& UZ pregled limfnih čvorova

Doc. sci dr Nataša Prvulović Bunović
Spec. radiologije, sub. spec. onkologije

& Ultrazvučni pregled limfnih čvorova

Ultrazvučni pregled je visoko pouzdana metoda pregleda površno lociranih limfnih čvorova.

Ovom metodom se posmatraju različite odlike limfnog čvora: njegov oblik, margine, unutrašnja struktura i vaskularizaciju i meri se njegova veličine.

Površna lokalizacija limfni čvorovi podrazumeva pregled regije vrata, predela iznad i ispod ključne kosti, pazušnih jama i prepona (supra i inkraklavikularne regije, aksila i ingvinuma).

Prilikom svakog, rutinskog pregleda dojki obavezno se pregledaju i obe pazušne jame, bez obira na razlog pregleda.

Kod pacijentinja koje su operisale dojku zbog karcinoma , koje se leče od melanoma ili limfoma, kao i od nekih drugih tipova karcinoma, ordinirajući lekari često u sklopu praćenja primenjene terapije i toka bolesti zahtevaju ovaj pregled.

Pregled površno lociranih limfnih čvorova se vrši i ukoliko postoji sumnja na upalni proces, nije uvek vezan za sumnju na zloćudnu bolest. Uobičajeno je da se tada pacijenti javljaju lekaru zbog naglo nastalog uvećanog i bolnog čvora u nekoj od navedenih regija, tada se pored laboratorijskih analiza zahteva i ultrazvučni pregled.

Pregled nije štetan, može se više puta ponavljati i ukoliko ima kliničkih indikacija može se načiniti punkcija ili biopsija sumnjivog limfnog čvora pod kontrolom ultrazvuka. Zavisno od simptoma i ultrazvučne prezentacije limfnog čvora dobijen sadržaj se može uputiti na mikrobiološku ili citološku analizu.

Kako se vrši pregled limfnih čvorova ultrazvukom?

Pregled se jednostavno izvodi, pacijent treba da skine odeću sa regije koja se pregleda, legne na poseban krevet za pregled i opustiti se. Pregled traje oko 15 minuta i ne zahteva nikakvu posebnu pripremu.

Izveštaj o pregledu se dobija odmah, kao i dalje instrukcije o potrebi punkcije ili biopsije limfnog čvora.

Ultrazvučni pregled  limfnih čvorova, obavlja ekspert sa više decenijskim iskustvom iz oblasti radiološke dijagnostike, sub. spec. onkologije, specijalista radiologije, doc. dr Nataše Prvulović Bunović.

Link na biografiju  – https://drandjelic.rs/2019/12/19/biografija-konsultanta-doc-dr-natasa-prvulovic-bunovic/

 

Zakažite pregled telefonom na sledeće brojeve:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

E-mail – ordinacija@drandjelic.rs

ORDINACIJA ANĐELIĆ

Ulica Teodora Pavlovića 1, Novi Sad

 

PON-UTO: 14:00-20:00

SRE-PET: 09:00-16:00

 

Brojevi telefona:

+381 21 301 06 81

+381 62 787 578

 

Email:

ordinacija@drandjelic.rs

Društvene mreže:

Zakažite pregled ili konsultacije