr Mirjane Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta – ginekologa sa višedecenijskim iskustvom u uspešnom vođenju trudnoća i  visokorizičnih trudnoća kod velikog broja parova u Srbiji i inostranstvu.

Poliklinika Anđelić i saradnici

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81,

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Чланак Ekspert ginekološke ultrazvučne dijagnostike, dr Mirjana Anđelić, spe. ginekologije i akušerstva, sub. spec steriliteta i fertiliteta – Ultrazvučna hronologija trudnoće od 10 do 36 nedelje се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>
https://drandjelic.rs/2024/01/16/ekspert-ginekoloske-ultrazvucne-dijagnostike-dr-mirjana-andjelic-spe-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-ultrazvucna-hronologija-trudnoce-od-10-do-36-nedelje/feed/ 0
Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta – Ključ za uspešno lečenje steriliteta i trudnoću. https://drandjelic.rs/2024/01/09/dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-kljuc-za-uspesno-lecenje-steriliteta-i-trudnocu/ https://drandjelic.rs/2024/01/09/dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-kljuc-za-uspesno-lecenje-steriliteta-i-trudnocu/#respond Tue, 09 Jan 2024 08:51:50 +0000 https://drandjelic.rs/?p=102272 Чланак Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta – Ključ za uspešno lečenje steriliteta i trudnoću. се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta – Ključ za uspešno lečenje steriliteta i trudnoću.

Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i potreban Vam je izuzetno uspešan individualan i personalizovan pristup u lečenju steriliteta i vantelesnoj oplodnji, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta, uspešnim postupcima vantelesne oplodnje i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Poštovane pacijentkinje obaveštavamo Vas da je dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalizacijaliste steriliteta i fertiliteta, ovlaščena i obavlja postupke vantelesne oplodnje iz Nacionalnog program Vantelesne oplodnje finansiran od strane RFZO u saradnji sa Specijalnom ginekološkom bolnicom Ferona iz Novog Sada. Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i ispunjavate neophodne uslove za Nacionalni program za sve informacije kontaktirajte polikliniku Anđelić i saradnici

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Lečenje steriliteta

Pod bračnom neplodnošću podrazumeva se je neuspeh ostvarivanja potomstva posle 1 godine nezaštićenog seksualnog odnosa. U stručnoj literaturi koriste se dva termina: sterilitet i infertilitet.  U anglo-saksonskoj literaturi ove reči su sinonimi, dok se u domaćoj literaturi pod infertilitetom podrazumeva nemogućnost dobijanja živog potomstva, a pod sterilitetom, nemogućnost ostvarivanja trudnoće.

Neplodnost pogađa oko 10 – 15% od reproduktivno sposobnih parova. Njena ukupna prevalenca je bila stabilna tokom proteklih 50 godina, međutim, došlo je do promene u etiologiji kao i u starosti pacijenata. Kako se životni vek žene produžava, povećava se i prosečna starost prvorotki te se učestalost neplodnosti takođe povećava.

Fertilitet se definiše kao sposobnost reprodukcije ili stanja plodnosti. Ovaj termin treba razlikovati od fekundabiliteta, koji označva verovatnoću postizanja trudnoće u toku jednog meseca. Fekunditet, je sposobnost da se dobije živo novorođenče iz jednog menstrualnog ciklusa. Stopa fekundabilnosti u opštoj populaciji reproduktivno sposobnih stanovnika je prilično konstantna i iznosi oko 0,22 mesečno, procenjena stopa fekunditeta je 0,15-0,18 mesečno, što predstavlja kumulativni stopu trudnoće od 90% godišnje.

U društvima u kojima je prioritet profesionalna afirmacija i napredak u karijeri ispred ostvarivanja potomstva, žene odlažu rađanje do svojih 30-ih godina, pa čak i 40-ih godina. Kao rezultat ovog sociološkog trenda, ove žene imaju više poteškoća u ostvarivanju trudnoće i imaju povećani rizik od pobačaja. Zato je stopa fekundabiliteta viša kod mlađih žena i niža kod starijih žena. Zbog toga se dijagnostički protokoli moraju individualizovati u odnosu na starost žene.Tako da savetovati i 40-godišnju ženu da čeka godinu dana pre nego što traže razlog neplodnosti je neprikladno. Kod žena starijih od 35 godina, mudro je izvršiti kompletnu procenu fertilnosti nakon 4-6 meseci neuspešnih pokušaja da zatrudni jer njihov odgovor na lečenje može da bude suboptiman zbog smanjene rezerve jajnika, a i verovatnoća od drugih oboljenja reproduktivnog trakta je veća (tubarni faktor, endometrioza…).

Asistirane reproduktivne tehnologije (ART) za sterilne parove imaju visoku stopu uspešnosti, ali imaju zdravstveni rizik u smislu ovarijalnog hiperstimulacionog sindroma i multiple trudnoće, kao i visoke cene koštanja. Raznolikost karakteristika pacijenata kao i odgovora na ART dovodi do potrebe individualizacije dijagnostičkih i terapijskih pristupa u cilju optimalizacije efikasnosti i sigurnosti ishoda. Napredak u razumevanju uzroka steriliteta kao i napredak u ART olakšao je razvoj dijagnostičkih procedura, prognostičkih modela i protokola lečenja.

