usluge

Konsultacije interventnog radiologa

Ukoliko ste imali šlog ili Vam je dijagnostikovano  postojanje proširenja krvnog suda mozga (aneurizme)    i potreban Vam je personalizovan i individualan pristup, zakažite konsultacije kod dr Dragana Anđelića, spec. radiologije i sub. spec. interventne radiologije, lekara sa višedecenijskim iskustvom u dijagnostikovanju i izvođenju uspešnih intervencija kod hiljade pacijenata sa začepljenim ili proširenim krvnim sudovima mozga, kao i u naglo nastalom šlogu (infarktu mozga/inzulta).

Šta znači interventni neuroradiolog?

Interventni radiolog je lekar specijalista radiologije koji je se u svakodnevnom radu opredelio da izvodi određene dijagnostičko – terapijske procedure na krvnim sudovima nervnog sisitema. Nakon specijalizacije uz edukaciju i određen broj urađenih intervencija polaže se subspecijalistički ispit i stiče ovo zvanje.

 

Koje procedure u našim uslovima najčešće vrši interventni neuroradiolog?

  • Mehaničku endovaskularnu tromebektomiju
  • Neoperativni tretman aneurizma

Ko su kandidati za ove dijagnostičko-terapijske postupke?

Trombektomije se vrše u stanjim naglo (akutno) nastalog šloga nakon urađenog CT pregleda mozga sa prikazom krvnih sudova. Za ovu intervenciju , obzirom na hitnost , nema velike prpreme i premišljanja, izvode se optimalno unutar 6 h od nastalog šloga, Za proceduru je neophodna adekvatna radiološka oprema i brojni instrumenti , po pravilu se vrše u sekundarnim i češče tercijernim zdravstvenim ustanovama. Obzirom na hitnost tim koji izvodi taj pregled mora biti visoko stručan, edukovan i kordinisan.

Intervencije na saniranju anurizmi se uglavnom planiraju nakon dijagnostikovanog postojanja aneurizme (proširenjna krvnog suda mozga). Procedure se mogu korektno i tačno isplanirati , pa pacijent u zakazanom terminu dolazi u zdravstvenu ustanovu na zakazanu intervenciju. Nisu sve aneurizme iste, ne tretiraju se na istovetan način, pa je prethodno potrebna procena stručnog i iskusnog tipa da li se „isključenje“ proširenog krvnog suda iz cirkulacije može ili ne može izvesti uz minimalan rizik od potencijalnih , a nekada i fatalnih komplikacija.

 

Zašto nam treba konsultacija sa internentnim neuroradiologom?

Pred planiranu intervenciju na neko od pregleda mozga (skeneru ili magnetnoj rezonanci) uoči se promena na krvnom sudu koja zahteva lečenje.  Potom se sagledava kompletno zdravstveno stanje pacijenta: klinička slika, laboratorijski nalazi , analiziraju se faktori rizika (povišen krvni pritisak, nivo šećera u krvi, nivo masnoća, da li je pacijent dugogodišnji pušač, da li i koliko konzumira alkohol…), potom se timski donosi odluka koja tehnika lečenja defekta krvnog suda će se primeniti i u kom roku.

Pacijent se upoznaje sa načinom izvođenja intervencije, rizicima, potencijalnim komprikacijama, dužini oporavka i dobija konkretne savete o daljem postupku , posebno o lekovima koje treba da koristi i navikama koje treba da usvoji da bi procedura dala dugoročno rešenje.

U nekim situacijama i članovima uže porodice se savetuju pregledi kako bi se kod njih utvrdilo ili isključilo postojanje slične/iste patologije na krvnim sudovima mozga. To su promene koje dugi niz godina ne dovode do ikakvih tegoba, rastu kao „tempirana bomba“ , sve dok ne zahtevaju hitnu intervenciju. Cilj pregleda je utvrđivanje postojanja promena koje se mogu uspešno lečiti do su male, dok nisu dale tegobe i komprikacije.

Neki od pacijenata  pre ili nakon lečenja imaju dodatna pitanja ili nedomumice u vezi svoje bolesti koju žele da podele sa radiologom koji ih je terirao ili će ih lečiti ,  ili pacijenti žele dodatne kontrolne preglede kod njega,  u određenim vremenskim intervalima.

kontakt informacije

Posvećenost je osobina koja pravi razliku

Adresa

Bulevar Evrope 2a
Novi Sad

}

Radno vreme

Ponedeljak-Utorak: 14:00-20:00

Sreda-Petak: 09:00-16:00

Subota i Nedelja: neradan dan

„Poliklinika Anđelić i saradnici” je mesto na kome ćete se pre svega osećati opušteno i prijatno i gde ćete dobiti besprekornu lekarsku uslugu. Budućnost vidimo u daljem stručnom usavršavanju i uvođenju najsavremenije opreme, prateći svetske standarde moderne medicine."