usluge

Savetovalište za mlade

Sam ginekološki pregled je i za većinu odraslih žena malo neprijatnije iskustvo, s toga je neophodno da pregled adoloscenata obavi ginekolog koji je osposobljen baš za tu vrstu pregleda.

U periodu adolescencije mladi se nalaze na raskršću između detinjstva i sveta odraslih! Budi se njihova seksualnost. Počinju intenzivnije da eksperimentišu u ovoj oblasti i nailaze na brojna pitanja. Odgovore traže među vršnjacima, na internetu ili direktno iz sopstvenog iskustva. A, upravo neproverene informacije i rizična iskustva mogu ozbiljno da im ugroze zdravlje.reči su dr Mirjane Anđelić, specijaliste iz oblasti fertiliteta i striliteta, akušerstva i dečje ginekologije, koja je bila jedan od eksperata USAID-a angažovanih na otvaranju savetovališta za adolescente širom Srbije.

Radeći dugo godina u takvom tipu savetovanja i sprovodeći edukacije pod pokroviteljstvom USAD-a početkom ovog veka, uvidela sam da mladi izuzetno cene lični kontakt sa lekarima koji su voljni da im posvete svoje vreme razgovarajući na teme iz reproduktivnog zdravlja. Mladi su pažljivi slušaoci i veoma aktivni učesnici u radionicama tog tipa.

Važno je istaći da maligna oboljenja reproduktivnih organa, kao i problemi sterilnih parova često vode poreklo upravo iz doba adolescencije. Ova stanja koja se javljaju u odraslom dobu poprimaju epidemijske razmere. Da bi se zaustavio i smanjio njihov broj neophodan je kontinuiran zdravstveno-vaspitni rad sa mladima. Na žalost, savetovalište za adolescente koje u svom sastavu ima i ginekologe obučene za rad sa mladima, već više godina ne postoji u našem gradu. Dr Anđelić smatra da su takva savetovališta bila veoma dragocena za mlade ljude, jer su teme bile u sferi interesa adolescenata, a odgovori koje su dobijali su bili od stručnih i obučenih lica:

Tokom savetovanja, kao i za vreme radioničarskog rada, zajedno sa kolegama pedijatrima i psiholozima kao i specijalistima socijalne medicine obrađivali smo teme partneskih odnosa, menstrualnog ciklusa, puberteta, kontracepcije, polno prenosivih bolesti, neželjene trudnoće… Učili smo mlade komunikacionim veštinama potrebnim svakoj osobi kada želi da izrazi svoj stav o nekoj od ovih tema svom partneru ili javno.

Pošto takva savetovališta više ne postoje, dr Mirjana Anđelić je odlučila da deo svog vremena rezerviše za savetodavni i radioničarski rad na teme koje su bliske adolescentima:

Odlučila sam da savetovanje bude dostupno i besplatno, kako bi došli svi koji žele da podele svoje nedoumice, strahove i pitanja iz reproduktivnog zdravlja. Tako da ovakvom vidu rada sa mladima posvećujem po 1 sat svake srede i svakog četvrtka. Držim radionice za manju grupu adolescenata, ali i pojedinaca.

Rad savetovališta za mlade: Savetovalište mr sci dr Mirjane Anđelić radi sredom od 12-13 sati, a četvrtkom od 14-15 sati. Zainteresovani adolescenti mogu da zakažu svoj dolazak preko telefona 021/30-10-681.

kontakt informacije

Posvećenost je osobina koja pravi razliku

Adresa

Bulevar Evrope 2a
Novi Sad

}

Radno vreme

Ponedeljak-Utorak: 14:00-20:00

Sreda-Petak: 09:00-16:00

Subota i Nedelja: neradan dan

„Poliklinika Anđelić i saradnici” je mesto na kome ćete se pre svega osećati opušteno i prijatno i gde ćete dobiti besprekornu lekarsku uslugu. Budućnost vidimo u daljem stručnom usavršavanju i uvođenju najsavremenije opreme, prateći svetske standarde moderne medicine."