HSG  je provera prohodnosti jajovoda. U toku lečenja steriliteta jedna od najvažnijih stvari je provera prohodnosti jajovoda. Provera prohodnosti jajovoda ima smisla samo kod parova gde je spermogram zadovoljavajući. Do skoro je jedini način sprovođenja ove procedure bio pod kontrolom rentgena. U Ordinaciji Anđelić prednost dajemo ultrazvučnoj proceduri u analgosedaciji. Pošto ultrazvučni talasi nisu štetni, a ova procedura se može ponavljati bez opasnosti po zdravlje pacijentkinja.

Individualizacija dijagnostičkih protokola

Odgovarajuća detekcija postojećih stanja ili oboljenja koje dovode do stereliteta dovodi do individualizacije primene protokola i maksimalizacije uspeha ART-a.

Klinička evauluacija sterilnih parova mogu se grupisati u četiri kategorije:

Analiza sperme

Testovi ovulacije

Anatomija i funkcija materice i jajovoda

Laporaskopija

INSEMINACIJA je intervencija koja se obavlja u ambulantnim uslovima, a predstavlja ubacivanja,laboratorijski obrađenog uzorka sperme partnera  u matericu žene pomoću katetera u vreme ovulacije, pod uslovom da su oba jajovoda kod žene prohodna.

Inseminacija se savetuje parovima kada je:

– Umereno smanjenog broja i pokretljivosti spermatozoida
– Prisustva antitela na spermatozoide
– Kod žena sa blagim oblikom endometrioze
– Kod žena sa lošim kvalitetom cervikalne sluzi
– Kod parova sa nepoznatim uzrokom steriliteta

Utvrđeno je da je uspešnost inseminacije veća kod stimulacije ovulacije, nego u prirodnom ciklusu. Stimulacija ovulacije je blaga da ne bi došlo do razvoja većeg broja folikula- optimalan broj je dva.

Folikulometrija je ultrazvučno praćenje razvoja folikula. Optimalno je 2-3 puta učiniti folikulometriju pre same inseminacije. Vrši se pomoću ultrazvučnog aparata dva do tri puta u toku stimulacije.

Hormonske pretrage se vrše radi određivanja zrelosti jajne ćelije i određivanja “tajminga” za stop inekciju ( pregnyl) i potom inseminaciju.

Uzimanje uzorka spermatozoida, za obradu u laboratoriji, vrši se tog dana kada se intervencija i radi.

Inseminacija je bezbolna intervencija, vrši se pomoću vrlo tankog katetera koji se plasira u kanal grlića materice, a obrađeni spermatozoidi pomoću šprica ubacuju u matericu.Uspešnost ove procedure po literaturnim podacima je oko 20 posto za 3 uzastopna ciklusa.

Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i potreban Vam je izuzetno uspešan individualan i personalizovan pristup u lečenju steriliteta i vantelesnoj oplodnji, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta, uspešnim postupcima vantelesne oplodnje i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Чланак Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta – Ključ za uspešno lečenje steriliteta i trudnoću. се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>
https://drandjelic.rs/2024/01/09/dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-kljuc-za-uspesno-lecenje-steriliteta-i-trudnocu/feed/ 0
Dr Mirjana Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub.spec steriliteta i fertiliteta – Uticaj životne sredine i hrane na sterilitet. https://drandjelic.rs/2023/12/28/dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-uticaj-zivotne-sredine-i-hrane-na-sterilitet/ https://drandjelic.rs/2023/12/28/dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-uticaj-zivotne-sredine-i-hrane-na-sterilitet/#respond Thu, 28 Dec 2023 09:50:12 +0000 https://drandjelic.rs/?p=102202 Чланак Dr Mirjana Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub.spec steriliteta i fertiliteta – Uticaj životne sredine i hrane na sterilitet. се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>

Dr Mirjana Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub.spec steriliteta i fertiliteta – Uticaj životne sredine i hrane na sterilitet.

Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i potreban Vam je izuzetno uspešan individualan i personalizovan pristup u lečenju steriliteta i vantelesnoj oplodnji, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta, uspešnim postupcima vantelesne oplodnje i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Postoje materije od kojih su napravljeni predmeti široke potrošnje ili su sadržane u preparatima koje svakodnevno ili često upotrebljavamo, a koje su štetne i koje mogu da ugroze naše zdravlje. Obično su takve materije sakrivene iza imena i oznaka koje mogu da rastumače samo stručnjaci. Ima ih u mnogim hemijskim preparatima: od kozmetičkih proizvoda, pa do plastike od koje se prave bebi flašice i dečije igračke. Ove štetne materije imaju uticaja na kritične faze života, kao što je trudnoća, rano detinjstvo ili period adolescencije. Javnost je delimično upoznata s time, ali se tome nije pridavao neki veliki značaj.

Kako se endokrini distruptori, odnosno štetne materije, ponašaju kada uđu u naše telo?

„Endokrini disruptori su hemijska jedinjenja ili njihove smeše koje su nastale veštačkim putem i nalaze se u spoljnoj sredini, a ulazeći u organizam čoveka putem predmeta široke potrošnje izazivaju različite poremećaje ili oboljenja tako što imitiraju dejstvo hormona. Da bi se izbegle spekulacije i paušalne ocene značaja ove teme, 2009. godine je organizovan ekspertski tim na nivou Međunarodne asocijacije endokrinologa sa ciljem ispitivanja stvarnog značaja ove teme za čovečanstvo. Došlo se do zapanjujućih rezultata.“

Kakvi su rezultati?

