usluge

Ginekološke intervencije

Ginekološke intervencije, operacije u TIVA (totalna intravenska anestezija) i lokalnoj analgeziji:

 • eksplorativne kiretaže
 • biopsije
 • skidanje kondiloma
 • polipektomija kanala grlića materice
 • serklaž
 • laparoskopija
 • histeroskopija
 • LOOP
 • punkcija ciste
 • incizija bartonlijeve žlezde
 • stavljanje i uklanjanje spirale
 • labioplastika
 • vaginoplastika-vaginalna rejuvenacija
 • himenoplastika

OPERATIVNI ZAHVATI:

Odlukom mr sci dr Mirjane Anđelić, od aprila 2021. godine, u ginekološkoj ordinaciji Anđelić, ne vrše se prekidi trudnoća.

Eksplorativna kiretaža je intervencija koja se radi kada je potreban materijal sa materice i grlića u cilju postavljanja definitivne dijagnoze kod produženih krvarenja, krvarenja u postmenopauzi i sl, ali i u svim nedovoljno jasnim situacijama. Intervencija se radi u opštoj anesteziji, traje oko 15 min, a u bolnici se ostaje svega 1-2h.

Biopsija grlića materice predstavlja intervenciju kojom se uzima uzorak tkiva sa sumnjivih mesta na grliću materice, a koja su prethodno otkrivena kolposkopskim pregledom.

Polipektomija kanala grlića materice predstavlja intervenciju kojom se uklanja polip iz kanala grlića materice. Dobijeni isečak tkiva se šalje na patohistološki pregled. Intervencija se radi u opštoj ili lokalnoj anesteziji, traje oko 15 min, a u bolnici se ostaje svega 1-2h.

Serklaž spada u akušerske intervencije koje se primenjuju u cilju održavanja trudnoće, kada postoje indikacije za njegovu primenu. To je šivenje grlića materice koje je na srpskom rečeno popustilo (postalo insuficijentno), i nema svoju funkciju.  Serklaž ili šivenje grlića materice se radi po jednim autorima do 24. nedelje trudnoće, po drugima do kraja trudnoće. Takođe postoji klasično šivenje grlića materice gde se ušiva grlić u predelu unutrašnjeg materičnog ušća,  koje je i „popustilo“, kružno jednim produžnim šavom.

Histeroskopija je endoskopska metoda kojom se uz pomoć tankih optičkih instrumenata i svetala ulazi u materičnu duplju, pregleda se materična šupljina i po potrebi odstranjuju patološki nalazi. Uz pomoć optike i svetla sagleda se materična duplja i uočene promene: urođene pregrade, miomi, polipi, hiperplastični endometri, karcinom, zaostale spirale.

Laparoskopija je endoskopska metoda koja omogućava vizuelizaciju i neposredan uvid morfologije unutrašnjih genitalnih organa i male karlice. Laparaskopija predstavlja „zlatni standard“ u svetskoj operativnoj ginekologiji. Umesto klasičnog operativnog reza kroz 3 do 4 incizije promera 0,5 cm do 1 cm, uvode se instrumenti debljine nekoliko mm i kamera pomoću koje se cela procedura prikazuje na ekranu.

Uklanjanje kondiloma –  Odluka o načinu uklanjanja kondiloma se donosi na osnovu njihovog izgleda, pozicije, rasporeda. Mogu se uklanjati lekovima, hirurškim putem, laserom ili radiotalasima. Uklanjanje kondiloma se radi dosta uspešno, ali ne postoji lek koji će zauvek odstraniti HPV virus iz organizma.

LOOP – Ovom intervencijom se otklanjaju promene koje se zovu displazije ili neoplazije, a skraćeno se obeležavaju sa CIN (cervikalna intraepitelna neoplazija). To su stanja koja po svojoj genezi prethode karcinomu, te njihovim ukljanjanjem sprečavamo nastanak istog. Intervencija se sprovodi u opštoj anesteziji, traje nekoliko minuta, a pacijenkinja je sposobna za svakodnevne obaveze već istog dana, i hospitalizacija nije neophodna. Dobijeni isečak tkiva se šalje na patohistološki pregled. Od ovog nalaza zavisi da li je LOOP definitivna procedura ili se mora ponoviti ili sleduje neka od radikalnijih intervencija.

