usluge

Ginekološki pregledi

Kompletan ginekološki pregled (paket) sastoji se iz sledećih dijagnostičkih procedura:

 1. Razgovor sa pacijentkinjom – anamneza – sadašnje tegobe koje oseća

Tegobe koje zahtevaju kompletan ginekološki pregled mogu biti: naglo ili postepeno nastali bolovi u maloj karlici, krvavljenje koje nije uobičajeno, naročito posle odnosa ili posle kašnjenja ciklusa,pojačana sekrecija iz vagine, kašnjenje menstruacije, bolni i obilni ciklusi, neredovni ciklusi, trudnoća, krvavljenje u menopauzi, nemogućnost začeća. Takođe, pregled se savetuje i kao redovan godišnji pregled preventivno, kada nema tegoba.

 1. Lična i porodična anamneza – prethodna oboljenja ili bolesti članova porodice

Lična anamneza su podaci o menstrualnim ciklusima, o porodjajima, pobačajima, prethodnim ginekološkim lečenjima i intervencijama. Porodična anamneza se odnosi na bolesti članova porodice u smislu maligniteta ili naslednih poremećaja.

  1. Ginekološki pregled sa kolposkopijom, brisevima – papanikolau i vaginalni sekret i ultrazvučnim pregledom male karlice

  Kompletan ginekološki pregled obuhvata: pregled spoljnih genitalija pomoću kolposkopa (instrumenta koji uveličava sliku), pregled zidova vagine pomoću spekuluma i kolposkopa, pregled grlića pod kolposkopom uz premazivanje površine grlića razblaženim rastvorom sirćetne kiseline i lugolovog rastvora i uzimanje papanikolau brisa i vaginalnog sekreta,bimanuelni pregled ginekologa kojim se pregledavaju karakteristike grlića, tela materice, jajovoda i jajnika, ultrazvučni pregled male karlice vaginalnom sondom ili sondom preko trbuha uz napunjenu bešiku, kada se sagledava unutrašnjost materice-endometrijum kao i struktura i veličina jajnika.

  1. Završno mišljenje i prepisivanje terapije

  Na osnovu dobijenih podataka donosi se zaključak o trenutnom zdravstvenom stanju genitalnog trakta žene, ali je pregled kompletno završen tek po dobijanju rezultata papanikolau brisa i brisa vaginalnog sekreta, kada se prepisuje odgovarajuća terapija.

  1. Dopunske dijagnostičke procedure

  Posle kompletnog ginekološkog pregleda mogu se uraditi analize iz krvi (hormoni ili tumor markeri), zatim brisevi iz grlića na bakterije, chlamidiu, mycoplasmu i ureaplasmu, pregled dojki ultrazvukom ili mamografijom, ultrazvuk u ranoj trudnoći, double i triple test u trudnoći, ekspertni ultrazvuk u 20-23-oj nedelji treudnoće. Takodje može biti uradjena intervencija ukalnjanja kondiloma kao i biopsija sa sumnjive promene na grliću. Po potrebi i MSCT/MR male karlice.

  kontakt informacije

  Posvećenost je osobina koja pravi razliku

  Adresa

  Bulevar Evrope 2a
  Novi Sad

  }

  Radno vreme

  Ponedeljak-Utorak: 14:00-20:00

  Sreda-Petak: 09:00-16:00

  Subota i Nedelja: neradan dan

  „Poliklinika Anđelić i saradnici” je mesto na kome ćete se pre svega osećati opušteno i prijatno i gde ćete dobiti besprekornu lekarsku uslugu. Budućnost vidimo u daljem stručnom usavršavanju i uvođenju najsavremenije opreme, prateći svetske standarde moderne medicine."