 „Mnogi endokrini distruptori prave ogroman disbalans u endokrinom sistemu čoveka na više načina. Mada po strukturi ove materije nisu ni slične hormonima, one ipak uspevaju da se „priključe” na hormonske receptore na ćelijskim membranama, ili na membranama nukleusa, ili da se vežu za proteine koji prenose prave hormone kroz cirkulaciju ili kroz tkiva. Na ove, ali i na još nedovoljno poznate načine, deluju isto kao estrogeni, androgeni, kortikosteroidni hormoni ili pak blokiraju dejstvo ovih hormona. Te štetne materije mogu da menjaju ekspresiju gena (proces kojim se informacija gena koristi za sintezu biohemijskog materijala) i tako se objašnjava epigenetsko dejstvo na pojavu nekih oboljenja. Da razjasnim, epigenetsko dejstvo predstavlja nasledne promene u fenotipu ili na genu, izazvane mehanizmima različitim od mutacija. Takve promene mogu biti vidljive nakon nekoliko generacija ćelija, ili čak više generacija živih bića.“

Koje su to materije koje izazivaju ove promene?

„Najčešći endokrini distruptori su ftalati ako isparljive tečnosti koje se dodaju plastici polimera za povećanje njihove elastičnosti. Takođe su poznati kao plastifikatori ili omekšivači. To znači da se nalaze u gotovo svemu što nas okružuje. Sledeća materija je bisfenol A (BPA) hemijski spoj koji se uglavnom koristi za proizvodnju polikarbonatne plastike i poliepoksida.“

Američka administracija za hranu i lekove (FDA) je objavila izveštaj u kojem izražava zabrinutost oko izlaganja fetusa, beba i male dece toj materiji (BPA) jer uzrokuje negativne posledice za razvoj.

„Ove materije dovode do sindroma policističnih jajnika kod osoba koje imaju genetsku predispoziciju za ovaj hormonski poremećaj. Posebno se ovde misli na BPA koji deluje u prenatalnom, ranom postnatalnom životu kao i tokom ranog pubertetskog razvoja. BPA se vezuju za androgenske receptore i dovode organizam u stanje viška androgena (muških polnih hormona), pa u malim dozama pojačavaju dejstvo estrogena, a u velikim blokiraju njihovo dejstvo. Krivci su i za povišenu insulinsku rezistenciju kao i za gojaznost, kardiovaskularna oboljenja i šećernu bolest. BPA se nalaze u nekvalitetnoj plastici koja se koristi u domaćinstvu, ali i u flašicama za bebe.“

Koje su to materije koje su u kozmetičkim proizvodima koje mogu da budu opasne po zdravlje?

„Butil propilparaben. Naime, parabeni (konzervansi, efikasni u sprečavanju razvoja bakterija i gljivica), koji se često nalaze u kremama za telo i kupkama, veoma su jaki endokrini distruptori koji dovode do prevremenog prestanka rada jajnika ili do takozvane rane menopauze. Zabrinjavajući su podaci da izloženost ovim štetnim materijama ima ogromne negativne efekte na naše potomstvo i to ne samo na prvo nego na više narednih pokolenja.“

Da li to znači da takve materije mogu da utiču i na sve veću pojavu steriliteta?

„U poslednjih nekoliko decenija znatan je porast broja infertilnih žena kod kojih je dokazana endometrioza, misteriozna bolest kojoj se ne zna uzrok. Dokazano je u mnogim naučnim studijama, koje je objavila ekspertska grupa, da je kod ovih žena dokazano prisustvo ftalata (koji se nalaze u brojnoj medicinskoj potrošnoj robi: rukavice, dezinficijensi, osveživači vazduha, medicinski tekstil…) Pored navedenih oboljenja postoje podaci da endokrini distruptori dovode do hormonski zavisnih karcinoma, ali i do neurodegenerativnih oboljenja.“

Ovi i slični podaci navode na razmišljanje… Da li mi sečemo granu na kojoj sedimo?

„Da, zaista se treba upitati da li je ljudska civilizacija dostigla nivo tehničko-tehnološkog razvoja koji limitira dalji opstanak ljudske rase. Hemijske materije koje su proizvod savremene civilizacije dovode do sve većeg procenta sterilnih brakova i do pojave karcinoma kod mladih, za reprodukciju sposobnih ljudi. Da bi se sprečila katastrofa svetskih razmera, pored stručnjaka, koji su ipak samo veoma mala grupa pojedinaca, svuda u svetu se organizuju nevladine organizacije koje značajno utiču na donošenje zakona i pravilnika o upotrebi i ispitivanju tzv. hemikalija koje izazivaju zabrinutost.“

Poštovane pacijentkinje obaveštavamo Vas da je dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalizacijaliste steriliteta i fertiliteta, ovlaščena i obavlja postupke vantelesne oplodnje iz Nacionalnog program Vantelesne oplodnje finansiran od strane RFZO u saradnji sa Specijalnom ginekološkom bolnicom Ferona iz Novog Sada. Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i ispunjavate neophodne uslove za Nacionalni program za sve informacije kontaktirajte polikliniku Anđelić i saradnici

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Lečenje steriliteta

Pod bračnom neplodnošću podrazumeva se je neuspeh ostvarivanja potomstva posle 1 godine nezaštićenog seksualnog odnosa. U stručnoj literaturi koriste se dva termina: sterilitet i infertilitet.  U anglo-saksonskoj literaturi ove reči su sinonimi, dok se u domaćoj literaturi pod infertilitetom podrazumeva nemogućnost dobijanja živog potomstva, a pod sterilitetom, nemogućnost ostvarivanja trudnoće.