Punkcija ciste – Ciste predstavljaju šupljine ispunjene tečnošću, koje se stvaraju na jajnicima ili oko njih usled poremećaja hormonalne ravnoteže u organizmu. Ukoliko cista ispunjava ultrazvučne i laboratorijske uslove (uredni tumor markeri) one se mogu punktirati. Ovom intervencijom se transvaginalno ili transabdominalno prazni sadržaj ciste koji se potom šalje na citološke i bakteriološke preglede.

Incizija bartonlijeve žlezde – Za upalu Bartolinijeve železde je karakterističan otok, bolno osetljiv na dodir, a lečenje se sastoji u pražnjenju gnojnog sadržaja koji nastaje kao posledica upale. Intervencija se radi u opštoj anesteziji, traje oko 15 min, a u bolnici se ostaje svega 1-2h.

Stavljanje i uklanjanje spirale – Intrauterini uložak (spirala) je jedan od vidova kontracepcije. Stavljanje i skidanje spirale se obavlja u toku menstrualnog krvarenja.

Labioplastika – Prevelike i/ili asimetrične stidne usne mogu dovesti do neprijatnosti u toku održavanja higijene, tokom sportskih aktivnosti ili seksualnih odnosa. Labioplastika je operacija kojom se koruguje izgled, odnosno redukuju male i velike stidne usne, koje su nezadovoljavajuće veličine ili izgleda. Kada su male stidne usne veće od velikih, dolazi do prominiranja i protruzije, što u zavisnosti od stepena veličine (hipertrofije), donosi osim esteskih smetnji i do neprijatnosti i nelagodnosti i u svakodnevnom životu, higijeni (naročito u danima menstruacije), sportu (na primer biciklizmu), ocrtavanju ispod odeće (u kupaćem kostimu) ili bola u toku seksualnih odnosa. Češći su zahtevi za operaciju malih, nego velikih stidnih usana, a moguće ih je uraditi i zajedno, u jednom operativnom postupku. Korekcija stidnih usana se radi isključivo kod odraslih, punoletnih osoba, kod kojih je završen period rasta i razvoja genitalija. Veoma je važno da je osoba koja želi labioplastiku potpuno uverena u svoju odluku i da je to sama odlučila, a nikako na nagovor drugih, čak i bliskog okruženja.

Vaginoplastika-vaginalna rejuvenacija je hirurški zahvat kojim se koriguje proširenje vagine, koje je posledica gubitka elastičnosti tkiva. Najčešće se javlja kod žena nakon porođaja, ali može i da se javi kao zahtev za suženjem vaginalnog otvora kao preduslovom za poboljšanje seksualnog života i povećanjem uživanja u toku seksualnog odnosa. Vaginalna rejuvenacija može da leči i inkontinenciju-nesposobnost zadržavanja mokraće, naročito pri kijanju i kašljanju. Pri ovakvoj intervenciji, može se ukloniti i ožiljak nastao kao posledica epiziotomije-reza koji se izvodi pri porođaju, radi proširenja porođajnog kanala.

Himenoplastika je hiruški zahvat kojim se vraća stanje himena-devičnjaka u prvobitno stanje, tj u stanje pre prvog seksualnog vaginalnog odnosa. Ove intervencije se izvode relativno retko, kada se očekuje da žena bude nevina, uglavnom u sredinama gde se rešavaju etički i običajni, a ne funkcionalni i estetski problemi. Nakon operacije, prvi seksualni odnos tj defloraciju prati obilnije krvarenje, izraženije nego pri prokidanju prirodnog himena.

kontakt informacije

Posvećenost je osobina koja pravi razliku

Adresa

Bulevar Evrope 2a
Novi Sad

}

Radno vreme

Ponedeljak-Utorak: 14:00-20:00

Sreda-Petak: 09:00-16:00

Subota i Nedelja: neradan dan

„Poliklinika Anđelić i saradnici” je mesto na kome ćete se pre svega osećati opušteno i prijatno i gde ćete dobiti besprekornu lekarsku uslugu. Budućnost vidimo u daljem stručnom usavršavanju i uvođenju najsavremenije opreme, prateći svetske standarde moderne medicine."