usluge

Juvenilna ginekologija

Svi roditelji žele da im deca budu zdrava. Posebna briga odnosi se na reproduktivno zdravlje devojčica, a ono se može pratiti od rođenja, tokom detinjstva, tokom puberteta i u adolescenciji. I najmanje odstupanje od očekivanog stanja, kod roditelja budi uznemirenost i brigu.

Pojava vaginalnog isčetka, bol, peckanje u predelu genitalija, kod devojčica je bezazleno stanje koje se lako leči, ali zato slepljene stidne usnice mogu da predstavljaju spoljašnji znak agenezije unutrašnjih polnih organa. Neuredne menstruacije u adolescenciji često budu objašnjene kao nezrelost koja će vremenom nestati, a mogu da budu uvod u sindrom policističnih jajnika ili oboljenje štitaste žlezde. Bol u maloj karlici je najčešće bezazleni psihosomatski simptom, ili znak neke blaže crevne infekcije,ali može da bude i znak uvrnutog jajnika i jajovoda, ili simptom pojave benignog ili malignog tumora. Sve ovo, kao i problemi koje donosi buđenje seksualnosti i stupanje u polne odnose, čine roditelje zabrinutim i nesigurnim po pitanju njihove uloge i obaveze.

Kada se sve ovo sagleda globalno, u svetlu narastajućeg problema steriliteta u našoj populaciji kao i malignih oboljenja reproduktivnog trakta kod žena, potpuno je opravdana potreba roditelja da se više informišu o problemima reproduktivnog zdravlja svojih ćerki i da nešto konkretno preduzmu.

Radeći u dečjoj i adolescentnoj ginekologiji od 1998. godine naučila sam da razumem roditeljsku brigu, i znam kada je ona bezrazložna, a kada su stvari ozbiljne. Sa položenim IFEPAG ispitom (International fellowship on pediatric and adolescent gynecology) 2003. godine u Atini, (a nakon studijskog boravka u Pragu), stekla sam pravo, ali i obavezu da se,u svakodnevnom kliničkom radu bavim problemima reproduktivnog zdravlja u dečjem i mladalačkom uzrastu, da koristim posebne tehnike, instrumente i aparate u ovom radu, ali isto tako da se obraćam javnosti po svim pitanjima iz ove oblasti, i da edukujem kolege i druge zdravstvene radnike koji rade sa decom. U Republici Srbiji, samo 2 lekara imaju ovu subspecijalizaciju: Dr Zoran Stanković (ordinacija AKUGIN) i ja.

Kako biste bili sigurni da vaša ćerka ima zdrave reproduktivne organa, pravilan pupertetski razvoj, adekvatan menstrualni ciklus, tačne informacije i uputsva u vezi kontracepcije i zaštite od polno-prenosivih infekcija i da sve ovo vodi u bezbrižno i zdravo roditeljstvo i seksualnost odrasle žene potrebno je da:

  1. dovedete devojčicu u preventivnu posetu
  2. sledite naše savete i uputstva
  3. pitate sve što vam nije jasno u vezi ove oblasti

Vaša obaveza kao roditelja je da dovedete dete na preventivne preglede i to po sledećem rasporedu:

  1. jednom u toku pojave puberteta, a pre menarhe,
  2. jednom pre puberteta,
  3. nakon menarhe jednom godišnje.

Ako su ovi preventivni pregledi obavljeni, oni kod devojčice razijaju pravilan odnos prema svom telu i reproduktivnim organima, tako da se u doba adolescencije devojka se sama javlja prvo na preventivne preglede gde razmatramo pojmove vezane za menstruaciju, kontracepciju i seksualnost.

Ako uspešno prođemo navedene aktivnosti, kao posledicu imamo zdravu, zadovoljnu mladu ženu, koja u svakom momemtu zna šta se dešava sa njenim reproduktivnim sistemom, koja prepoznaje prve simptome oštećenja zdravlja i bez straha i nelagode obraća se nama koji je poznajemo od detinjstva. Kod nas se oseća sigurno, jer je sve poznato. Bez straha i stida određujemo zajedno najefikasniju kontracepciju i pomažemo u planiranju porodice.

Ako devojčice nemaju iskustvo preventivnih pregleda onda se dešava da se u nekom hitnom stanju ( obilno krvarenje, bol u maloj karlici….) nađu u ordinaciji ginekologa koji nemaju obuku u radu sa devojčicama i mladim devojkama, i tu dožive veliki stress koji ima nesagledive posledice. Najčešća posledica je nerado i neredovno kontrolisanje zdravstvenog stanja,nepravilno informisanje iz oblasti kontracepcije i polno-prenosivih infekcija. Ovo za posledicu ima oboljenja koja vode u sterilitet ili pojavu malignih oboljenja, pre svega grlića materice.

ZATO je zlatni ključ za zdravo odrastanje, za zdravu seksualnost i zdravo roditeljstvo ženske populacije što ranije kontrole devojčica u našoj ustanovi.

Pregled možete zakazati odmah telefonom na broj 062787578 ili putem email-a: ordinacija@drandjelic.rs

kontakt informacije

Posvećenost je osobina koja pravi razliku

Adresa

Bulevar Evrope 2a
Novi Sad

}

Radno vreme

Ponedeljak-Utorak: 14:00-20:00

Sreda-Petak: 09:00-16:00

Subota i Nedelja: neradan dan
Udruženje za dečju i adolescentnu ginekologiju Srbije formirano je 14. februara 2008. godine u Beogradu. Jedan od osnivača bila je i dr Mirjana Anđelić. https://dags.org.rs/