Neplodnost pogađa oko 10 – 15% od reproduktivno sposobnih parova. Njena ukupna prevalenca je bila stabilna tokom proteklih 50 godina, međutim, došlo je do promene u etiologiji kao i u starosti pacijenata. Kako se životni vek žene produžava, povećava se i prosečna starost prvorotki te se učestalost neplodnosti takođe povećava.

Fertilitet se definiše kao sposobnost reprodukcije ili stanja plodnosti. Ovaj termin treba razlikovati od fekundabiliteta, koji označva verovatnoću postizanja trudnoće u toku jednog meseca. Fekunditet, je sposobnost da se dobije živo novorođenče iz jednog menstrualnog ciklusa. Stopa fekundabilnosti u opštoj populaciji reproduktivno sposobnih stanovnika je prilično konstantna i iznosi oko 0,22 mesečno, procenjena stopa fekunditeta je 0,15-0,18 mesečno, što predstavlja kumulativni stopu trudnoće od 90% godišnje.

U društvima u kojima je prioritet profesionalna afirmacija i napredak u karijeri ispred ostvarivanja potomstva, žene odlažu rađanje do svojih 30-ih godina, pa čak i 40-ih godina. Kao rezultat ovog sociološkog trenda, ove žene imaju više poteškoća u ostvarivanju trudnoće i imaju povećani rizik od pobačaja. Zato je stopa fekundabiliteta viša kod mlađih žena i niža kod starijih žena. Zbog toga se dijagnostički protokoli moraju individualizovati u odnosu na starost žene.Tako da savetovati i 40-godišnju ženu da čeka godinu dana pre nego što traže razlog neplodnosti je neprikladno. Kod žena starijih od 35 godina, mudro je izvršiti kompletnu procenu fertilnosti nakon 4-6 meseci neuspešnih pokušaja da zatrudni jer njihov odgovor na lečenje može da bude suboptiman zbog smanjene rezerve jajnika, a i verovatnoća od drugih oboljenja reproduktivnog trakta je veća (tubarni faktor, endometrioza…).

Asistirane reproduktivne tehnologije (ART) za sterilne parove imaju visoku stopu uspešnosti, ali imaju zdravstveni rizik u smislu ovarijalnog hiperstimulacionog sindroma i multiple trudnoće, kao i visoke cene koštanja. Raznolikost karakteristika pacijenata kao i odgovora na ART dovodi do potrebe individualizacije dijagnostičkih i terapijskih pristupa u cilju optimalizacije efikasnosti i sigurnosti ishoda. Napredak u razumevanju uzroka steriliteta kao i napredak u ART olakšao je razvoj dijagnostičkih procedura, prognostičkih modela i protokola lečenja.

HSG  je provera prohodnosti jajovoda. U toku lečenja steriliteta jedna od najvažnijih stvari je provera prohodnosti jajovoda. Provera prohodnosti jajovoda ima smisla samo kod parova gde je spermogram zadovoljavajući. Do skoro je jedini način sprovođenja ove procedure bio pod kontrolom rentgena. U Ordinaciji Anđelić prednost dajemo ultrazvučnoj proceduri u analgosedaciji. Pošto ultrazvučni talasi nisu štetni, a ova procedura se može ponavljati bez opasnosti po zdravlje pacijentkinja.

Individualizacija dijagnostičkih protokola

Odgovarajuća detekcija postojećih stanja ili oboljenja koje dovode do stereliteta dovodi do individualizacije primene protokola i maksimalizacije uspeha ART-a.

Klinička evauluacija sterilnih parova mogu se grupisati u četiri kategorije:

Analiza sperme

Testovi ovulacije

Anatomija i funkcija materice i jajovoda

Laporaskopija

INSEMINACIJA je intervencija koja se obavlja u ambulantnim uslovima, a predstavlja ubacivanja,laboratorijski obrađenog uzorka sperme partnera  u matericu žene pomoću katetera u vreme ovulacije, pod uslovom da su oba jajovoda kod žene prohodna.

Inseminacija se savetuje parovima kada je:

– Umereno smanjenog broja i pokretljivosti spermatozoida
– Prisustva antitela na spermatozoide
– Kod žena sa blagim oblikom endometrioze
– Kod žena sa lošim kvalitetom cervikalne sluzi
– Kod parova sa nepoznatim uzrokom steriliteta

Utvrđeno je da je uspešnost inseminacije veća kod stimulacije ovulacije, nego u prirodnom ciklusu. Stimulacija ovulacije je blaga da ne bi došlo do razvoja većeg broja folikula- optimalan broj je dva.

Folikulometrija je ultrazvučno praćenje razvoja folikula. Optimalno je 2-3 puta učiniti folikulometriju pre same inseminacije. Vrši se pomoću ultrazvučnog aparata dva do tri puta u toku stimulacije.

Hormonske pretrage se vrše radi određivanja zrelosti jajne ćelije i određivanja “tajminga” za stop inekciju ( pregnyl) i potom inseminaciju.

Uzimanje uzorka spermatozoida, za obradu u laboratoriji, vrši se tog dana kada se intervencija i radi.

