usluge

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde

Ultrazvučni pregled štitaste žlezde  u poliklinici Anđelić i saradnici, obavlja ekspert sa više decenijskim iskustvom iz oblasti dijagnostike bolesti štitaste žlezde, sub. spec. onkologije, spec. radiologije, Prof. dr Nataša Prvulović Bunović.

RANO OTKRIVEN MALIGNITET (KARCINOM) JE IZLEČIV U VISOKOM PROCENTU SLUČAJEVA.

KAKO I ZAŠTO PREGLEDATI ŠTITASTU ŽLEZDU?

Štritasta žlezda je žlezda malih dimenzija koja se nalazi na prednjoj strani vrata. Ona luči hormone koji deluju na sve ćelije našeg organizma.

Pojačano lučenje hormona naziva se hipertireoza, a smanjeno lučenje hipotireoza.

Najčešća bolest ove žlezde danas je hronična autoimuna upala -autoimuni tiroiditis ili Hašimoto tiroiditis, koja se manifestuje umorom, pospanošću, usporenošću, malaksalošću, povećanjem telesne mase, poremećajem termoregulacije, čestom promenom raspoloženja…

Bolesti ove žlezde se dijagnostikuju pomoću ultrazvučnog pregleda uz obaveznu korelaciju nalaza sa vrednostima nivoa hormona u krvi koju žlezda luči i uz određivanje nivoa produkovanih antitela.

Štitastu žlezdu treba pregledati ukoliko osetite bilo koji opšti simptom koji ranije niste imali, koji duže traje i ne poboljšava se nakon perioda fizičkog i mentalnog odmora. Takođe, savetujemo vam da pregledate žlezdu ukoliko u porodici postoji srodnik sa obolenjem ove žlezde, a dokazana je i udruženost karcionoma ove žlezde sa karcinomima drugih žlezdanih organa (u prvom redu dojki).

Ultrazvučni pregled je jednostavan, bezbolan, bez štetnih efekata, kratko traje i ne zahteva posebnu pripremu, a može detektovati karcinom malih dimenzija kada je uspeh lečenja dobar,a procenat i izlečenja visok.

RAK (KARCINOM) ŠTITASTE ŽLEZDE

Malignitet štitaste žlezde je u stalnom porastu u razvijenim zemljama.

Češći je kod žena , prema prirodi može biti: folikularni, papilarni, medularni i anaplastični.

Dijagnoza se postavlja uglavnom nakon ultrazvučnog pregleda .

Dok je tumor malih dimenzija on ne daje nikakve simptome, ali tokom njegovog rasta dolazi do širenja u okolne limfne čvorove vrata. Tada se mogu javiti opšte tegobe: slabost, umor, malaksalost, bolovi u predelu vrata. Ukoliko se ne leči ovaj malignitet se dalje širi tj.metastazira u kosti i pluća kada je uspeh lečenja ograničen.

Karcinom se uglavnom otkriva slučajno , detekcijom čvora u žlezdi prilikom ultrazvučnog pregleda.

Ultrazvuk je najpreciznija metoda za pregled i za punkciju tankom iglom (FNA) ,a dobijen punktat se dokazuje patocitološki.

Lečenje ovog maligniteta je hirurško-odstranjivanjem čitave žlezde i primenom radioaktivnog joda ukoliko je potrebno.

 

STRUMA (GUŠA)

Struma (guša) predstavlja uvećanje volumena štitaste žlezde. Uvećanje može biti difuzno (uvećanje žlezde u celosti) ili nodozno (pojava jednog ili više nodusa/čvorova u žlezdi). Ovo stanje se može uočiti i posmatranjem pacijenta (inspekcijom) kada se primeti uvećanje, zadebljanje ii neki vid asimetrije u prednjem delu vrata.

Čvorovi u štitastoj žlezdi su najčešće dobročudni (ciste, adenomi, degenerisani adenomi…)

Međutim, u manjem pocentu mogu predstavljati i zloćudne čvorove/tumore.

Bolest se dugo razvija, uglavnom je bezbolna, te se uvećanju žlezde ne pridaje mnogo značaja.

Napredovanjem bolesti može doći do pojave bolova, tegoba sa gutanjem, otežanog gutanja i tegoba sa disanjem.

Dijagnoza se postavlja punkcijom tokom ultrazvučnog pregleda, a dobijen sadržaj se upućuje na citološku analizu.

Zavisno od stadijuma kada se bolest dijagnostikuje sledi i plan lečenja.

kontakt informacije

Posvećenost je osobina koja pravi razliku

Adresa

Bulevar Evrope 2a
Novi Sad

}

Radno vreme

Ponedeljak-Utorak: 14:00-20:00
Sreda-Petak: 09:00-16:00

Subota i Nedelja: neradan dan

„Poliklinika Anđelić i saradnici” je mesto na kome ćete se pre svega osećati opušteno i prijatno i gde ćete dobiti besprekornu lekarsku uslugu. Budućnost vidimo u daljem stručnom usavršavanju i uvođenju najsavremenije opreme, prateći svetske standarde moderne medicine."