Inseminacija je bezbolna intervencija, vrši se pomoću vrlo tankog katetera koji se plasira u kanal grlića materice, a obrađeni spermatozoidi pomoću šprica ubacuju u matericu.Uspešnost ove procedure po literaturnim podacima je oko 20 posto za 3 uzastopna ciklusa.

Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i potreban Vam je izuzetno uspešan individualan i personalizovan pristup u lečenju steriliteta i vantelesnoj oplodnji, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta, uspešnim postupcima vantelesne oplodnje i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Чланак Dr Mirjana Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub.spec steriliteta i fertiliteta – Uticaj životne sredine i hrane na sterilitet. се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>
https://drandjelic.rs/2023/12/28/dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-uticaj-zivotne-sredine-i-hrane-na-sterilitet/feed/ 0
Dr Mirjana Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub.spec steriliteta i fertiliteta – Sterilitet i sindrom policističnih jajnika PCOS https://drandjelic.rs/2023/12/25/dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-sterilitet-i-sindrom-policisticnih-jajnika-pcos/ https://drandjelic.rs/2023/12/25/dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-sterilitet-i-sindrom-policisticnih-jajnika-pcos/#respond Mon, 25 Dec 2023 09:39:09 +0000 https://drandjelic.rs/?p=102132 Чланак Dr Mirjana Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub.spec steriliteta i fertiliteta – Sterilitet i sindrom policističnih jajnika PCOS се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>

Dr Mirjana Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub.spec steriliteta i fertiliteta – Sterilitet i sindrom policističnih jajnika PCOS

Ukoliko Vam je dijagnostikovan sindrom policističnih jajnika PCOS i potreban izuzetno uspešan individualni i personalizovani pristup u lečenju, zakažite pregled kod dr Mirjane Anđelić,  lekara sa višedecenijskim iskustvom u uspešnm dijagnostikovanju i lečenju sindrom policističnih jajnika,

kod velikog broja pacijentkinja u Srbiji i inostranstvu.

 Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Sindrom policističnih jajnika – PCOS sindrom

Sindrom policističnih jajnika (Engl. Polycistic ovary syndrome, PCOS) je skup simptoma i znakova koji su prvi opisali naučnici Stein i Leventhal još 1935.godine kao oboljenje koje se nalazi samo kod žena a karakterišu ih uvećani jajnici, muški tip maljavosti, izostanak ovulacije i gojaznost.

U svojoj onovi PCOS ima endokrinološki poremećaj, a osnovne kliničke manifestacijesu :

policistično izmenjeni jajnici, hirzutizam, hiperandrogenemija, poremećaj menstrualnih ciklusa (MC) i ovulatorne funkcije jajnike.

Sve navedene karakteristike se u svakom pojedinačnom slučaju ispoljavaju na različiti način što utiče na raznolikost kliničke slike. Zna se da životna dob ima veliki značaj u isoljavanju ovog sindroma. Spoljašnjih faktori mogu menjati (npr. dijetom regulisana telesna težina može dovesti do “remisije” tj, mirovanja bolesti) pojedine elemente kliničke slike.

Do nedavno je smatrano da su jedine posledice koje PCOS infertilitet, , a tokom trudnoće gestacijski dijabetes, preeklampsija i prevremeni porođaj.

Međutim, nakon otkrića insulinske rezistencije (IR) i činjenice da se ona često javlja u PCOS, ovaj sindrom je prepoznat kao stanje koje ugrožava kardiovaskularni aparat i znatno povećava mogćnost nastanka karcinoma. Pored navedenog PCOS, ima značajan uticaj na psihičko stanje, kao i na kvalitet života, naročito ako se uzme u obzir da se najčešće radi o mladim ženama u reproduktivnom životnom dobu. 

Obzirom na sve navedeno, važno je što ranije postaviti dijagnozu PCOS u životu žene, što se u poslednje vreme pokušava učiniti genetskim testovima još u detinjstvu.

PCOS u adolescenciji:

menstrualni poremećaj

akne • hirzutizam

(gojaznost)

depresija i poremećaj u komunikaciji i socijalizaciji PCOS u odraslom dobu:

Infertilitet

Poremećaj menstrualnog ciklusa

Metaboli; sindrom

Izražen PMS

Problemi sa kontracepcijom PCOS u perimenopauzi:

Metabolički sindrom (gojaznost, poremećaj masti, IR ili DM tipII)

Poremećaj ciklusa ( Obilna dugotrajna krvarenja sa periodima izostanka menstruacije)

Ca materice

Ca dojke

Visok KP i druge kardiološke bolesti.

Ukoliko Vam je dijagnostikovan sindrom policističnih jajnika PCOS i potreban izuzetno uspešan individualni i personalizovani pristup u lečenju, zakažite pregled kod dr Mirjane Anđelić,  lekara sa višedecenijskim iskustvom u uspešnm dijagnostikovanju i lečenju sindrom policističnih jajnika,

kod velikog broja pacijentkinja u Srbiji i inostranstvu.

 Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Чланак Dr Mirjana Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub.spec steriliteta i fertiliteta – Sterilitet i sindrom policističnih jajnika PCOS се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>
https://drandjelic.rs/2023/12/25/dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-sterilitet-i-sindrom-policisticnih-jajnika-pcos/feed/ 0
Dr Mirjana Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta – TV K1 – Emisija – Ako progovorim – Balansirani hormoni i vantelesna oplodnja https://drandjelic.rs/2023/12/21/dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-tv-k1-emisija-ako-progovorim-balansirani-hormoni-i-vantelesna-oplodnj/ https://drandjelic.rs/2023/12/21/dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-tv-k1-emisija-ako-progovorim-balansirani-hormoni-i-vantelesna-oplodnj/#respond Thu, 21 Dec 2023 10:13:13 +0000 https://drandjelic.rs/?p=102022 Чланак Dr Mirjana Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta – TV K1 – Emisija – Ako progovorim – Balansirani hormoni i vantelesna oplodnja се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>

Dr Mirjana Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva – TV K1 – Emisija Ako progovori – Balansirani hormoni  vantelesna oplodnja

O balansu hormona i vantelesnoj oplodnji,  u emisiji Ako progovorim, autorke i voditeljke Goce Tržan, razgovarali,

– Dr Mirjana Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub.spec steriliteta i fertiliteta,

Doc. endokrinolog dr Jelica Bjekrić

Manekenka Ivana Korab

Autorka i voditeljka Goca Tržan

TV K1

Emitovano  18.12.2023. godine

Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i potreban Vam je izuzetno uspešan individualan i personalizovan pristup u lečenju steriliteta i vantelesnoj oplodnji, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta, uspešnim postupcima vantelesne oplodnje i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Poštovane pacijentkinje obaveštavamo Vas da je dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalizacijaliste steriliteta i fertiliteta, ovlaščena i obavlja postupke vantelesne oplodnje iz Nacionalnog program Vantelesne oplodnje finansiran od strane RFZO u saradnji sa Specijalnom ginekološkom bolnicom Ferona iz Novog Sada. Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i ispunjavate neophodne uslove za Nacionalni program za sve informacije kontaktirajte polikliniku Anđelić i saradnici

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Lečenje steriliteta

Pod bračnom neplodnošću podrazumeva se je neuspeh ostvarivanja potomstva posle 1 godine nezaštićenog seksualnog odnosa. U stručnoj literaturi koriste se dva termina: sterilitet i infertilitet.  U anglo-saksonskoj literaturi ove reči su sinonimi, dok se u domaćoj literaturi pod infertilitetom podrazumeva nemogućnost dobijanja živog potomstva, a pod sterilitetom, nemogućnost ostvarivanja trudnoće.

Neplodnost pogađa oko 10 – 15% od reproduktivno sposobnih parova. Njena ukupna prevalenca je bila stabilna tokom proteklih 50 godina, međutim, došlo je do promene u etiologiji kao i u starosti pacijenata. Kako se životni vek žene produžava, povećava se i prosečna starost prvorotki te se učestalost neplodnosti takođe povećava.

Fertilitet se definiše kao sposobnost reprodukcije ili stanja plodnosti. Ovaj termin treba razlikovati od fekundabiliteta, koji označva verovatnoću postizanja trudnoće u toku jednog meseca. Fekunditet, je sposobnost da se dobije živo novorođenče iz jednog menstrualnog ciklusa. Stopa fekundabilnosti u opštoj populaciji reproduktivno sposobnih stanovnika je prilično konstantna i iznosi oko 0,22 mesečno, procenjena stopa fekunditeta je 0,15-0,18 mesečno, što predstavlja kumulativni stopu trudnoće od 90% godišnje.

U društvima u kojima je prioritet profesionalna afirmacija i napredak u karijeri ispred ostvarivanja potomstva, žene odlažu rađanje do svojih 30-ih godina, pa čak i 40-ih godina. Kao rezultat ovog sociološkog trenda, ove žene imaju više poteškoća u ostvarivanju trudnoće i imaju povećani rizik od pobačaja. Zato je stopa fekundabiliteta viša kod mlađih žena i niža kod starijih žena. Zbog toga se dijagnostički protokoli moraju individualizovati u odnosu na starost žene.Tako da savetovati i 40-godišnju ženu da čeka godinu dana pre nego što traže razlog neplodnosti je neprikladno. Kod žena starijih od 35 godina, mudro je izvršiti kompletnu procenu fertilnosti nakon 4-6 meseci neuspešnih pokušaja da zatrudni jer njihov odgovor na lečenje može da bude suboptiman zbog smanjene rezerve jajnika, a i verovatnoća od drugih oboljenja reproduktivnog trakta je veća (tubarni faktor, endometrioza…).

Asistirane reproduktivne tehnologije (ART) za sterilne parove imaju visoku stopu uspešnosti, ali imaju zdravstveni rizik u smislu ovarijalnog hiperstimulacionog sindroma i multiple trudnoće, kao i visoke cene koštanja. Raznolikost karakteristika pacijenata kao i odgovora na ART dovodi do potrebe individualizacije dijagnostičkih i terapijskih pristupa u cilju optimalizacije efikasnosti i sigurnosti ishoda. Napredak u razumevanju uzroka steriliteta kao i napredak u ART olakšao je razvoj dijagnostičkih procedura, prognostičkih modela i protokola lečenja.

HSG  je provera prohodnosti jajovoda. U toku lečenja steriliteta jedna od najvažnijih stvari je provera prohodnosti jajovoda. Provera prohodnosti jajovoda ima smisla samo kod parova gde je spermogram zadovoljavajući. Do skoro je jedini način sprovođenja ove procedure bio pod kontrolom rentgena. U Ordinaciji Anđelić prednost dajemo ultrazvučnoj proceduri u analgosedaciji. Pošto ultrazvučni talasi nisu štetni, a ova procedura se može ponavljati bez opasnosti po zdravlje pacijentkinja.

Individualizacija dijagnostičkih protokola

Odgovarajuća detekcija postojećih stanja ili oboljenja koje dovode do stereliteta dovodi do individualizacije primene protokola i maksimalizacije uspeha ART-a.

Klinička evauluacija sterilnih parova mogu se grupisati u četiri kategorije:

Analiza sperme

Testovi ovulacije

Anatomija i funkcija materice i jajovoda

Laporaskopija

INSEMINACIJA je intervencija koja se obavlja u ambulantnim uslovima, a predstavlja ubacivanja,laboratorijski obrađenog uzorka sperme partnera  u matericu žene pomoću katetera u vreme ovulacije, pod uslovom da su oba jajovoda kod žene prohodna.

Inseminacija se savetuje parovima kada je:

– Umereno smanjenog broja i pokretljivosti spermatozoida
– Prisustva antitela na spermatozoide
– Kod žena sa blagim oblikom endometrioze
– Kod žena sa lošim kvalitetom cervikalne sluzi
– Kod parova sa nepoznatim uzrokom steriliteta

Utvrđeno je da je uspešnost inseminacije veća kod stimulacije ovulacije, nego u prirodnom ciklusu. Stimulacija ovulacije je blaga da ne bi došlo do razvoja većeg broja folikula- optimalan broj je dva.

Folikulometrija je ultrazvučno praćenje razvoja folikula. Optimalno je 2-3 puta učiniti folikulometriju pre same inseminacije. Vrši se pomoću ultrazvučnog aparata dva do tri puta u toku stimulacije.

Hormonske pretrage se vrše radi određivanja zrelosti jajne ćelije i određivanja “tajminga” za stop inekciju ( pregnyl) i potom inseminaciju.

Uzimanje uzorka spermatozoida, za obradu u laboratoriji, vrši se tog dana kada se intervencija i radi.

Inseminacija je bezbolna intervencija, vrši se pomoću vrlo tankog katetera koji se plasira u kanal grlića materice, a obrađeni spermatozoidi pomoću šprica ubacuju u matericu.Uspešnost ove procedure po literaturnim podacima je oko 20 posto za 3 uzastopna ciklusa.

Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i potreban Vam je izuzetno uspešan individualan i personalizovan pristup u lečenju steriliteta i vantelesnoj oplodnji, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta, uspešnim postupcima vantelesne oplodnje i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Чланак Dr Mirjana Anđelić, spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta – TV K1 – Emisija – Ako progovorim – Balansirani hormoni i vantelesna oplodnja се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>
https://drandjelic.rs/2023/12/21/dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-tv-k1-emisija-ako-progovorim-balansirani-hormoni-i-vantelesna-oplodnj/feed/ 0
Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta – Prevencija steriliteta https://drandjelic.rs/2023/12/14/dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-prevencija-steriliteta/ https://drandjelic.rs/2023/12/14/dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-prevencija-steriliteta/#respond Thu, 14 Dec 2023 17:17:59 +0000 https://drandjelic.rs/?p=101882 Чланак Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta – Prevencija steriliteta се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta – Prevencija steriliteta

Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i potreban Vam je izuzetno uspešan individualan i personalizovan pristup u lečenju steriliteta i vantelesnoj oplodnji, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta, uspešnim postupcima vantelesne oplodnje i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Poštovane pacijentkinje obaveštavamo Vas da je dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalizacijaliste steriliteta i fertiliteta, ovlaščena i obavlja postupke vantelesne oplodnje iz Nacionalnog program Vantelesne oplodnje finansiran od strane RFZO u saradnji sa Specijalnom ginekološkom bolnicom Ferona iz Novog Sada. Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i ispunjavate neophodne uslove za Nacionalni program za sve informacije kontaktirajte polikliniku Anđelić i saradnici

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Lečenje steriliteta

Pod bračnom neplodnošću podrazumeva se je neuspeh ostvarivanja potomstva posle 1 godine nezaštićenog seksualnog odnosa. U stručnoj literaturi koriste se dva termina: sterilitet i infertilitet.  U anglo-saksonskoj literaturi ove reči su sinonimi, dok se u domaćoj literaturi pod infertilitetom podrazumeva nemogućnost dobijanja živog potomstva, a pod sterilitetom, nemogućnost ostvarivanja trudnoće.

Neplodnost pogađa oko 10 – 15% od reproduktivno sposobnih parova. Njena ukupna prevalenca je bila stabilna tokom proteklih 50 godina, međutim, došlo je do promene u etiologiji kao i u starosti pacijenata. Kako se životni vek žene produžava, povećava se i prosečna starost prvorotki te se učestalost neplodnosti takođe povećava.

Fertilitet se definiše kao sposobnost reprodukcije ili stanja plodnosti. Ovaj termin treba razlikovati od fekundabiliteta, koji označva verovatnoću postizanja trudnoće u toku jednog meseca. Fekunditet, je sposobnost da se dobije živo novorođenče iz jednog menstrualnog ciklusa. Stopa fekundabilnosti u opštoj populaciji reproduktivno sposobnih stanovnika je prilično konstantna i iznosi oko 0,22 mesečno, procenjena stopa fekunditeta je 0,15-0,18 mesečno, što predstavlja kumulativni stopu trudnoće od 90% godišnje.

U društvima u kojima je prioritet profesionalna afirmacija i napredak u karijeri ispred ostvarivanja potomstva, žene odlažu rađanje do svojih 30-ih godina, pa čak i 40-ih godina. Kao rezultat ovog sociološkog trenda, ove žene imaju više poteškoća u ostvarivanju trudnoće i imaju povećani rizik od pobačaja. Zato je stopa fekundabiliteta viša kod mlađih žena i niža kod starijih žena. Zbog toga se dijagnostički protokoli moraju individualizovati u odnosu na starost žene.Tako da savetovati i 40-godišnju ženu da čeka godinu dana pre nego što traže razlog neplodnosti je neprikladno. Kod žena starijih od 35 godina, mudro je izvršiti kompletnu procenu fertilnosti nakon 4-6 meseci neuspešnih pokušaja da zatrudni jer njihov odgovor na lečenje može da bude suboptiman zbog smanjene rezerve jajnika, a i verovatnoća od drugih oboljenja reproduktivnog trakta je veća (tubarni faktor, endometrioza…).

Asistirane reproduktivne tehnologije (ART) za sterilne parove imaju visoku stopu uspešnosti, ali imaju zdravstveni rizik u smislu ovarijalnog hiperstimulacionog sindroma i multiple trudnoće, kao i visoke cene koštanja. Raznolikost karakteristika pacijenata kao i odgovora na ART dovodi do potrebe individualizacije dijagnostičkih i terapijskih pristupa u cilju optimalizacije efikasnosti i sigurnosti ishoda. Napredak u razumevanju uzroka steriliteta kao i napredak u ART olakšao je razvoj dijagnostičkih procedura, prognostičkih modela i protokola lečenja.

HSG  je provera prohodnosti jajovoda. U toku lečenja steriliteta jedna od najvažnijih stvari je provera prohodnosti jajovoda. Provera prohodnosti jajovoda ima smisla samo kod parova gde je spermogram zadovoljavajući. Do skoro je jedini način sprovođenja ove procedure bio pod kontrolom rentgena. U Ordinaciji Anđelić prednost dajemo ultrazvučnoj proceduri u analgosedaciji. Pošto ultrazvučni talasi nisu štetni, a ova procedura se može ponavljati bez opasnosti po zdravlje pacijentkinja.

Individualizacija dijagnostičkih protokola

Odgovarajuća detekcija postojećih stanja ili oboljenja koje dovode do stereliteta dovodi do individualizacije primene protokola i maksimalizacije uspeha ART-a.

Klinička evauluacija sterilnih parova mogu se grupisati u četiri kategorije:

Analiza sperme

Testovi ovulacije

Anatomija i funkcija materice i jajovoda

Laporaskopija

INSEMINACIJA je intervencija koja se obavlja u ambulantnim uslovima, a predstavlja ubacivanja,laboratorijski obrađenog uzorka sperme partnera  u matericu žene pomoću katetera u vreme ovulacije, pod uslovom da su oba jajovoda kod žene prohodna.

Inseminacija se savetuje parovima kada je:

– Umereno smanjenog broja i pokretljivosti spermatozoida
– Prisustva antitela na spermatozoide
– Kod žena sa blagim oblikom endometrioze
– Kod žena sa lošim kvalitetom cervikalne sluzi
– Kod parova sa nepoznatim uzrokom steriliteta

Utvrđeno je da je uspešnost inseminacije veća kod stimulacije ovulacije, nego u prirodnom ciklusu. Stimulacija ovulacije je blaga da ne bi došlo do razvoja većeg broja folikula- optimalan broj je dva.

Folikulometrija je ultrazvučno praćenje razvoja folikula. Optimalno je 2-3 puta učiniti folikulometriju pre same inseminacije. Vrši se pomoću ultrazvučnog aparata dva do tri puta u toku stimulacije.

Hormonske pretrage se vrše radi određivanja zrelosti jajne ćelije i određivanja “tajminga” za stop inekciju ( pregnyl) i potom inseminaciju.

Uzimanje uzorka spermatozoida, za obradu u laboratoriji, vrši se tog dana kada se intervencija i radi.

Inseminacija je bezbolna intervencija, vrši se pomoću vrlo tankog katetera koji se plasira u kanal grlića materice, a obrađeni spermatozoidi pomoću šprica ubacuju u matericu.Uspešnost ove procedure po literaturnim podacima je oko 20 posto za 3 uzastopna ciklusa.

Ukoliko se suočavate sa problemom steriliteta i potreban Vam je izuzetno uspešan individualan i personalizovan pristup u lečenju steriliteta i vantelesnoj oplodnji, zakažite konsultacije kod dr Mirjane Anđelić, lekara sa višedecenijskim uspehom u lečenju steriliteta, uspešnim postupcima vantelesne oplodnje i vođenju trudnoća kod velikog broja parova u zemlji i inostranstvu.

Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, subspecijalista steriliteta i fertiliteta

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

Email: ordinacija@drandjelic.rs

Poliklinika Anđelić i saradnici

Bulevar Evrope 2a

Novi Sad

Чланак Dr Mirjana Anđelić spec. ginekologije i akušerstva, sub. spec. steriliteta i fertiliteta – Prevencija steriliteta се појављује прво на Poliklinika Anđelić i saradnici.

]]>
https://drandjelic.rs/2023/12/14/dr-mirjana-andjelic-spec-ginekologije-i-akuserstva-sub-spec-steriliteta-i-fertiliteta-prevencija-steriliteta/feed/ 0